expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co je bionafta a jaké jsou benefity jejího používání?


Víte co je to bionafta? Z čeho se vyrábí a jaký je rozdíl v porovnání s klasickou naftou? V následujícím článku se podíváme právě na bionaftu a ukážeme si několik benefitů, které toto palivo s sebou přináší.



Co je bionafta?

Bionafta je alternativní palivo podobné „fosilní“ naftě. Bionafta se může vyrábět z přímého rostlinného oleje, živočišného oleje/tuků, loje a použitého kuchyňského oleje. Proces používaný k přeměně těchto olejů na bionaftu se nazývá transesterifikace.

Největší možný zdroj vhodného oleje pochází z olejnin, jako je řepka, palma nebo sója . V Evropě představuje řepka největší potenciál pro výrobu bionafty. Většina bionafty, která se v současnosti vyrábí, se vyrábí z odpadního rostlinného oleje pocházejícího z restaurací či od výrobců průmyslových potravin.

Jaké jsou výhody bionafty?

1.  Vyrobená z obnovitelných zdrojů

Bionafta je obnovitelný zdroj energie , na rozdíl od jiných ropných produktů, které se v budoucnosti vyčerpají a už je nebude možné získat. Protože je vyrobena z živočišných a rostlinných tuků, lze ji vyrobit na požádání a také způsobuje menší znečištění než ropná nafta.

2.  Může být použita ve stávajících naftových motorech

Jednou z hlavních výhod používání bionafty je, že se může používat ve stávajících naftových motorech s malými nebo dokonce žádnými úpravami . Efektivně tak může nahradit fosilní paliva a stát se nejpreferovanějším primárním zdrojem energie v dopravě.

Bionafta může být použita jako 100% (B100) nebo jako směs s ropnou naftou. Například varianta B20 je 20% směsí bionafty s 80% ropné nafty. Zlepšuje mazání motoru a také jeho životnost, protože je prakticky bez obsahu síry.

3.  Méně emisí skleníkových plynů (např. B20 snižuje CO2 o 15%)

Fosilní paliva při spalování uvolňují v atmosféře skleníkové plyny, jako je oxid uhličitý, které zvyšují teplotu a způsobují globální oteplování. Mnoho lidí proto přijalo používání biopaliv na ochranu životního prostředí. Odborníci se domnívají, že použití bionafty namísto ropné nafty může snížit skleníkové plyny až o 78%.

4.  Pěstované, vyráběné a distribuované lokálně

Fosilní paliva jsou omezená a po určitém období nemusí být schopna uspokojit naši poptávku po uhlí, ropě a zemním plynu. Bionafta může fungovat jako alternativní forma paliva a může snížit naši závislost na zahraničních dodavatelích ropy , protože se vyrábí z domácích energetických plodin. Vyrábí se v místních rafinériích, což snižuje potřebu dovozu drahých hotových výrobků z jiných zemí.

5.  Zdravotní výhody

Znečištění ovzduší způsobuje více úmrtí a chorob než jakákoli jiná forma znečištění. Pokud se znečišťující látky ze spalovacích motorů uvolňují do ovzduší, vytvářejí smog a každoročně onemocní tisíce lidí - bionafta produkuje méně toxické znečišťující látky než jiné ropné produkty.

Jaké jsou nevýhody bionafty?

Bionafta má mnoho environmentálně prospěšných vlastností, ale má i své nevýhody. Bionaftu lze označit jako „uhlíkově neutrální“. Ve skutečnosti to není úplně přesné pojmenování, protože CO2 se uvolňuje při výrobě hnojiva potřebného k hnojení polí, na kterých se pěstují olejniny.

Výroba hnojiv však není jediným zdrojem znečištění spojeného s výrobou bionafty. Mezi další zdroje patří proces esterifikace, extrakce oleje rozpouštědlem, rafinace, sušení a přeprava. Všechny tyto procesy vyžadují energetický vstup buď ve formě elektřiny, nebo z paliva, které obvykle vedou k uvolňování škodlivých látek. Proto je třeba vždy správně vyhodnotit vliv všech těchto zdrojů.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
Vše proběhlo naprosto v pořádku.
  • + Rychlá reakce
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Za mňa som objavil úžasný obchod na moje autodiely pre moje auto. Určite budem u vás nakupovať aj znova Ak si udržíte svoju kvalitu a služby.
  • + Kontrola kompatibility s autom
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku