expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co je havarijní pojištění, k čemu je dobré a jaká je cena?


Říká se, že je třeba očekávat to nejlepší, ale současně být připraven i na to nejhorší. Stoupající počet motorových vozidel na silnicích za poslední roky zvýšil riziko škodné události nebo i dopravní nehody. Odpovědí na to jsou zvyšující se bezpečnostní standardy vozidel pro ochranu zdraví, ale důležité je i jejich pojištění.



Havarijní pojištění, neboli Kasko, chrání zejména vás a vůz

Asi nejznámějším pojištěním je povinné smluvní pojištění , známé také jako PZP. Jedná se o zákonem vyžadované pojištění motorového vozidla pro pokrytí škod, které toto vozidlo způsobí někomu jinému, například jinému vozidlu, osobám či majetku.

Naproti tomu je havarijní pojištění, známé také pod označením Kasko pojištění. To je, na rozdíl od PZP, komplexní typ pojištění, který poskytuje ochranu pro vozidla a jejich majitele, čili v tomto případě kryje škody, které se stanou vám, vašemu vozidlu a posádce v něm. Toto krytí je bez ohledu na to, kdo vám škodu způsobí.

Havarijní pojištění obvykle pokrývá škody způsobené nehodami, ať už jde o kolizi s jiným vozidlem, objektem nebo jednoduše poškození vozidla v důsledku vlastní chyby řidiče. Může vztahovat i na škody způsobené přírodními katastrofami.

To, co je velmi důležité pro majitele nových nebo dražších značek, je fakt, že toto jediné pojištění dokáže pokrýt krádež vozidla nebo jeho vykradení.

Na rozdíl od povinného smluvního pojištění, které je vyžadováno zákonem, havarijní pojištění je volitelné, tedy nepovinné. To nemusí platit v případech, kdy je vozidlo financováno přes leasing nebo úvěr. Poskytovatelé financování totiž vyžadují havarijní pojištění jako podmínku financování, pojištění je jejich jistota.

Pro koho a pro jaká vozidla je toto pojištění určeno

Havarijní pojištění může uzavřít prakticky každý majitel vozidla nebo jeho držitel, pokud je majitelem finanční společnost, banka nebo leasingová společnost.

Havarijní pojištění je určeno pro všechny typy vozidel a to od osobních, přes nákladní, užitková až po motocykly nebo speciální vozidla, jako jsou například pracovní stroje, karavany a podobně. V případě některých specifických prémiových značek, jako jsou například supersporty nebo luxusní vozidla, však mohou platit jistá omezení.

Velmi důležitým kritériem pro možnost uzavření Kasko pojištění je také věk. Některé pojišťovny odmítají pojistit starší vozidla, například nad 15 let.

Pokud jde o výhodnost nebo vhodnost pojištění, nová vozidla a vozidla do věku 10 let věku jsou obvykle považována za vhodná pro havarijní pojištění bez výrazných omezení. U starších vozidel mohou být pojistné sazby vyšší nebo mohou být k dispozici jen omezené možnosti krytí, protože riziko poruch nebo škod se zvyšuje.

Speciální kategorií starších vozů jsou veterány nebo vozidla s historickou hodnotou. U nich může být pojištění doprovázeno speciálními podmínkami nebo nutností uzavření dodatečného GAP pojištění proti ztrátě hodnoty.

Na čem závisí cena pojištění? Od rozsahu, vozidla i pojistníka

To, kolik stojí havarijní pojištění, závisí na několika faktorech. Prvním a nejdůležitějším je rozsah pojistného krytí, tedy které škody bude pojištění krýt.

V dnešní situaci konkurenčního boje se pojišťovny snaží snížit cenu za pojištění i tím, že nabízejí zejména základní havarijní pojištění. To může krýt pouze některá rizika, například škody na vozidle způsobené škodnou událostí či nehodou, poškození čelního skla, škody způsobené střetem se zvěří nebo škody způsobené vandalismem.

Až ve vyšších balících jsou pak pokryty škody způsobené živelnými pohromami, krádež vozidla, poškození zavazadel nebo škody způsobené defektem pneumatiky . Právě šířka pojistného krytí, spolu s finančními limity, je prvním faktorem.

Druhý se týká samotného vozidla. Zde jsou důležité typ a určení vozidla, například sportovní vozidla mají vyšší sazbu pojistného než rodinná, pak i věk vozidla, kde je nejdražší pojištění na ty nejnovější a v neposlední řadě i značka vozidla, zejména pokud jde o luxusní typy vozidel. Parametrem může být i výkon motoru vozidla.

Třetí faktor se týká majitele, případně držitele vozidla. Důležitá je například lokalita a tedy rizikovost vzniku škody. Pojišťovna dívá i na věk, kde je nevýhodou příliš mladý věk, velký podíl na ceně má i historie řidiče z pohledu nehod.

Dejte si pozor na asistenční služby i na výluky pojištění

Při výběru konkrétní pojišťovny nebo pojistného balíku si dávejte pozor i na rozsah asistenčních služeb. Ty se mohou lišit od pojišťovny k pojišťovně, ale především většina z nich nabízí více úrovní, přičemž ta základní nemusí stačit.

Je totiž velký rozdíl, zda vám asistence pokrývá pouze nějaké poradenství, nebo poskytuje i nějakou pomoc v případě škody, nehody nebo poruchy vozidla.

V rámci asistenčních služeb můžete získat odtažení vozidla po nehodě nebo poruše a to buď do nejbližšího servisu nebo na jiné určené místo. Důležitou součástí je i poskytnutí pomoci při drobných poruchách na místě, jako je výměna pneumatik, startování vozidla s vybitou baterií nebo otevření vozidla po zapomenutí klíčů dovnitř.

Vyšší balíky asistenčních služeb nabízí také náhradní vozidlo v případě, že je to vaše v opravě po pojistné události. Pokud jste v důsledku nehody nebo poruchy vozidla příliš daleko od domu, může pojišťovna zajistit také uhradit náklady na ubytování.

Alternativou k tomu je doprava domů nebo do místa cesty, v závislosti na vzdálenosti a pojistného krytí. Zároveň platí, že je třeba si dávat pozor na výluky z pojištění nebo jeho krácení, například pokud nemáte v zimním období obuté zimní pneumatiky . Totéž platí i pro jízdu pod vlivem alkoholu, což je pro pojišťovnu vážný problém.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku