expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak často měnit motorový olej?


Nemusíte být automobilový mechanik k tomu, abyste věděli, že po určité době je třeba vyměnit motorový olej. Pro správnou funkci motoru je olej nezbytnou součástí. Jak však zjistit, kdy je vhodný čas pro jeho výměnu? Právě na to se podíváme v tomto článku.



Bez jakýchkoli pochybností lze konstatovat, že motor je jedna z nejdůležitějších provozních kapalin pod kapotou a bez něj byste daleko nezašli. Používá se k mazání spalovacích motorů, čistí motor, zabraňuje korozi, zlepšuje výkon motoru a ochlazuje jej. Postupem času však dochází k jeho degradaci a je třeba jej vyměnit. Jak ale najít vhodný interval pro výměnu motoru?

Kilometrový interval

Když se podíváme na kilometrový interval, tak v průměru by se měl olej měnit každých 15 000 kilometrů. To ovšem závisí i na stylu jízdy samotného řidiče. Pokud je motor častěji zatěžován a to zejména ve městě na krátké vzdálenosti, interval je vhodné zkrátit na 10 až 12 tisíc ujetých kilometrů. Hranici 15 000 kilometrů však doporučujeme nepřekračovat, protože dlouhý interval pro výměnu oleje motoru škodí.

Časový interval

Kromě kilometrového intervalu tu máme i časový interval. Pokud i nenajedete za rok zmíněných 15 000 kilometrů, olej je vhodné vyměnit alespoň jednou za rok. Po určité době, i když se s autem nejezdí, začne ztrácet svou mazací schopnost, čímž se výrazně zvyšuje opotřebování pohyblivých částí v motoru.

Doporučení výrobců

Výrobci by měli své motory znát nejlépe, ale někdy není nejlepší spoléhat na jejich informace. Častokrát prodlužují intervaly výměny oleje na 25 až 30 tisíc kilometrů či jednou za 2 roky. Tohoto se nedržte a raději vyměňujte motorový olej v kratších, výše zmíněných intervalech. Motor se vám odvděčí dlouhou životností a bezproblémovým provozem.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku