expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


8 kapalin, které by měl znát každý řidič!


Věděli jste o tom, že až 60 % vašeho auta tvoří kapaliny? To byl jen takový chyták. Kapaliny tvoří 60% lidského těla. I vaše auto je však napájeno tekutinami! Stejně jako lidské tělo, tak i automobily spoléhají na kapaliny, které je udržují v provozu. V tomto článku se podíváme na 8 kapalin, které by měl znát každý řidič.



1.  Palivo

Začneme tím nejzřejmějším a nejjednodušším. Pokud nejezdíte na elektrickém vozidle, máte benzín nebo diesel. Palivo je nejdůležitější kapalinou pro hnací motory. Této tekutině nebudeme věnovat moc času, protože není na ní nic složitého. Když vám dojde palivo, jednoduše jej doplníte na čerpací stanici.

2.  Motorový olej

Spalovací motor se skládá z více pohyblivých částí. A všechny tyto malé pohyblivé části by se bez oleje navzájem třely a vytvářely tak nadměrné teplo. Dříve či později by došlo k jejich trvalému poškození. Role motorového oleje ve spalovacím motoru je chladit a mazat jednotlivé součásti. Nechcete si ani představit, co by se stalo s vaším motorem, pokud byste jej nastartovali bez oleje. Daleko byste věru nezašli.

Každý řidič by měl mít na paměti, že motorový olej by se měl měnit alespoň jednou ročně nebo každých 10 000 najetých kilometrů.

3.  Chladící kapalina

Jak se ve skutečnosti nazývá? Chladící nebo nemrznoucí směs ? Je to vlastně i jedno, i druhé. Název se liší akorát od ročního období. Tato kapalina představuje regulátor teploty pro váš motor. To znamená, že jej neustále chladí, tak aby se nepřehřál a mohl normálně pracovat.

4.  Převodový olej

Převodový olej slouží k tomu, abyste mohli bez problémů měnit převodové stupně. Převodový ole j se od motorového liší hned v několika ohledech. Nejvíce to je vidět na podmínkách, ve kterých pracuje. V převodovce se totiž nevyskytují tak velké teploty jako v motoru a převodový olej také není tak znečišťován spalinami. Převodový olej naopak musí čelit vysokým tlakům ai proto je tak hustý.

5.  Kapalina pro posilovač řízení

Už jste někdy jezdili v automobilu bez kapaliny pro posilovač řízení ? Pokud tomu tak je, víte, proč to potřebujete. Pokud ne, představte si, že většinu své hmotnosti použijete jako páku pro natočení volantu. Stručně řečeno, nedoporučuje se to. Také to není moc bezpečné. Kapalina posilovače řízení je doslova síla za vaším řízením.

6.  Brzdová kapalina

Není pochyb o tom, že se jedná o velmi důležitou tekutinu. Chcete-li, aby vaše auto zastavilo, bude brzdový systém potřebovat brzdovou kapalinu , která je v dobrém, funkčním stavu. Jak funguje brzdová kapalina? No, stoupíte na brzdový pedál a brzdová kapalina vezme tuto sílu, díky které umožní vašemu brzdovému systému, aby udělal to, co měl.

7.  Kapalina klimatizace

Klimatizace se stala pravděpodobně nejdůležitějším vynálezem všech dob. A dnes je to právě chladivo, které udržuje pumpování studeného vzduchu do vašeho auta. Pokud chcete, aby kabina vašeho auta zůstala v těch letních horkých dnech příjemná a chladná, pravidelně si nechte provést servis svého klimatizačního systému .

8.  Kapalina do ostřikovačů

Začali jsme jednoduchou kapalinou, kterou bylo palivo a také skončíme jednoduchou kapalinou do ostřikovačů . Jak moc jste rozzlobení, když vám dojde kapalina do ostřikovače? Většinou se tak stane v té nejnevhodnější chvíli. Kapalina do ostřikovače není životně důležitá a jezdit můžete i bez ní. Pomáhá však udržet čelní sklo čisté tak, abyste měli bezpečný výhled na dopravní situaci.

To nejlepší na závěr. Vše a ještě více naleznete u nás a nemusíte nikde chodit!

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku