expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


6 věcí, které potřebujete vědět o AdBlue kapalině


AdBlue je kapalina, kterou mnoho řidičů vůbec nezná a to i přesto, že ji používají ve svém autě. V tomto článku se tak společně podíváme na několik faktů o této kapalině, díky kterým se o ní dozvíte víc!



AdBlue je kapalina pro naftové motory

Stručně řečeno, AdBlue je kapalina pro naftové motory. Je to barevná kapalina uložená v samostatné nádrži, obvykle vedle nádrže s naftou. Pokud nevíte, kde je ta vaše, příručka k vozidlu vám ji pomůže najít.

Nejdůležitější je, že nejde o přísadu do paliva . Míchání AdBlue a nafty může být velmi nákladnou chybou. Pokud máte podezření, že jste do téže nádrže nalili naftu i AdBlue, tak auto nestartujte. V takovém případě nechte auto odtáhnout do servisu, kde zhodnotí stav jeho poškození.

AdBlue je vyrobena z vody a močoviny

Tato modrá kapalina obsahuje destilovanou vodu a koncentrovanou automobilovou močovinu (vyrobenou z amoniaku a oxidu uhličitého). AdBlue je netoxická, zcela bezpečná a speciální směs vytvořená pro chemické reakce. Není to tedy tak, jak říkají někteří lidé, že jde o lidskou moč či moč z prasat.

AdBlue snižuje škodlivé emise výfukových plynů

Koncem roku 2015 zavedla EU zatím nejpřísnější emisní normu Euro 6. Ta se zaměřuje zejména na naftová vozidla, protože přirozeně produkují více CO2 a oxidu dusného (NOx) než benzinová vozidla.

Toto jsou hlavní plyny, které zatěžují životní prostředí a způsobují každoročně po světě desítky tisíc úmrtí!

Řešením tohoto problému bylo snížení výfukových emisí přímo u zdroje. To zahrnuje použití AdBlue kapaliny a filtru převných částic.

Vaše vozidlo opatrně vstřikuje AdBlue do výfukových plynů, které jsou produkovány spalovacím motorem. Následně amoniak v močovině rozkládá emise NOx pomocí série chemických reakcí. To znamená, že váš výfuk namísto toho uvolňuje do atmosféry pouze dusík a vodní páru.

AdBlue může ve skutečnosti snížit emise NOx až o 90%!

Zatím však není tento systém namontován na každém naftovém automobilu. Díky extra hmotnosti nádrže je příliš velká a příliš drahá na to, aby se vešla i do menších naftových aut. Obecně se používá pouze v motorech, jejichž obsah je 1,6 litru a vyšší.

Vaše auto se bez AdBlue dále nepohne

AdBlue je nedílnou součástí dieselových vozidel. To znamená, že vaše auto s ním zachází jako s palivem a nebude bez něj fungovat.

Motor se sice nevypne tak dramaticky, jako by se stalo, kdyby vám došlo palivo, ale přejde do nouzového režimu. To znamená, že výkon vašeho motoru výrazně klesne, ale zároveň vám to umožňuje bezpečně se dostat domů, do nejbližšího servisu nebo na čerpací stanici, kde natankujete AdBlue kapalinu. Třeba mít však na paměti, že jakmile vypnete motor, nenastartuje se až do chvíle, dokud nedotankujete AdBlue kapalinu.

Výstražné světlo znamená, že AdBlue kapalina brzy dojde

Pokud se vám auto porouchá kvůli nedostatku AdBlue kapalině, nemůžete tvrdit, že jste nebyli varováni. Na vašem přístrojovém panelu se začne zobrazovat výstražné světlo v podobě kontrolky, když vám zůstane kapalina na cca 2000 km cesty . To vám dává dostatek času k doplnění nádrže.

Pokud AdBlue kapalinu ovšem nedoplníte, tak cca 600 km do konce vyčerpání vám zasvítí ještě jedna kontrolka jiné barvy. V tomto případě se jedná již o poslední varování a je třeba co nejdříve doplnit AdBlue kapalinu.

Stačí doplnit hladinu AdBlue a výstražné světlo přestane blikat. Pokud kontrolka hladiny AdBlue svítí stále, i když byla kapalina znovu doplněna, může to být způsobeno poruchou systému. Například poškození snímače hladiny kapaliny AdBlue.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku