expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


6 tipů jak bezpečně jezdit v dešti


Jako řidič musíte být velmi citliví na povětrnostní podmínky. Pokud čelíte nepříznivému počasí a vaše cesta není nezbytná, nejbezpečnější možností, kterou můžete udělat, je zrušení nebo odložení cesty, dokud se podmínky nezlepší. Pokud ovšem musíte jezdit i za nepříznivých podmínek, měli byste vědět, jak se chovat za volantem. My vám dnes přinášíme 6 triků, jak bezpečně zvládnout jízdu v dešti.



Silný déšť je jedním z nejčastějších projevů nepříznivého počasí, kterému řidiči čelí. Před přívalovými lijáky, které vedou k zatopeným ulicím nebo silnému dešti, který blokuje viditelnost, uvádíme několik bezpečnostních tipů pro jízdu v dešti.

Zapněte potkávací světla a stěrače

Aktivace potkávacích světel zajistí, aby vás viděli ostatní řidiči silničního provozu. Naopak díky spuštěným stěračům budete mít vy lepší přehled o situaci na cestě. Mnoho řidičů používá přes den jen tzv. denní svícení. Pokud se viditelnost zhorší a přijde silný déšť, je třeba denní svícení okamžitě přepnout na potkávací světla.

Dodržujte odstup od ostatních vozidel

Třeba si uvědomit, že vůz se úplně jinak chová na mokré vozovce a tomu je třeba přizpůsobit i styl jízdy. Při brzdění na mokré vozovce se brzdná dráha prodlouží a tak je třeba dodržovat dostatečný odstup od ostatních vozidel.

Snižte rychlost

Rychlostní limity jsou stanoveny pro ideální povětrnostní podmínky, nikoli pro mokré a kluzké vozovky. Překročení rychlosti a nadměrné sebevědomí při nepříznivých podmínkách mohou vést k aquaplaningu a nehoda je na světě.

Brzděte plynule a hladce

Vyhněte se prudkému šlapání na pedál. Naopak při silném dešti brzděte hladce a plynule. Také se pokuste vyhnout náhlé změně jízdních pruhů.

Vyvarujte se stojaté vodě

Zní to docela jednoduše, že? V noci je však tento úkol o dost náročnější. Jako řidič byste měli předem sledovat stav vozovky a snažit se vyhnout stojaté vodě, kde můžete dostat aquaplaning.

Na křižovatkách postupujte opatrně

Před křižovatkami pomalu zabrzděte brzdou. Křižovatky jsou i při dobré viditelnosti a za nejlepších podmínek vysoce rizikovou oblastí nehod. Nezapomeňte na to, že nikdy nedokážete předvídat jednání ostatních řidičů. Buďte proto opatrní a to zejména za silného deště a snížené viditelnosti.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku