expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak a podle čeho vybrat nejlepší zimní pneumatiky v roce 2023?


Správné obutí auta je na zimu nejdůležitějším úkolem motoristy. Zimní pneumatiky je třeba přitom pravidelně obměňovat, ať už podle ujetých kilometrů nebo i v závislosti na čase. Jak ovšem vybrat ty nejlepší modely, na které kritéria dívat, proč nejsou ty levné ideální volba a má smysl vůbec přezouvat? Čtěte a všechno zjistíte!



Jak rozeznat kvalitní zimní pneumatiky a čeho si všímat

Zimní pneumatiky jsou speciálně navrženy pro zlepšení bezpečnosti a výkonu vozidla v zimních podmínkách, zvláště pokud jde o sníh, led a nízké teploty . Od letních i celoročních pneumatik se liší směsí, dezénem, ​​trakcí a brzdnou dráhou.

Směs, ze které jsou vyrobeny, je speciálně vyrobena tak, aby zůstala měkká a pružná i při velmi nízkých teplotách. To zajišťuje lepší přilnutí pneumatik k povrchu silnice, což zvyšuje trakci a zlepšuje řízení. Jejich dezén je zase navržen tak, aby maximalizoval odvod vody a sněhu a zlepšoval záběr automobilu na sněhu nebo na ledě.

Některé pneumatiky mohou obsahovat také speciální hroty na povrchu, které poskytují dodatečnou trakci na ledě. Ne všude je ale můžete používat.

Při výběru je třeba zohlednit typ vozidla, velikost pneumatik a rychlostní index. V úvahu berte typ pohonu, tedy přední, zadní nebo pohon všech kol, ale i teplotní podmínky, kde si umíte vybrat dezén více zaměřený na odvádění vody.

Dobrým orientačním kritériem jsou i štítky, kterými musí být vybavena každá pneumatika. Na nich naleznete důležité údaje pro zimní provoz a to jednak hodnocení brzdné dráhy v kategorii od A po E, ale především přilnavost. Standardem je piktogram přilnavosti na sněhu, ty lepší pneumatiky mají také přilnavost na ledě.

Při výběru se klidně spolehněte na hodnocení ADAC

Kromě teoretických a deklarovaných parametrů je dobré se při výběru spolehnout i na odborné testy a recenze motoristických klubů přímo z praxe.

Jednou z největších autorit v tomto ohledu je německý klub motoristů ADAC , který každý rok testuje prakticky všechny typy pneumatik. Pro rok 2023 přitom připravil hodnocení podle nových kritérií zohledňujících bezpečnost, ale i ekologičnost.

Z aktuálních výsledků dáváme do pozornosti rozměr 205/60 R16 nejvíce používaný v oblíbených modelech značek Audi, VW, Škoda, BMW i Mercedes, včetně více SUV vozů. Nejlepší hodnocení získaly pneumatiky prestižních značek Dunlop, Michelin a Goodyear, pozitivně však překvapily i Hankook a Firestone.

Zde je tabulka s hodnocením konkrétních pneumatik:

Značka

Známka

Celkové hodnocení

Dunlop Winter Sport 5

2,2

Dobré

Michelin Alpin 6

2,2

Dobré

Goodyear UltraGrip 9+

2,3

Dobré

Continental WinterContact TS 870 P

2,4

Dobré

Hankook Winter i*cept RS3

2,4

Dobré

Bridgestone Blizzak LM 005

2,4

Dobré

Firestone Winterhawk 4

2,5

Dobré

BFGoodrich G-Force Winter 2

2,6

Uspokojující

Fulda Kristall Control HP 2

2,6

Uspokojující

Kleber Krisalp HP3

2,8

Uspokojující

Falken Eurowinter HS02

3

Uspokojující

Barum Polaris 5

3,1

Uspokojující

Vredestein Wintrac

3,1

Uspokojující

Uniroyal WinterExpert

3,2

Uspokojující

Lassa Snoways 4

5,2

Nedostatečné

Austone Athena SP-901

5,3

Nedostatečné

Pozor na levné zimní pneumatiky, nemusí se vyplatit

Jedním z klíčových faktorů, které zřejmě každý motorista zvažuje při výběru, je cena. Obecně platí, že dražší pneumatiky často nabízejí lepší výkon a delší životnost, ale existují i ​​dostupné modely s ideálním poměrem ceny a výkonu.

Zásadou, které byste se měli ale vždy držet, je vyhýbání se těm nejlevnějším modelům. Může to mít dopad na bezpečnost, výkon, životnost i přilnavost.

Pneumatiky známých a ověřených značek nabízejí nejen dlouholeté zkušenosti a z toho plynoucí kvalitu výroby, ale zejména pokročilé technologie v dezénu, směsi a konstrukci. To se projeví v lepším záběru, vyšší trvanlivosti, lepší odezvě při řízení a celkově lepší trakci i v náročnějších podmínkách vody, ledu, námrazy či sněhu.

Levné pneumatiky jsou často výrobky méně známých značek nebo značek, které nevyužily náročnější testování, inovace nebo nejnovější technologie. To může vést k horšímu výkonu při brzdění či trakci ik ​​používání méně kvalitních směsí.

Zásadním mínusem je také obvykle rychlejší opotřebení gumové směsi a sjíždění původního dezénu, což snižuje trvanlivost pneumatiky. Oproti značkovým, které jsou obvykle navrženy pro větší odolnost, tak mnohem dříve ztratí své původní vlastnosti. To má vliv na bezpečnost, spotřebu paliva i nutnost častější výměny.

Proč přezouvat? Bezpečnost je na prvním místě

Řada motoristů v našich geografických podmínkách přemýšlí o tom, zda má smysl přezouvat své auto na zimní pneumatiky nebo zda nepoužít celoroční.

Nejdůležitějším faktorem v prospěch přezutí je směs. Letní pneumatiky jsou vyrobeny z tvrdší pryžové směsi, která je vhodná pro vyšší teploty. Při nízkých teplotách se pryž stává tvrdší a méně pružnou, což snižuje trakci a brzdnou schopnost.

Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z měkké směsi, která zůstává pružná i při nízkých teplotách. Jejich dezén je navržen tak, aby zlepšit odvod vody a sněhu a minimalizoval riziko aquaplaningu. Mají hlubší drážky a speciální bloky, které pomáhají při záběru na sněhu i ledu. Letní a celoroční pneumatiky nemají bloky nemají.

Třetím faktorem je bezpečnost. Zimní pneumatiky poskytují lepší kontrolu nad vozidlem v zimních podmínkách a bezpečnou jízdu. Jsou navrženy tak, aby snižovaly brzdnou dráhu a zvyšovaly stabilitu vozidla a to iv nouzových situacích.

Zkušenosti ukazují, že používání letních či celoročních pneumatik v zimě vede k delším brzdným drahám a horší kontrole. Navíc, i když byste většinu zimy jezdili na silnicích, které nejsou zasněžené, ráno i večer je riziko náledí. Důležitá je i teplota, při poklesu pod 7 °C letní pneumatiky ztrácejí původní vlastnosti.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

80%
  • + ceny
  • + třídění podle typu auta
  • - dětinský způsob komunikace bez obsahu
  • - dát papírový kabinový filtr bez zabezpečení do společné krabice s 5l kanystrem s olejem a vodou do ostřikovačů je fakt nesmysl, filtr dorazil pomačkaný, ale šel po vyrovnání použít.
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

80%
  • + Cena
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku