expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Asistenční systémy v autě, jak fungují a jejich význam


Již několik let jsou auta vybavena tím, co se odborně nazývá asistenční systémy. Zatímco v minulosti šlo o doménu modelů těch nejvíc prémiových značek, dnes jsou stále více součástí i běžných aut. V následujících řádcích se proto podíváme blíže na ty asistenční systémy, které jsou nejvíce rozšířené a na to, jak fungují.



Adaptivní tempomat

Zřejmě nejznámějším asistentem je adaptivní tempomat. Jedná se o unikátní systém vestavěný do vozidla, který automaticky upravuje jeho rychlost pro udržení bezpečné vzdálenosti od auta před ním, přičemž k tomu používá radary i senzory vpředu i po celém autě.

Klíčovým významem je jeho přínos k bezpečnosti a komfortu řidiče. Systém snižuje riziko nehod způsobených nesprávným odhadem vzdálenosti nebo nevšímavostí, což je obzvláště cenné v situacích, kdy je provoz nepředvídatelný nebo příliš hustý. Přináší také pohodlí a snížení stresu z jízdy, což vám umožňuje soustředit se víc na okolí.

Adaptivní tempomat byl v minulosti doménou pouze luxusních vozů, ale dnes už je běžnou součástí výbavy a patří mezi pohodlné i praktické pomocníky.

Čtení dopravních značek

Dalším asistentem je asistent pro čtení dopravních značek. Tato pokročilá technologie pomáhá řidičům reagovat na dopravní značky a informace, přičemž systém využívá kameru umístěnou na přední části vozidla pro snímání a rozpoznávání značek.

Po identifikaci značky systém zpracuje informace a zobrazí je na přístrojovém panelu, což řidičům poskytuje aktuální informace, aniž by museli odvádět svůj pohled od cesty. To je užitečné v situacích snížené viditelnosti kvůli počasí či špinavému sklu , při vysoké rychlosti jízdy nebo tehdy, pokud jste si značky zapomněli všimnout.

Systém přispívá k bezpečnosti, snížení rizika prohlédnutí značek a pomáhá řidičům dodržovat dopravní předpisy i při chvilkové nepozornosti.

Sledování mrtvého úhlu

Sledování mrtvého úhlu je komfortní i bezpečnostní asistent, který využívá senzory nebo kamery umístěné na bocích a zádi vozidla. Cílem je detekce jiných vozidel v mrtvém úhlu řidiče, tedy v oblastech, které nejsou přímo viditelné.

Když systém zjistí auto nebo jiný objekt v této oblasti, která z pohledu řidiče není běžně viditelná ve zpětných zrcátkách, aktivně upozorní řidiče pomocí vizuálních či zvukových signálů. Ty mohou být na bočních zrcadlech, případně mají vibrační podobu na volantu. Systém se aktivuje při změně pruhu i při zapnutí směrovky na daný směr.

Tento asistent je užitečný při změnách jízdních pruhů nebo odbočování, přispívá k větší bezpečnosti, pohodlí a snížení rizika chyby z nepozornosti.

Udržování v jízdním pruhu

Udržování v jízdním pruhu je pokročilá bezpečnostní funkce, která se stává standardem ve většině nových vozů. Tento systém využívá kamery a senzory umístěné po celém obvodu vozidla pro monitorování a identifikaci jízdních pruhů.

Pokud systém zjistí, že vozidlo neúmyslně opouští svůj jízdní pruh bez aktivace směrového světla, automaticky upozorní řidiče prostřednictvím vizuální, zvukové či vibrační zpětné vazby. Pokročilejší asistent dokáže korigovat směr jízdy pomocí zásahů do řízení, čímž pomáhá udržet vozidlo v pruhu, případně v jeho středu.

Cílem tohoto systému je snížení nehod způsobených nevšímavostí, únavou a jinými faktory, které vedou k neúmyslnému odchýlení vozidla z jeho pruhu.

Automatické brzdění a protikolizní systém

Automatické brzdění a protikolizní systém jsou zásadní bezpečnostní asistenční systémy zaměřené na prevenci kolizí. Systémy využívají radar, kamery a senzory pro monitorování okolí a detekci vozidel, chodců, zvířat či pevných překážek.

Při identifikaci rizika systém upozorní řidiče a v případě potřeby automaticky aktivuje brzdy , čímž snižuje riziko nehody. Tento asistent je užitečný v městském prostředí i na frekventovaných cestách, kde je vyšší riziko náhlých kolizí. Stejně tak se hodí v nočních hodinách na opuštěných cestách s rizikem výskytu vysoké zvěře.

Lépe vybavené systémy dokáží identifikovat člověka nebo zvíře i podle infračerveného záření a reagují už i v momentě, kdy se objekt blíží k vozovce.

Rozpoznání únavy řidiče

Snad každý zažil minimálně jednou poklepávání očí během řízení. Právě na tyto případy je určen systém pro rozpoznání únavy, jehož cílem je zachytit stav únavy. K tomu využívá senzory pro sledování pohybu očí, hlavy či změn v řízení vozidla.

Pokud systém zjistí příznaky únavy, může řidiče upozornit, aby si uvědomil svůj stav. To může zahrnovat zvuková nebo vizuální varování, vibrace volantu nebo sedadla, nebo jiné formy stimulace, které mají za cíl obnovit pozornost řidiče. V některých případech může systém dokonce doporučit řidiči zastavit a odpočívat.

Tento systém má význam pro bezpečnost na silnicích, protože unavený řidič není schopen reagovat na náhlé situace a jeho riziko nehody se zvyšuje.

Automatické přepínání dálkových světel

Praktickým i komfortním asistentem je automatické přepínání světel. Zvlášť se to hodí v zimním období, kdy je stmívání mnohem rychlejší a využití dálkových světel je mnohem častější, než v létě. I tento systém využívá senzory nebo kamery.

Ty monitorují celkové okolí vozidla a hodnotí úroveň osvětlení na silnici. Při zjištění přítomnosti jiných vozidel nebo vjezdu do obce systém automaticky přepne dálková světla na standardní potkávací , aby zlepšil viditelnost a aby vaše auto neoslňovalo jiné řidiče. Po odstranění překážek systém automaticky přepne světla na dálková.

Systém přispívá k bezpečnosti tím, že snižuje riziko oslňování jiných vodičů, pokud byste dálková světla zapomněla vypnout a zlepšuje-li celkovou viditelnost.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku