expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Automatická nebo manuální převodovka a jejich porovnání


12.04.2024

Když se ocitnete před volbou mezi automatickou a manuální převodovkou, měli byste brát v úvahu několik faktorů. Ať už jde o zážitek z jízdy, ekonomiku provozu, úroveň vaší kontroly nad vozidlem nebo náklady spojené s údržbou a servisem, rozdíl mezi manuálem a automatem je opravdu patrné. Podívejte se na srovnání obou možností.



Historie, význam a jak funguje převodovka v autě

Převodovka je důležitou součástí každého automobilu. Jejím cílem je přenos výkonu z motoru na kola a tím optimalizace využití motoru v různých podmínkách.

Historie převodovky sahá do začátků celého automobilismu. Už první auta byla vybavena jednoduchými mechanismy pro změnu převodových stupňů, které umožňovaly lepší využití výkonu motoru během jízdy na cestách do kopce iz kopce.

Význam převodovky v autě spočívá v její schopnosti měnit převodové poměry mezi otáčkami motoru a otáčkami kol. To umožňuje vozidlu rozvíjet rychlost od startu po maximální rychlost, zatímco současně udržuje motor v optimálním rozsahu otáček. To zvyšuje výkonnost a přispívá ke snížení spotřeby paliva a emisí.

Její mechanismus je založen na ozubených kolečkách a převodů, které mění otáčky na požadovanou rychlost a točivý moment na kolech. V manuálních převodovkách řidič používá spojku pro odpojení motoru od převodovky při změně rychlostí.

Automatické převodovky využívají hydraulický konvertor točivého momentu, ale také elektronicky ovládané spojky k dosažení téhož efektu bez potřeby manuálního přeřazování. V posledních letech jsou stále více populární i poloautomatické a robotizované převodovky, které efektivně kombinují výhody obou systémů.

Manuální převodovka: vlastnosti, výhody a nevýhody

Manuální převodovka je typ převodového systému v automobilech, který vyžaduje od řidiče manuální změnu převodových stupňů. To se děje pomocí řazení a spojky a tento systém je charakteristický přímou interakcí řidiče s mechanismem vozidla.

Řidič musí při každé jízdě aktivně rozhodovat o tom, kdy přesně a jak změnit převodový stupeň. To má během jízdy výhody, ale stejně tak i nevýhody.

Mezi hlavní výhody manuální převodovky patří větší efektivita při přenosu výkonu z motoru na kola, ale také lepší spotřeba paliva v porovnání s automatickými převodovkami a to tak při benzínu, jakož i naftě . Jsou také často chváleny za poskytování větší kontroly nad autem, což je obzvláště ceněno při sportovní jízdě, ale i v zimě.

Kromě toho, manuální převodovky jsou obvykle levnější a to v kupní ceně vozidla, ale stejně tak i méně nákladné na údržbu a opravy. Na druhé straně, mohou být pro některé řidiče problémem a to se týká nejen řidičů - začátečníků.

Ve městě a v hustém provozu může být neustálá potřeba řazení a používání spojky fyzicky náročná. Pokud jde o nové řidiče, ti budou potřebovat utratit více pozornosti a energie ovládání řazení a volbě konkrétního převodového stupně. Manuální převodovka je také těžkopádná v případě, je-li třeba se rychle rozjet či rozhodnout.

Automatická převodovka: jak funguje, plusy a minusy

Automatická převodovka je typ převodového systému v automobilech, který automatizuje proces změny převodových stupňů bez potřeby manuálního řazení.

Tento systém využívá soubor převodů a hydraulický konvertor točivého momentu, který umožňuje vozidlu měnit rychlost a přizpůsobit se různým podmínkám. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly plynulé zrychlení a zajistily efektivitu výkonu motoru.

Mezi hlavní výhody automatické převodovky patří pohodlí a jednoduchost používání, zejména ve městě a při jízdě v hustém provozu, kde může být neustálé řazení manuální převodovky náročné. Automatické převodovky také zjednodušují proces učení jízdy, jelikož noví řidiči nemusí zvládat řazení a současně ovládání spojky.

V některých případech mohou automatické převodovky nabízet i lepší spotřebu paliva než manuálně. Naopak jejich nevýhody zahrnují zejména vyšší náklady na počáteční koupi vozidla, jelikož automobily s automatickou převodovkou jsou často dražší.

Její údržba a opravy mohou být také dražší, vzhledem k jejich komplexnější konstrukci. Kromě toho mohou někteří řidiči cítit menší úroveň kontroly nad vozidlem, neboť automatická převodovka řídí změny převodových stupňů na základě přednastavených algoritmů, což někdy znamená nižší využití výkonu motoru auta.

Nezapomeňte na jejich údržbu, výměnu oleje a prohlídky

Údržba převodovky, ať už manuální nebo automatické, je klíčová pro její spolehlivost. Jedním z nejdůležitějších aspektů údržby je pravidelná výměna oleje a kontrola převodovky pro zachování optimálního výkonu a prodloužení životnosti převodovky.         

Výměna převodovkového oleje je základním úkonem, který zajišťuje mazání pohyblivých částí převodovky, redukuje tření a rovněž tak pomáhá udržovat mechanismus v čistotě od usazenin nebo nečistot. Ignorování základní údržby může vést k vážným poškozením převodovky a následně vysokým finančním nákladům na opravu.

Správný olej a jeho dostatečná hladina zajišťují hladkou změnu převodových stupňů a chrání převodové součásti a komponenty před opotřebením. U automatických převodovek musí být součástí údržby také kontrola hydraulického systému.

Kromě převodovky není třeba samozřejmě zapomínat ani na jiné důležité komponenty, které jsou na ní závislé nebo s ní souvisí při pohonu a provozu vašeho auta.

Pravidelné prohlídky by proto měly zahrnovat především kontrolu celého brzdového systému, spojky, pokud máte manuální převodovku, motoru a výfukového systému. Samozřejmostí je pravidelná výměna motorového oleje a filtrů podle doporučeného intervalu, stejně tak i výměna brzd či spojky, je-li to nezbytné.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku