expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Aditiva, jejich funkce a používání


Má smysl používat aditiva do pohonných hmot, nebo je to zbytečnost? To je otázka, která rozděluje motoristy, ale i širokou veřejnost. Odpověď na tuto jednoduchou otázku zní, že to zbytečnost není. Používání aditiv je důležité hlavně když tankujete levnější naftu, popřípadě benzín. V případě prémiových paliv přidávat aditivum nemusíte, protože už je jejich součástí. A jaká je jejich funkce a používání? A jsou opravdu tak účinné? Pojďme se na to spolu podívat.



Co jsou aditiva

Aditivum je přídatná látka, která je přísadou do paliv. Rozdělujeme je na aditiva do nafty a do benzínu . Jejich úkolem je zvyšovat cetanové číslo nafty nebo oktanové číslo benzínu, čímž zlepšují fungování motoru. Obecně můžeme říci, že zvyšují samotný výkon, snižují spotřebu paliva (přibližně o 5%-7%) a prodlužují životnost motorových částí. Dalším pozitivem aditiv je, že snižují ztrátu energie vytvořené pohonnou hmotou, mají protikorozní účinky, podporují mazání, snižují zanesení vstřikovacích trysek a v případě nafty zvyšují bod tuhnutí.

Kdy používat aditiva

Na čerpacích stanicích lze natankovat buď standardní levnější nebo prémiové palivo. Standardní paliva obvykle obsahují základní aditiva. Aditivace znamená pro výrobce paliva další náklady a proto úroveň aditiv je nízká a dostačující jen z hlediska zákonných předpisů. Pro zdraví a fungování motoru však nejde o dostatečnou úroveň. Plnohodnotnou úpravu paliv si dokáží řidiči zajistit právě samostatnou aditivací.

Jaký typ aditiva zvolit

Typ jaký si vyberete záleží podle toho čeho chcete přidáním dosáhnout. Rozlišujeme však dvě základní skupiny, a to letní a zimní aditiva . Mezi řidiči jsou oblíbené zejména ty zimní, které obsahují látku depresant. Ta způsobuje snížení bodu tuhnutí a filtrovatelnost nafty. Napomáhá tak k lepšímu startování vozidla v minusových teplotách (až do -20 stupňů). Zimní aditiva na benzín zabezpečují odstranění usazené vody na dně nádrže, kvůli které může dojít k zamrznutí benzínu.

Letní aditiva se zase soustřeďují na zvyšování cetanového a oktanového čísla, čímž zvyšují kvalitu paliva a výkon motoru. Pokud je vaším cílem dlouhodobé udržení dobré kondice automobilu, sáhněte po dekarbonizační aditivaci. Jejím úkolem je vyčištění vnitřku motoru od usazenin (karbonu). Váš motor na určitou dobu zůstane ošetřen a čistý.

Dávkování a pravidelnost používání aditiv

Platí obecná zásada, že aditiva přidáváte do nádrže ještě před natankováním paliva. Docílí se tím rovnoměrného rozmíchání v celém obsahu nádrže. Když aditivum přidáváte až po natankování nemusí být až tak účinné, protože se nedostane všude, kde to je potřeba. Zároveň platí zásada, že aditivum přidáváme, když je venkovní teplota nad nulou.

Dávkování je většinou v poměru 1:1 000, což znamená například 50 mililitrů na 50 litrů paliva. Aditiva se prodávají vrůzných objemech, ale většinou jedno balení vydrží přibližně 5-10 běžných nádrží paliva. Při nízkých teplotách se dávkování zvyšuje až trojnásobně. Každopádně doporučujeme při používání postupovat podle přibaleného návodu k použití, neboť dávkování může být individuální.

Přidávat aditiva nad rámec doporučeného dávkování nemá žádný efekt, ani tím nezvyšujete samotný účinek. Pokud se vám přece jen uklouzla ruka a přidali jste více než je doporučená dávka, je třeba vyprázdnit část nádrže a dolít palivo. Dolévejte palivo tak abyste se přiblížili co nejvíce k doporučenému poměru.

Výsledky používání aditiv neočekávejte hned po prvním použití. Je potřebné jejich dlouhodobé a pravidelné používání, protože určité části potřebují nějaký ten čas na to, aby se dostavily jejich pozitivní účinky. Doporučujeme je přidávat při každém tankování.

Návratnost investice do aditiv

Aditivace si z krátkodobého hlediska vyžaduje nemalou finanční investici. Zdlouhodobého hlediska se vám však vyplatí. Hlavním měřítkem návratnosti není ani tak rozdíl ve spotřebě paliva, který je zanedbatelný. Návratnost nejvíce pocítíte na úspoře z oprav, které souvisejí s palivovým a emisním systémem vozidla, jakož i opravy motoru. Jde o opravy, které jsou nejvíce neočekávané a zároveň finančně nejbolestivější. Aditiva problém tohoto typu dokáží výrazně oddálit, popřípadě nemusí vůbec nastat.

Aditivovat doporučujeme řidičům, kteří nejezdí příliš často nebo tankují levnější standardní palivo. Při dnešních cenách prémiových paliv je možno na místě vyzkoušet i alternativu standardního paliva v kombinaci s aditivem, což může ušetřit nějaký ten peněz.

Všechny tyto pozitivní účinky přinášejí aditiva, která jsou kvalitní a mají záruku účinku. Vybírejte proto takové, které prošly nezávislými testy. V současnosti i na takové testy existují specializované zkušební laboratoře. Určitě se vám vyplatí připlatit za kvalitnější produkt, kdy máte jistotu účinku, který očekáváte. V našem online shopu máme v nabídce výhradně kvalitní produkty a za skvělé ceny. Z našich favoritů doporučujeme pro náročnější a na zlepšení studeného startu BG 245 245 PREMIUM 325ML , pro vyčištění JLM DIESEL EXTREME CLEAN 1L a pro vyčištění a ochranu PRO-TEC COMMON RAIL DIESEL SYSTEM CLEAN & PROTECT 375ML .

A co vy? Používáte aditivum nebo jej začnete používat? Každopádně věříme, že se při výběru aditiva rozhodnete správně a budete spokojeni nejen vy ale i vaše vozidla. Naši celou nabídku aditiv si můžete prohlédnout ZDE.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrý obchod, rychlé doručení
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Dobré ceny, rychlost dodání. Vše na 1*.
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku