expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak na používání klimatizace, její čištění, údržbu a plnění


Příchod horkých letních dnů je otázkou už jen pár týdnů a právě toto období je výzvou i pro majitele aut. Ti spoléhají na své klimatizaci jako záchranu před nesnesitelným teplem. Její správné používání, údržba i čištění mohou nejen zvýšit efektivitu, ale také prodloužit její životnost. Pojďte se podívat, jak na to a co dělat.



Co je klimatizace, její historie a jak funguje v autě

Klimatizace je systém navržen k regulaci teploty, vlhkosti a čistoty vzduchu v prostoru. Od svého vzniku na úvod 20. století si prošla významným technologickým vývojem a dnes je neodmyslitelnou součástí moderního života.

Původ klimatizačních zařízení sahá do roku 1902, kdy Willis Haviland Carrier, mladý inženýr, vyvinul první moderní klimatizační zařízení v Brooklynu, New Yorku. Jeho systém byl navržen ke zlepšení kontroly vlhkosti ve vydavatelské tiskárně, což mělo následně vedlejší efekt v podobě zlepšené regulace teploty.

Od té doby tato technologie zažila řadu vylepšení, což umožnilo její použití nejen v komerční, ale i v soukromé sféře, včetně automobilů.

Klimatizace v autě jsou speciálně navrženy tak, aby vyhovovaly omezenému prostoru a požadavkům mobilního prostředí. Pracují na principu, který se podobá domácím klimatizacím, ale jsou optimalizovány pro efektivitu a kompaktnost.

Hlavní komponenty zahrnují kompresor, kondenzátor, expanzní ventil a parník. Kompresor, který je poháněn motorem vozidla, tlačí chladič přes systém, kde se stlačuje a expanduje, což umožňuje odebírat teplo z interiéru vozidla a uvolňovat jej ven. To snižuje teplotu, odvádí vlhkost ze vzduchu a zároveň zvyšuje komfort cestování.

Jak ji správně používat v autě a jaká by měla být teplota

Správné používání klimatizace v autě je klíčem k pohodlné jízdě a zároveň k udržení optimálního prostředí. První zásadou je volba teploty, kdy platí, že ideální teplota v autě by měla být nastavena na 21 až 23 °C. Taková teplota zajistí příjemný chlad, ale bez extrémní zimy, která je nekomfortní a pro systém zatěžující.

Dále platí, že před použitím klimatizace je třeba nejprve auto vyvětrat, zejména bylo-li parkováno na slunci. Otevřením oken a větráním horkého vzduchu na několik minut před zapnutím klimatizace značně zjednodušíte ochlazení vzduchu.

Po samotném zapnutí klimatizace je vhodné teplotu postupně snižovat, což pomáhá klimatizačnímu systému udržet stabilní a efektivní chlazení.

Neméně důležitá je i pravidelná údržba, zejména kontrola a čištění filtrů a chladicích systémů. Jejich 100% stav je zárukou, že pokud použijete recirkulaci vzduchu ve vozidle, nejen, že se interiér rychleji ochladí, ale vzduch v něm bude zdravější a čistší. Vnitřní recirkulace vzduchu se však doporučuje používat pouze na úvod.

Všechny tyto praktiky a zásady vám pomohou využít klimatizaci ve vašem autě na 100%, zvýší pohodlí cestování a zajistí, že efekt ochlazení vzduchu bude zdravý a optimální. Neméně důležité je však také technicky stav klimatizace.

Nezapomeňte na její čištění a údržbu, dá se to i doma

V tomto ohledu jsou základem její pravidelná údržba a čištění. Využít k tomu můžete profesionální servisní firmy, ale také produkty vhodné pro použití na doma. Zde je důležité jednak pročištění celého systému klimatizace, ale také naolejování některých mechanických částí. To zajistí optimální výkon a čerstvý vzduch.

Při čištění klimatizace je důležité zaměřit se na odstranění nečistot, bakterií a plísní, které způsobují nepříjemné pachy i zdravotní problémy. K tomu jsou určeny čistící prostředky, jako je například tato dezinfekce nebo čistič klimatizace Carlson .

Tento produkt využívá prémiové složky, které penetrájí do všech koutů systému a odstraňují nečistoty a bakterie. Používat byste však měli také speciální oleje určené pro klimatizační systémy. Ty udržují mechanické části systému mazané a chrání je před opotřebením, což přispívá k lepší efektivnosti chlazení vzduchu.

Dobrým příkladem je olej LIQUI MOLY na bázi polyalkylenglykolu, který je vynikající pro tyto účely. Navržen je tak, aby byl kompatibilní s nejběžnějšími chladivy a zajistil hladký chod kompresorů a celého chladicího systému v autě.

Oba zmíněné produkty jsou jednoduché na použití i v domácím prostředí a zvládne je každý motorista, přičemž jsou základem dlouhodobé údržby klimatizace.

Přestala klimatizace chladit? Třeba její doplnění

Pokud vám přestala klimatizace v autě chladit úplně, je možné, že potřebuje doplnění chladicího média. Nemusíte se obávat, jde o běžný problém, který lze snadno vyřešit, ale může významně to výkon vašeho klimatizačního systému.

Chladivo je látka v klimatizačním systému, která absorbuje teplo z interiéru auta a uvolňuje jej do exteriéru. V průběhu času se může úroveň chladiva snížit kvůli přirozenému úniku nebo kvůli úniku způsobenému poškozením systému. Když úroveň klesne pod určitou hranici, účinnost klimatizace klesá a systém přestane efektivně chladit.

Doplnění chladiva by mělo provést vždy pouze a jen odborné servisní středisko. Tento proces zahrnuje eliminaci starého chladiva, kontroly úniků, opravy poškození a doplnění nového chladiva. Je důležité, aby tuto práci provedl certifikovaný technik.

Doplnění chladiva umíte realizovat v autoservisech, pneuservisech a střediscích specializovaných na autoklimatizace. Při výběru se ujistěte, že mají potřebné certifikace pro práci s chladivami. Cena za doplnění chladiva se může lišit v závislosti na typu vozidla, chladiva i jeho množství, ale neměla by být nejdůležitější.

Ceny se obvykle pohybují přibližně od 50 do 150 Eur. Pokud je třeba opravit i úniky a systém přetěsnit, je třeba počítat s vyšší finanční investicí.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku