expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaké jsou nejčastější přestupky a pokuty v silničním provozu?


Pravidla silničního provozu jsou učena k tomu, aby byla zajištěna její plynulost a bezpečnost. Čas od času se však každému může stát, že je občas poruší, ať už nevědomě nebo i vědomě. Abyste věděli, do čeho v takovém případě jdete a co vám za to hrozí, v tomto článku si uvedeme některé příklady přestupků a pokut, které vás čekají.



Překročení nejvyšší povolené rychlosti

Zřejmě nejčastějším přestupkem, který se může podařit každému řidiči, je překročení maximální povolené rychlosti. V rámci této kategorie přitom nejvíce záleží na tom, zda jde o překročení v obci nebo mimo ni, podle toho se liší pokuty.

Za překročení rychlosti však nemusíte dostat nutně jen pokutu. Pokud ji překročíte do 6 km/h, tak v obci i mimo ni to policie řeš pouze napomenutím.

Pokuta do 20 € však již hrozí v případě překročení rychlosti v obci do 10 km/h, v případě cesty mimo obec to platí pro překročení do 15 km/h. Vyšší sankce, do 40 €, platí v obci při překročení rychlosti do 15 km/ha mimo obce do 25 km/h. Pokud v obci pojedete rychleji o 20 km/h nebo mimo ni o 30 km/h, můžete dostat pokutu do 50 €.

Překročení v obci o 25 km/h a mimo ni o 30 km/h je už ale mnohem dražší a to s pokutou až do 130 €. Nejvyšší pokutu a to až 800 € na místě, dostanete při překročení rychlosti v obci o více než 60 km/ha mimo obce o více než 70 km/h.

Porušení některých povinností týkajících se řidiče

Velmi častým přestupkem je i řízení bez potřebných dokladů, což je přestupek pokutován částkou 20 €. Tam však pokuty v této oblasti teprve začínají.

Mnohem více dostanete v případě, pokud budete používat telefon nebo jiné podobné zařízení bez systému handsfree , pokuta se může vyšplhat až do výše 150 €. Stejnou částkou je pokutováno i ohrožení chodců na chodníku, při odbočování, při vjíždění na cestu a při otáčení nebo při couvání. Stejná pokuta je i za ohrožení cyklistů.

Pokud byste náhle snížili rychlost nebo zastavili a nemáte k tomu žádný důvod, který by byl podmíněn bezpečností silničního provozu, může vám policista udělit pokutu do výše 40 €. Totéž platí i pro bezdůvodné zastavení na přechodu pro chodce či cyklisty.

Pokuta 30 € je za překážení v jízdě rychleji jedoucím vozidlům a omezování plynulosti silničního provozu a to jak v obci, tak mimo ni. Pokud byste naopak někoho takového potkali vy jako řidič a spěchali byste, předjíždějte pomalejší auto bez hanlivých gest. Neudržení nervů na uzdě je totiž přestupkem s pokutou do 40 €.

Nesprávný nebo nebezpečný způsob jízdy

Třetí kategorií prohřešků na cestách, kterým se většina motoristů nevyhne, jsou ty, které souvisí se způsobem jízdy, ať už nesprávným nebo rovnou nebezpečným. Nejčastějším přestupkem je předjíždění jiného vozidla tam, kde je to zakázáno.

Standardní pokuta za takový způsob jízdy je 100 €. Pokud však při tom omezíte nebo dokonce ohrozíte jiného účastníka silničního provozu, připravte si 150 €.

Stejnou částkou se pokutuje předcházení cyklisty, kterého během manévru ohrozíte. Do kolizní situace se můžete dostat i při odbočování, aniž byste o tom dali vědět znamením, neboli směrovkou . Standardní pokuta za tento přestupek je ve výši do 30 €, pokud však došlo k ohrožení jiných řidičů, zejména za vámi, je to až 50 €.

Za nedání přednosti při odbočování vlevo nebo vpravo na křižovatce je pokuta do 60 €. Pokud došlo k ohrožení jiných účastníků silničního provozu, pokuta je až do 100 €. Za nedání přednosti tramvaje křižující váš směr jízdy je pokuta 60 €.

Zastavení, stání či nesprávné otáčení a parkování

Pokuty vás neminou ani v případě, budete-li stát, parkovat nebo zastavíte tam, kde nemáte. Pokud zastavíte na obousměrné cestě v protismeru vlevo, musíte si připravit 30 €. Pokud při tom nezůstal volný alespoň jeden 3 m jízdní pruh, bude pokuta 40 €.

Pokud zastavíte tak, že někdo jiný nebude moci vyparkovat ze svého místa , je pokuta ještě vyšší. V blokovém řízení řešeném na místě si proto připravte 50 €.

Pokud budete při vyjíždění od okraje silnice, od chodníku nebo z vašeho parkovacího místa neopatrný a dojde k ohrožení jiných účastníků silničního provozu, můžete dostat pokutu až 50 €. Za otáčení a couvání tam, kde je to zakázáno, je pokuta 40 €.

Zvláštním přestupkem, kterého platí je od 1.10.2023, je porušení zákazu zastavení a stání motorových vozidel na chodnících. V případě, že to dopravní značení výslovně nepovoluje, platí tento zákaz celoplošně na území celé České republiky. Jeho porušení není vůbec levná záležitost, pokuta může být až do výše 150 €.

Povinnosti týkající se jízdy a auta v zimním období

To, že v zimě používáme zimní pneumatiky či zimní řetězy , je pro většinu motoristy samozřejmost, ale možná nevíte, že za jejich nepoužití hrozí pokuta. Ano, přesně tak, vyhláška o provozu na silničních komunikacích na to pamatuje a to především pro zimní období v rozmezí od 15. listopadu do 31. března, ale nejen pro toto období.

Pokud jde o motorová vozidla třídy M1 nebo N1, pro ně platí, že pokud se na vozovce nachází souvislá sněhová vrstva, led nebo námraza, musí být takové motorové vozidlo na všech nápravách vybaveno pneumatikami určenými pro jízdu na sněhu.

Jedná se o pneumatiky označené symbolem horského štítu se sněhovou vločkou, symbolem sněhové vločky v horském štítu se třemi vrcholy nebo o pneumatiky s označením „M+S“, „M.S“ nebo „M&S“. Pokud byste je neměli obuté, dostanete pokutu ve výši 40 €. Pro vozidla M2, N2, M3 a N3 musí být takto vybavena alespoň jedna hnací náprava.

Pamatovat třeba i na očištění auta od sněhu a ledu, pokud tak neučiníte, riskujete pokutu ve výši 40 €. Pozor, očistit musíte nejen auto, ale také náklad na něm.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku