expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Americký gigant zaplatí českému vynálezci miliony dolarů


Americká společnost Goodyear Tire & Rubber Co., která je známým výrobcem pneumatik, prohrála soudní spor s českou společností Coda Development, s.r.o. Předmětem sporu byla krádež několika obchodních patentů zmíněné české společnosti. Soud však není pořád na konci, protože vynálezce Cod Development žádá další postihy vůči americkému gigantovi. Pojďte se spolu s námi podívat na pozadí tohoto medializovaného konfliktu.



Kolik musí Goodyear zaplatit

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber Co. musí českému vynálezci Františku Hrabalovi (Coda Development, s.r.o.) zaplatit 64 milionů dolarů (64,7 milionu eur). Rozhodl o tom v pondělí (19. 9.) federální soud ve městě Akron (Ohio) ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů na samonafukovací pneumatiky, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.

Předmět sporu

Porota soudu uvedla, že Goodyear si přisvojil pět z dvanácti obchodních tajemství vynálezce Františka Hrabala a jeho společnosti Coda Development. Česká společnost tak rozhodnutím soudu získala 2,8 milionu dolarů jako náhradu škody a 61,2 milionu dolarů jako represivní náhradu za úmyslné a zlomyslné chování americké společnosti.

Goodyear se ve svém prohlášení vyjádřil, že je z verdiktu soudu zklamaný a určitě zváží všechny své další možnosti. Zároveň společnost uvedla, že náhrada škody by měla být mnohem nižší než ta, kterou požaduje Coda Development. Toto vyjádření česká strana odmítla komentovat.

Spor trval několik let a důvodem byla technologie samonafukovací pneumatiky (známá také jako Self Inflating Tire – SIT). Coda Development si nechala technologii patentovat v roce 2009 ve většině zemí světa. Goodyear zase svou technologii nazval Air Maintenance Technology (AMT) a představil ji o tři roky později, v roce 2012. Technologie je postavena na tom, že se pneumatika automaticky sama dohušťuje díky miniaturní pumpičce, kterou pohání rotace kola a vzduchu. Správně nahuštěné kolo přispívá k bezpečnosti a životnosti pneumatik. Zároveň snižuje spotřebu paliva a emise v dopravě.

Zpočátku se uvažovalo o spolupráci

Česká společnost uvedla, že se František Hrabal v lednu a červnu 2009 setkal se zaměstnanci Goodyearu. Cílem setkání byla možnost spolupráce a zavedení jeho nápadů do výroby. Americký výrobce pneumatik následně podepsal smlouvu o mlčenlivosti, podle níž mohl využít poznatků svých zaměstnanců pouze v případě, že by uzavřel partnerství s českou společností, ke které reálně nikdy nedošlo.

Robert Benedict (inženýr Goodyearu) však poznatky ze setkání využil a začal je rozvíjet. Společnost Coda Development vidí za motivací Benedicta přesvědčení, že daný nápad přinese společnosti v následujících letech zisky ve stovkách milionů dolarů. Goodyear měl také získat na základě Hrabalových nápadů dva patenty. Kvůli těmto skutečnostem byla americká společnost a její někdejší inženýr žalován ještě v roce 2015.

Menší úspěch v prospěch české společnosti přišel v roce 2019. Tehdy americký federální odvolací soud District of Columbia zrušil rozhodnutí soudu prvního stupně zamítnout nároky Coda Development vůči Goodyear za zpronevěru obchodních tajemství a neschopnost identifikovat skutečné vynálezce patentu. Odvolací soud následně vrátil věc prvoinstančnímu soudu, který nyní rozhodl, že Coda dostane odškodné.

Soud ještě neskončil

Soudní spor ještě neskončil. Společnost Coda soud požádala, aby ke dvěma patentům bylo přiřazeno Hrabalovo jméno. Požádala také o vydání příkazu, který by společnosti Goodyear zakázal používat informace, které byly podle české firmy ukradeny.

V jádru procesu šlo podle právní zástupkyně firmy Coda o to, že „místní společnost vzala nápady malého člověka a prohlásila je za své“. Goodyear se hájil tím, že Hrabalovo obchodní tajemství bylo zveřejněno v žádostech o patent, veřejných prohlášeních a prezentacích. Krušné chvíle jednoho z největších výrobců pneumatik tak budou dále pokračovat a my to budeme sledovat.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Skvělé. Velmi doporučuji!
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
v pohodě z domova
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku