expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Ceny ojetých aut již 5 měsíců stagnují!


Ano, je to tak! I přes probíhající inflaci a různé další krize, které v tomto období zasáhly snad každého z nás, ceny ojetých aut na Slovensku stagnují. Tento trend se na slovenském sekundárním trhu děje již od dubna letošního roku. Cenový medián se zastavil na hranici 7 500 eur. Globální problémy však způsobily prohloubení cenových rozdílů mezi benzinovými a naftovými verzemi. Zajímavé jsou mimo jiné rozdíly v jednotlivých regionech. Pojďte se spolu s námi podívat jak to vypadá na trhu s ojetinami.



Regionální cenové rozdíly

Nejdražší si ojeté auto koupíte tradičně v Bratislavském kraji. Je však třeba zmínit, že v dané oblasti jsou nabízeny ojeté automobily průměrně nejmladší. Nejnižší ceny jsou v Košickém kraji, nejstarší ojeté vozy jsou v nabídce v Trenčínském kraji. Vyplývá to z analýzy trhu Barometr, kterou pravidelně realizuje společnost AURES Holdings, provozovatel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Potvrzuje se to, že ojetá auta dosáhla určitého cenového stropu, kolem kterého se drží už pět měsíců. Červenec je v prostředí ojetých aut tradičně měsícem, kdy se velcí hráči na trhu snaží motivovat zákazníky k nákupu iv době dovolených a ceny obvykle sníží. I přes meziroční míru inflace přesahující 11 % je tedy pozitivní, že ceny ojetých aut pět měsíců nevzrostly nad dubnovou úroveň. Tento dosavadní vývoj už lze považovat za trend,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Naše predikce cenové stagnace a případného poklesu cen ojetých aut se potvrdily. Na celkové hodnocení je sice ještě brzy, protože až se začátkem druhé letošní hlavní sezóny v září uvidíme, zda šlo pouze o výkyv spojený s létem a dovolenými, nebo nastupující trend. Každopádně, klesající ceny modelů ojetých vozů rozhodně prospějí. Domácnosti jsou již tak silně zatíženy například růstem nákladů na energie, paliva nebo potraviny a pokles cen vozidel jim usnadní rozhodování, zda svůj vozový park obmění,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings.

Medián ceny se například v Praze blíží k částce 11 500 eur, ale ojetá vozidla jsou v průměru 7,3 roku stará. V Trenčínském kraji se průměrný věk vozidel pohybuje kolem 12,1 roku a cenový medián kolem 6500 eur.

Nejčastěji nabízená vozidla

Nejčastěji nabízeným modelem ojetého vozu na slovenském trhu byla v srpnu tradičně Škoda Octavia, kterých meziměsíčně přibylo 99 a v nabídce jich tak bylo 3 491. Následovala Škoda Fabia (1 949 aut), třetí místo obsadil Volkswagen Golf (1 889 á). V první pětce se umístili ještě Volkswagen Passat (1707) a Škoda Superb (1247). Střední hodnota stáří aut se v srpnu oproti červenci nezměnila a stále je na úrovni 10,7 roku. Tachometr nabízených aut nejčastěji ukazoval hodnotu 170 000 km. V nabídce bylo v srpnu 448 vozů s hybridním pohonem a 202 čistých elektromobilů, meziměsíčně o 69 více. Slovenský sekundární trh s vozidly v poslední době stárne a nabízená vozidla mají najetých více kilometrů, než mívali v posledních letech

Ceny se u některých top modelů pohnuly mírně dolů. Například cenový medián Škody Superb klesl oproti minulému měsíci o 200 eur na 15 500 eur. Také cena oblíbeného Volkswagenu Passat klesla přibližně o 200 eur na 7 800 eur. V mírné slevě 190 eur si umíte pořídit oblíbené BMW 3, kde byla cena v červnu minulého roku 6 200 eur, momentálně je cenový medián na 6 010 eurech.

Naftová versus benzinová auta

Zajímavý je vývoj cen podle paliva, které ojeté auto využívá. Momentální situace způsobuje vyšší poptávku po úspornějších autech s naftovým motorem. To tlačí na jejich ceny. Rozdíl cen benzinového a naftového auta se ještě v únoru pohyboval u stejného modelu s podobnou výbavou na úrovni 1000 eur. V srpnu se však rozdíl střední hodnoty cen těchto aut vyšplhal až na 1700 eur.

Cena aut s naftovým motorem se drží na nejvyšší úrovni 9 200 eur (nárůst od ledna o 11%). Naopak cena benzinových vozidel od začátku roku vzrostla o přibližně 600 eur. V nesporech dieselových aut hovoří i jejich větší nájezd. Ten je nad hranicí 190 000 kilometrů, což je o 80 000 kilometrů více než v případě benzinových vozidel.

Například ojetou Škodu Octavia si v benzinové verzi umíte pořídit za střední hodnotu ceny 5600 eur. V naftovém provedení je její cena 7395 eur, a to i přesto, že bude mít najetých o 40000 kilometrů více. Ne u všech značek a modelů je naftové provedení dražší. Například Volkswagen Golf v případě benzínového provedení stojí 7000 eur a v případě nafty 5495 eur, jak uvádějí dostupné aktuální statistiky.

;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku