expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


10 rad, jak prodloužit životnost auta a ušetřit na servisu


04.09.2024
 | 
6 min. čtení.

Vlastnit a užívat si auto není jen o pohodlí, ale také o odpovědnosti. Abyste svému čtyřkolovému mazlíčkovi zajistili dlouhý a zdravý život, zároveň nepropláceli za časté opravy a mohli si tak užívat pohody za volantem, je třeba dát mu maximální péči. Ta by se měla týkat zevnějšku, ale také způsobu jízdy a technického stavu.

Poctivá výměna motorového oleje každých 15.000 km

První dobrá rada, jak prodloužit životnost vašeho auta, je pravidelná výměna motorového oleje v intervalu každých 15.000 km. Neprodlužujte si tuto lhůtu, právě naopak, je nezbytná pro zachování optimálního výkonu a životnosti motoru. Jeho úkolem je mazání, které snižuje tření a opotřebení motorových částí. Shromažďování nečistot totiž způsobuje vážné poškození motoru, což vede k drahým opravám. Navíc správné mazání zvyšuje účinnost motoru a tak snižuje spotřebu paliva.

Dodržování servisních intervalů a rozsahu servisu

Každé vozidlo má od výrobce stanovené servisní intervaly, které určují, kdy a jaké údržbové práce je třeba provést. Pravidelné servisování zajišťuje, že nejdůležitější části vozu, jako jsou brzdy, motor či převodovka, jsou vždy v optimálním stavu. Tím předcházíte drahým opravám a poruchám. Navíc, dodržování těchto intervalů je také podmínkou pro zachování záruky na auto, takže jejich ignorování může nejen ohrozit bezpečnost, ale může vás i stát nemalé peníze.

Okamžité řešení každé závady, poruchy nebo problému

Jedním z častých zlozvyků, který má většina řidičů, je ignorování chyb a problémů. Právě rychlá reakce na jakoukoli poruchu, závadu, kontrolku nebo problém je klíčová pro prodloužení životnosti auta. Jakmile si všimnete neobvyklých zvuků, výstražné kontrolky na palubovce nebo pokud se vozidlo chová jinak, než obvykle, neměli byste váhat s odbornou diagnostikou. Odkládání oprav může vést k rychlému zhoršení stavu vozidla a zvýšit riziko vážnější a dražší poruchy.

Nevytáčení studeného motoru hned po startu

Jedním z klíčových způsobů, jak prodloužit životnost automobilu, je péče o motor a to zejména v prvních minutách po startu. Tehdy je ještě studený a je třeba, aby měl dostatek času na to, aby se pomalu zahřál na optimální provozní teplotu. Vytáčení motoru do vysokých otáček hned po startu může způsobit zvýšené opotřebení jeho mechanických částí. Je to proto, že olej, který má za úkol mazat, se ještě nestihl zahřát a tak dosáhnout všech kritických částí motoru.

Omezení používání auta na příliš krátké trasy

Chcete-li prodloužit životnost svého auta, co nejvíce se vyhýbejte jeho používání na příliš krátké trasy. Když motor není dostatečně zahřátý, může to vést k jeho postupnému poškozování. Navíc, na krátkých trasách auto spotřebuje více paliva a rychleji se opotřebovává. Nejlepší je proto spojit více krátkých jízd do jedné delší nebo na krátké vzdálenosti používat jiný způsob dopravy. Takto můžete snížit frekvenci studených startů a udržet vaše auto v lepším stavu.

Konzervování dutin a pravidelné voskování karoserie

Jedním z faktorů pro zkrácení životnosti auta je i koroze. Abyste ochránili své auto před korozí a udrželi jeho karoserii ve výborném stavu, je důležité jej pravidelně voskovat a konzervovat jeho dutiny. Voskování karoserie vytváří ochrannou vrstvu, která zabraňuje poškození barvy od soli, vlhkosti nebo UV záření. Konzervování dutin je zase klíčové pro ochranu skrytých částí auta, kde se může hromadit vlhkost a způsobit rez. Jde zejména o dutiny dveří, kapoty a dalších částí karoserie.

Péče o sedačky, volant a plasty uvnitř auta

Péče o interiér vašeho auta, jako jsou sedačky, volant a plastové části, je rovněž důležitá pro udržení jeho vzhledu a hodnoty. Ať už máte kožené nebo textilní sedačky, důležité je jejich pravidelné čištění a používání k tomu vhodných přípravků. Volant, zejména pokud je kožený, by měl být ošetřen speciálním přípravkem a to více často, jelikož je nejvíce náchylný k poškození. Nezapomeňte ani na plasty, včetně přístrojového panelu, zde využijte přípravky, které je chrání před UV zářením.

Tankování prémiových paliv a používání aditiv

Chcete prodloužit životnost motoru i palivové soustavy? Pak vsaďte na prémiová paliva . Ty obsahují více čistících aditiv, které pomáhají udržovat palivový systém a motory čisté od usazenin. Jejich složení zlepšuje výkon motoru a snižuje spotřebu paliva tím, že optimalizuje proces spalování. Dalším krokem na ochranu motoru je používání aditiv. Ty zlepšují mazání, což snižuje tření a opotřebení motorových částí. Pomáhají také udržovat palivový systém ve vynikajícím stavu.

Garážování nebo alespoň přikrývání auta v zimě

Garážování poskytuje pro auto nejkomplexnější ochranu, protože chrání vůz před mrazem, sněhem i silným větrem. To může snížit riziko koroze, zmražených dveří a zamrzlých zámků. Rovněž garážování chrání lak před poškozením od soli a štěrku, které jsou často používány pro posyp silnic v zimě. Pokud není možné auto garážovat, využijte alespoň jeho přikrývání s k tomu určenými autoplachtami. Jejich použití účinně pomůže ochránit exteriér automobilu před neduhy počasí.

Nepoužívání pneumatik run-flat kvůli ničení nápravy

Run-flat pneumatiky jsou populární stále více, ale přestože to tak nevypadá, ve skutečnosti mohou autu i ublížit. Jsou totiž navrženy tak, aby umožnily jízdu i po úplném vyfouknutí, což je dáno tím, že mají speciálně tvrdší bočnice. To znamená, že jsou méně pružné při pohlcování nerovností na silnici a tato charakteristika vede k většímu přenosu vibrací a nárazů na nápravu a jiné díly podvozku. To může v dlouhodobé perspektivě způsobit jejich předčasné opotřebení a nutnost výměny.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Rychlé a bezproblémové vyřízení
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

80%
  • + ceny
  • + třídění podle typu auta
  • - dětinský způsob komunikace bez obsahu
  • - dát papírový kabinový filtr bez zabezpečení do společné krabice s 5l kanystrem s olejem a vodou do ostřikovačů je fakt nesmysl, filtr dorazil pomačkaný, ale šel po vyrovnání použít.
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
Vše proběhlo naprosto v pořádku.
  • + Rychlá reakce
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku