expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


10 důvodů prasknutí čelního skla - jak tomu zabránit?


Praskání čelního skla je jedním z mála problémů, se kterými se musí setkat téměř každý majitel vozidla. Pokud poškození není opraveno v pravý čas, musíte si projít mnoha komplikacemi a mnohdy i sáhnout hluboko do peněženky. Co tedy nejčastěji způsobuje prasknutí čelního skla?



Existuje několik důvodů pro prasknutí čelního skla vozidla. Hlavní příčinou je však stav vozovky. Vyhýbání se jízdě po rizikových cestách je nejjednodušší způsob, jak se vyhnout poškození čelního skla. Zde je deset dalších nejčastějších příčin prasknutí čelních skel.

1.   Kvalita skla

Praskání čelního skla závisí také na kvalitě skla použitého k jeho výrobě. Pokud výrobci používají ve vašem vozidle nekvalitní sklo, pravděpodobnost poškození je v porovnání s ostatními mnohem vyšší. I malý náraz do čelního skla by ho mohl rozbít.

2.  Faktory instalace

Pokud nejsou čelní okna správně namontována na vozidle, může to způsobit prasknutí. I když se jedná o vzácné případy, je třeba být opatrný, protože nemůžete si být naprosto jisti, zda zrovna sklo na vašem autě není chybně osazeno. Problém musí být okamžitě odstraněn, aby byla zajištěna bezpečnost.

3.  Štrkové cesty

Během cestování po štěrkových cestách musíte být opatrní. Nečistoty nebo kameny z těchto cest mohou během jízdy narazit na vaše čelní sklo. Většinou bude příčinou tohoto poškození samotný štěrk. Proto se musí na štěrkovém povrchu udržovat bezpečná vzdálenost od vozidla jedoucího vpředu. Pokud není nutné jezdit po takových nebezpečných cestách, doporučujeme najít jinou, vhodnější silnici.

4.   Stavební vozidla

Jelikož stavební vozidla přepravují mnoho štěrku, půdy a jiných materiálů, je vždy nejlepším řešením nejezdit přímo za nimi. Je třeba udržovat bezpečnou vzdálenost od těchto vozidel nebo podle možnosti změnit jízdní pruh.

5.  Teplota

Extrémně sluneční světlo nebo chladné počasí může v některých případech prasknout přední sklo vašeho vozidla. Náhlý nárůst nebo pokles teplot z horkého na studené nebo naopak způsobí poškození skla čelního skla. Proto byste měli být připraveni na takové změny teplot ve vaší lokalitě.

6.  Sluneční světlo

Je to jeden z nejběžnějších důvodů praskání čelního skla, který je většinou nepovšimnut. Díky extrémnímu teplu se vnější okraje skla rozpínají rychleji než jeho střed. Dojde-li k tomuto problému ve vozidle, bude pravděpodobně nutné vyměnit celé čelní sklo. Nejlepším řešením je proto zaparkovat auto v garáži nebo na stinném místě.

7.  Náhody

Existuje několik případů, kdy se čelní sklo může rozbít, i když zrovna neřídíte vozidlo. Stává se to kvůli různým vnějším faktorům a jde spíše o nešťastné náhody. Mohou to být děti hrající si v sousedství nebo nějaké předměty, které narazí do vašeho skla, když je zaparkováno na otevřeném prostranství.

8.  Stromy

Snažte se neparkovat svůj vůz pod stromy. Častokrát tak činíme, abychom se vyhnuli přímému slunečnímu záření, ale není to správné řešení. Hlavně v letu mohou přijít bouře velmi rychle, zvedne se vítr a na vaše auto může spadnout zlomená větev, či dokonce strom. Pravděpodobně by se nepoškodilo jen čelní sklo a to přece nechcete.

9.  Dopravní nehody

Dopravní nehody jsou dalším důvodem prasknutí čelního skla. Samozřejmě, pokud jde o vážnou nehodu, tak prasklé sklo bude to poslední, co vás bude zajímat. Čelní sklo na vašem autě však umí prasknout už při drobných kolizích, což opravdu zamrzí. Třeba být tak opatrný.

10. Kolísání tlaku

Snažte se vyhnout jízdě extrémní rychlostí po rychlostních silnicích, pokud vaše auto k tomu není vybaveno. Z důvodu změn tlaku to způsobí silné namáhání skla čelního skla. V některých případech tlak kolísá z důvodu jiných faktorů, jako jsou například některé vnější předměty tlačící nahoru proti čelnímu sklu vozidla, které mohou také vést k rozbití skla.

Tip pro vás : Pokud vám na čelním skle vznikne malá prasklina, lze ji odstranit i svépomocí. Sady pro opravu čelního skla is podrobným návodem naleznete na našem e-shopu www.filtreaoleje.sk

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku