expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Česká policie bude jezdit na lukrativním voze za cenu škodovky


Policejní sbor Slovenské republiky nejčastěji využívá při služebních operacích vozidla značek Volkswagen, Škoda či Kia. Nejde ovšem jen o známé modely Ceed, Octavia nebo Golf. Naše policie má po ruce také výkonnější vozy jako například Superb, Passat, Audi RS Q3, BMW 340i či Mercedes-Benz C400. Tyto modely využívá tzv. dálniční Kobra a většinou jde o neoznačené a civilně působící vozy. Pomyslíte si, že na sportovnější automobily není policie adekvátně vybavena, a že té například v Dubaji nemůže konkurovat? Máte pravdu! To však nemůžeme říci o českém policejním sboru, který rozšířil svůj vozový park o deset vozů nové generace BMW 540i xDrive Touring, ale io jednu zajímavou specialitu! A ta věru Dubajské policii konkurovat může!



Ferrari 458 Italia

Ne, fotky které vidíte nejsou ani vtipem ani úpravou ve photoshopu. Česká policie do svého vozového parku opravdu získala Ferrari 458 Italia (model se vyráběl v letech 2009 až 2016), což jí povoluje zákon o výnosech z trestné činnosti. Konkrétní auto zabavili pachatelům, kteří jej využívali k daňové trestné činnosti ještě v roce 2012. Samotné vozidlo s výkonem 570 koní mělo najetých necelých 2000 kilometrů!

Využití speciálu v řadách české policie

Po nutných úpravách v hodnotě 13 000 eur chce česká policie Ferrari 458 využívat ke speciálním účelům (boj s mezinárodními ilegálními závody, dozor při tuningových srazech či pátrání po odcizených autech), o čemž i širokou veřejnost informoval Jakub Vinček.

„Vůz bude sloužit celorepublikovému útvaru a počítáme s jeho nasazením proti těm nejagresivnějším pirátům českých cest. Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území přecházejí do sousedních zemí," uvedl ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Novinka v řadách policie je jen jedním z mnoha vozidel, které každým rokem Policie ČR zajistí jako majetek pocházející z trestné činnosti. „Díky výborné práci našich kriminalistů nás tento vůz stál méně než koupě nového auta Škoda Scala, tzn. něco málo přes 300.000 korun," uvádí policie v tiskové zprávě.

Daňoví poplatníci budou muset platit i další náklady spojené s provozem a dalším servisem, což určitě nebude levné. Jen samotná výměna karbonově-keramických kotoučů a brzdového obložení vychází v České republice podle serveru Novinky na 16 300 až 20 300 eur! Vše závisí na chování hlídky k vozidlu.

Vybavení služebního vozidla

Nové Ferrari, jehož maximální rychlost je 326 km/h, získalo standardní policejní stříbrnou barvu, neví se však zda jde o přelakování červené nebo jen o fólii. Další výbavou je kamerový systém, radiostanice, speciální výstražné světlo i pistolový měřič rychlosti.

Zajišťování majetku z trestné činnosti se podle náměstka policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Tomáše Kubíka české policii daří, a to zejména v krajích. Hodnota zabaveného majetku dosahuje podle něj několik miliard korun ročně, v roce 2021 například zabavili 900 vozů. "Pouze za uplynulý rok jsme takto zajistili majetek v hodnotě necelých sedm miliard korun a osobně jsem přesvědčen, že v budoucnu budeme podobně efektivní," řekl Tomáš Kubík. Podle české policie podobná vozidla využívají bezpečnostní sbory v Itálii, Německu či ve Velké Británii.

A co policie na Slovensku?

Slovenská policie zabavené automobily z kriminální činnosti nepoužívá. Mohla by si vybírat z různých značek, dokonce má podobné Ferrari jako česká policie. Dozor nad tímto vozidlem, v hodnotě 144 000 eur, má Úřad pro správu zajištěného majetku. Ferrari 458 bylo zajištěno na příkaz prokurátora obviněné osobě. Nemohou jej však použít a na vozidle nesmí vzniknout žádná škoda ani újma. Dokonce se náš policejní sbor o vozidlo musí starat tak, aby neklesla jeho hodnota.

Je dovoleno jej prodat, jen pokud s tím bude souhlasit majitel a prokurátor. V případě, že by hodnota auta klesla, úřad ho může prodat i bez souhlasu majitele (šlo by o dražbu). Úřad vznikl loňského roku v srpnu a za tu dobu se podařilo zajistit 91 automobilů a 14 náklaďáků (například i BMW X7). Pokud se obviněná osoba dostane na svobodu musí dostat své auto zpět nebo peníze v jeho hodnotě. V případě pravomocného rozsudku se zabavené vozidlo stává majetkem státu a úřad jej následně posouvá okresním úřadem. Až v tomto případě si umí naše policie udělat třeba i Ferrari policejní auto.

A co říkáte vy na krok české policie a na fungování našich zákonů a nařízení, která našemu policejnímu sboru nedovolují vylepšit svůj vozový park po vzoru Dubaje? Zanechte nám komentář!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Mám s obchodem velmi pozitivní zkušenost. Dodání bylo rychlé, cena skvělá – naprostá spokojenost. Jediné, co mi úplně nesedí, je styl komunikace. Zprávy typu „Vrrrroom! Zdá se, že Váš motorový miláček bude brzy v sedmém nebi“ jsou sice originální, ale já bych ocenil spíše profesionálnější tón. Celkově jsem ale s kvalitou služeb velmi spokojen a mohu obchod doporučit.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Za mňa som objavil úžasný obchod na moje autodiely pre moje auto. Určite budem u vás nakupovať aj znova Ak si udržíte svoju kvalitu a služby.
  • + Kontrola kompatibility s autom
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Vše perfektní i komunikace, doporučuji.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku