expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


4 mýty o motorových olejích


Všichni víme, že naše vozidla potřebují pro svůj hladký provoz motorový olej. Úkolem motorového oleje je udržovat mazání pohyblivých částí motoru, chránit je před korozí a odstraňovat kal a jiné nečistoty z motoru. Většina z nás má však o motorovém oleji informace, které nejsou úplně pravda a my se na tyto mýty společně podíváme.



1.  Pokud je barva oleje černá, je třeba jej vyměnit

Ve skutečnosti je to pravý opak. Pokud je olej tmavý, tak je to zcela normální a nejde o nic zvláštního. Neznamená to, že je starý a je třeba ho hned vyměnit. Jen čistě nový olej není černý. Jakmile s ním najedete pár kilometrů, hned ztmavne. Motorový olej totiž rozptyluje malé částice, které mohou mít za následek kal z motoru a drží je v suspenzi v samotném oleji. Proto se zdá, že olej je tmavší, ale to nijak nebrání v tom, aby vykonával své normální funkce mazání a ochrany kovových povrchů uvnitř motoru.

2.  Syntetický olej je příliš řídký

Syntetické oleje stejně jako minerální oleje mají určitou viskozitní třídu. Hustota oleje je dána viskozitní třídou. Syntetický olej je jen více aditivován pro lepší mazací vlastnosti a tak se může zdát, že je řídký, ale na jeho funkčnost to nemá žádný vliv.

3.  Je třeba kupovat stejnou značku

Nemusíte stále kupovat stejnou značku oleje. Důležitá jsou však specifikace výrobce. V manuálu k danému automobilu jsou uvedeny normy. Podle těchto norem pak můžete vybírat olej od kterékoli značky.

4.   Aditiva do motorového oleje zvýší výkon motoru

Dnešní výrobci motorových olejů vyrábějí oleje velmi sofistikovaným způsobem s využitím všech možných poznatků z oboru. Dnešní motorové oleje tak již všechna potřebná aditiva obsahují v ideálním poměru. V některých případech je možné pomocí přídavných aditiv zlepšit vlastnosti oleje, ale půjde jen o pár procent a určitě nezvýší výkon motoru.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 30.08.2024

100%
  • + Rychlé vyřízení
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 08.09.2024

100%
  • + Rychlá doprava
  • + Produkt souhlasí
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku