expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co byste měli vědět o chladicí kapalině?


Chladící kapalina (také nazývaná nemrznoucí směs) je speciální kapalina, která protéká vaším motorem a udržuje jej ve správném rozmezí provozních teplot. Je vyrobena buď z ethylenglykolu nebo propylenu a má obvykle zelenou, modrou nebo dokonce růžovou barvu.



Jak funguje chladicí kapalina?

Motor vašeho vozidla za chodu vytváří hodně tepla a musí být neustále chlazen, aby nedošlo k jeho poškození. Chladicí systém ve vašem autě funguje tak, že chladicí kapalinu přivádí přes kanály v bloku motoru a hlavách válců. Když chladicí kapalina protéká těmito průchody, absorbuje teplo z motoru. Ohřátá kapalina pak přechází přes gumovou hadici k chladiči v přední části vozidla.

Při proudění přes tenké trubice chladiče se horká kapalina ochlazuje proudem vzduchu, který vstupuje do motorového prostoru z mřížky před autem. Jakmile se kapalina ochladí, vrátí se do motoru, aby absorbovala více tepla. Vodní čerpadlo má za úkol udržovat tekutinu v pohybu tímto systémem průchodů.

Proč je chladicí kapalina důležitá?

Bez chladicí kapaliny by teplo produkované neustálým spalováním velmi rychle zničilo motor. Samotná voda nestačí k tomu, aby byl systém chladný, protože vysoké teploty uvnitř motoru by nakonec vedly k úplnému odpaření kapaliny. Naopak při velmi chladném počasí by mohla voda zamrznout, což by způsobilo nefunkčnost systému chlazení. Proto se do chladicí kapaliny dávají různé přísady pro její normální provozuschopnost.

Typy chladicí kapaliny

G10 - žlutá barva. Tato se používá pro starší automobily. Potřebují ji motory, jejichž hlava není ze slitin hliníku.

G11 - modrá barva. Používá se pro novější motory, jejichž hlava je ze slitin hliníku.

G12 - červená barva. Chladící kapalina pro moderní automobily. Můžete ji najít také ve fialové barvě. Disponuje vysokou ochranou kovových a pryžových částí.

G13 - fialová barva . Nejmodernější chladicí kapalina. Bez problémů ji můžete použít na jakýkoli typ motoru.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku