expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co je oktanové číslo a jak se určuje?


Věděli jste o tom, k čemu slouží oktanové číslo a co přesně označuje? V následujícím článku si o něm povíme více. Dozvíte se, jak se určuje, jaké jsou optimální hodnoty oktanového čísla, ale i to, jak ovlivňuje výkon motoru vašeho automobilu.



V posledních letech výrobci automobilů požadují nebo doporučují používat prémiový benzin (palivo s vysokým oktanovým číslem) a to ve většině vozidel. Rovněž se zvýšil rozdíl v cenách mezi prémiovými a nižšími oktanovými třídami. Výsledkem toho je, že více lidí se zajímá o to, co je to oktanové číslo benzínu.

Co je oktanové číslo?

Oktanová čísla jsou mírou stability paliva. Abychom byli přesnější, určuje odolnost benzínu proti samovznícení . Tyto hodnoty jsou založeny na tlaku, při kterém se palivo v testovacím motoru spontánně vznítí (samovznítí).

Oktanové číslo je vlastně jednoduchý průměr dvou různých metod oktanového čísla – motorové oktanové číslo (OČ-MM) a výzkumné oktanové číslo (OČ-VM) – které se liší především ve specifikách provozních podmínek. Čím vyšší je oktanové číslo, tím je palivo stabilnější.

Určování oktanového čísla

Určování oktanového čísla probíhá na zkušebním jednoválcovém motoru s proměnlivým kompresním poměrem, kde se porovnává chování směsi iso-oktanu a n-heptanu. Kompresní poměr se postupně zvyšuje, dokud nezačne docházet k detonačnímu spalování. Podle způsobu měření známe dva způsoby určování oktanového čísla:

  • Oktanové číslo měřeno výzkumnou metodou (OČ-VM) se určuje při 600 otáčkách za minutu, stálém předstihu zapalování 13° a teplotě nasávané směsi 52 °C. Popisuje chování při nízkých otáčkách.

  • Oktanové číslo měřeno motorovou metodou (OČ-MM) se určuje při 900 otáčkách za minutu, automaticky regulovaném předstihu zapalování v rozsahu 19 - 26° a teplotě nasávané směsi 149 °C. Popisuje hlavně chování při provozu ve vyšších teplotách.

Známe ještě jedno oktanové číslo s označením AKI, což je zkratka pro Anti-Knock Index . Toto oktanové číslo se však neurčuje pomocí žádné metody. Jednoduše se jedná o průměr předchozích dvou oktanových čísel. Když si to převedeme do praxe, tak benzin s oktanovým číslem RON 95 a oktanovým číslem MON 87 bude mít oktanové číslo AKI 91.

Tato hodnota je typická pro Brazílii či USA. U nás je podle Evropské unie stanovena minimální hodnota oktanového čísla 95, přičemž prémiová paliva mívají oktanové číslo 98.

Vliv oktanového čísla na vlastnosti motoru

Vysoké oktanové číslo může pomoci zvýšit účinnost a tím i výkon motoru. Oktanové číslo však není mírou energetického obsahu ani lepšího spalování . Vyššího výkonu lze dosáhnout pouze úpravou parametrů motoru podle paliva, nejen jednoduchým tankováním benzínu s vyšším oktanovým číslem.

Třeba si dát i pozor na to, abyste do benzinového motoru nenatankovali naftu, což se občas může stát. Nafta v nádrži však snižuje oktanové číslo a pouze několik kapek nafty v benzínu může způsobit problémy s motorem.

Pro zlepšení vlastností svého motoru však můžete použít přídavná aditiva do paliva.

Jaké jsou hodnoty oktanového čísla pro jednotlivá paliva?

Níže si můžete prohlédnout přibližné hodnoty oktanového čísla v jednotlivých palivech:

  • Automobilový benzin: 87–98, u nás nejméně 95
  • Letecký benzin: 87–107
  • Isooktan: 100
  • Závodní benzín: cca 95–130
  • Benzín používaný ve Formuli 1: 95–102 (stanoveno pravidly)
  • LPG: cca 110
  • V modelářství do leteckých modelů a soutěžních aut 10-16

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku