expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak a podle čeho vybrat nejlepší letní pneumatiky v roce 2024?


Zimě jsme už dávno dali sbohem a proto je nejvyšší čas poohlédnout se po přezutí auta na letní pneumatiky. I v roce 2024 nabízí trh širokou škálu možností, proto by měl každý řidič vědět, jak a podle jakých kritérií letní pneumatiky pořídit. V následujících řádcích vám poradíme, jak na výběr pneumatik a podíváme se na ty nejlepší.



Jak rozeznat kvalitní letní pneumatiky a čeho si všímat

Součástí přípravy auta na léto je i přezutí ze zimních pneumatik na letní. Rozpoznání kvalitních letních pneumatik je klíčové nejen pro zajištění bezpečnosti a pohodlí cestování, ale jde io to, že kvalitní pneumatiky by měly poskytovat vynikající trakci a stabilitu na suché silnici, ale současně odolnost vůči aquaplaningu.

Prvním a stejně nejdůležitějším kritériem při výběru letních pneumatik je zejména jejich směs. Moderní letní pneumatiky jsou dnes obvykle vyrobeny z tvrdší pryžové směsi, která zajišťuje lepší odpověď na řízení vozidla a snížený valivý odpor, což vede k efektivnější spotřebě paliva. Druhým velmi důležitým aspektem je dezén běhounu.

Kvalitní letní pneumatiky mají speciálně navržené dezény, které optimalizují kontakt s povrchem a zlepšují brždění na suchých i mokrých cestách.

Při výběru letních pneumatik je rovněž důležité zvážit jejich hluk a komfort jízdy. Kvalitní pneumatiky jsou často vybaveny technologiemi, které snižují hluk, čímž zvyšují komfort při vyšších rychlostech, což oceníte především na dlouhých cestách.

Nezapomínejte také zkontrolovat recenze a hodnocení pneumatik od ostatních uživatelů a odborných autorit v oblasti automobilového průmyslu. Tato hodnocení vám mohou poskytnout cenné informace o výkonnosti a trvanlivosti různých značek a modelů letních pneumatik a jsou mnohem důležitější, než produktové informace.

ADAC test pro rok 2024 jako spolehlivé hodnocení

Pokud už se chcete podle něčeho spolehlivě orientovat, je zde ADAC test letních pneumatik pro rok 2024. Ten nabízí spolehlivé hodnocení pro více typů.

Kromě jiných kategorií testoval ADAC v roce 2024 16 modelů letních pneumatik o rozměru 215/55 R17, které patří mezi nejvíce používané pro malé SUV a vozidla nižší střední třídy. Tento test zahrnoval rychlostní třídy W i Y.

Výsledky testu pro rok 2024 potvrdily, že tři pneumatiky, konkrétně od Continental, Michelin a Kumho, dosahují dlouhodobě vynikajících výsledků, zatímco většina ostatních si drží svoji obvyklou úroveň. To ukazuje, že ty nejlepší pneumatiky poskytují vysokou úroveň bezpečnosti na suché i mokré vozovce a celkové pohodlí.

Zde je tabulka s hodnocením konkrétních pneumatik:

Značka

Známka

Celkové hodnocení

Continental Premium Contact 7

2,0

Velmi dobré

Michelin primacy 4+

2,1

Velmi dobré

Kumho Ecsta HS52

2,3

Velmi dobré

Debica Presto UHP2

2,6

Dobré

Dunlop Sport Maxx RT2

2,6

Dobré

Bridgestone Turanza 6

2,6

Dobré

Fulda Sport Control 2

2,6

Dobré

Hankook Ventus Prime 4

2,7

Dobré

Goodyear EfficientGrip Performance 2

2,7

Dobré

Falken Ziex ZE310 Ecorun

2,8

Dobré

Naxen N Fera Primus

3,0

Dobré

Goodride Solmax 1

3,0

Dobré

Sailun Atrezzo ZSR2

3,0

Dobré

Semperit Speed-Life 3

3,1

Dobré

Linglong Sportmaster 2

3,3

Dobré

Vredestein Ultrac

3,8

Uspokojivé

 

Levné letní pneumatiky nejsou bezpečné ani úsporné!

Nákup levných letních pneumatik může na první pohled působit jako možnost pro každého, kdo chce ušetřit, ale dlouhodobé důsledky často převáží počáteční úsporu. Levné pneumatiky jsou totiž obvykle vyrobeny z méně kvalitních materiálů.

Klíčovým faktorem, který ovlivňuje výkonnost pneumatik, je především jejich schopnost zajistit dostatečnou trakci i potřebnou stabilitu na silnicích.

Levné pneumatiky často nenabízejí optimální přilnavost, zejména na mokrých a kluzkých površích, což zvyšuje riziko nehod. Tyto pneumatiky se také rychleji opotřebovávají, což vede k častější potřebě jejich výměny ak vyšším nákladům na údržbu. Kromě bezpečnostních obav se levné pneumatiky mohou negativně odrazit i na spotřebě.

Nižší kvalita materiálů a konstrukčních technik může znamenat i vyšší valivý odpor, což znamená, že motor vozidla musí vyvinout více energie pro udržení rychlosti. To přirozeně vede k vyšší spotřebě paliva, což snižuje také úspornost vozidla.

Z tohoto důvodu je důležité, aby si spotřebitelé uvědomili, že investice do kvalitních letních pneumatik přináší významné výhody v oblasti bezpečnosti iz hlediska dlouhodobé návratnosti, nemluvě již o výkonu, spotřebě a pohodlí. I když jsou značkové pneumatiky na začátku dražší, jejich delší životnost znamená úsporu nákladů.

Proč přezout na letní? Zimní pneumatiky v letu ne!

Pokud jezdíte méně nebo jen ve městě či na jihu Slovenska, možná jste se zeptali, proč přezouvat na letní pneumatiky a nepoužívat zimní pneumatiky i v letu.

Zimní pneumatiky jsou speciálně navrženy pro chladné podmínky a mají směs, která zůstává měkká a pružná i při velmi nízkých teplotách. Tato unikátní vlastnost jim umožňuje lépe se přizpůsobit zasněženým a zledovatělým cestám, tedy v zimě.

V teplém počasí však tato měkká směs způsobí, že zimní pneumatiky se opotřebovávají mnohem rychleji. Nejsou navrženy pro letní podmínky, takže nenabízejí stejnou úroveň výkonu a už vůbec ne bezpečí. Léta jsou často doprovázena prudkými srážkami a zimní pneumatiky nemusí účinně odvádět vodu z běhounu během aquaplaningu.

Letní pneumatiky jsou specificky navrženy tak, aby poskytovaly optimální výkon v teple. Mají tvrdší směs, která snižuje opotřebení při vyšších teplotách a zlepšuje spotřebu. Jejich dezény jsou také navrženy tak, aby maximalizovaly kontakt s vozovkou.

Proto je důležité, abyste na letní měsíce přezůli na letní pneumatiky. Tento krok zvyšuje bezpečnost cestování, ale také prodlužuje životnost pneumatik tím, že používáte každý typ pneumatiky v podmínkách, pro které byly speciálně navrženy. Tím ušetříte peníze a zároveň zajistíte, že vaše auto bude 100% připraveno na sezónu.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku