expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co je planetová převodovka a jak pracuje?


Pravděpodobně jste už slyšeli o planetové převodovce. Víte však, o jaký typ převodovky se jedná, jak pracuje a kde se používá? V tomto článku se na ni podíváme blíže a povíme si o ní vše důležité.



Planetové převody , také známé jako epicyklické převody, byly vyvinuty Řeky před více než 2000 lety a původně měly pomoci předpovědět pohyby planet ve sluneční soustavě. Planetová ozubená kola sestávají z centrálního hnacího kola (tj. Slunce) s více „planetovými“ ozubenými koly, která obíhají kolem něj . Ozubené kolo obklopuje centrální i planetové kolo.

V automobilovém světě byly první převodovky využívající planetové převody namontovány na začátku 20. století do automobilu Wilson-Pilcher, který byl vyroben ve Spojeném království. Ford Model T pak v roce 1908 použil planetové převody pro svoji dvoustupňovou manuální převodovku.

Oldsmobile poskočil o několik desetiletí dopředu a v roce 1937 vyvinul automatickou převodovku, která používala planetové převody zvané „automatická bezpečnostní převodovka“ a byla schopna řadit mezi vysokými a nízkými převodovými stupni, přičemž používala spojku pouze při startování z místa.

Jak fungují planetové převody?

Planetové převodovky mohou být použity ve spojení se spalovacími motory, elektromotory nebo hydromotory a používají se kvůli jejich odolnosti, účinnosti a schopnosti zvládat vysoké kroutící momenty . Jak je uvedeno výše, centrální „sluneční“ převod je obvykle vstupní převod. Kolem něj se dvě nebo více planetových kol otáčejí v rámci vnějšího ozubeného kola a jsou připojeny k výstupnímu hřídeli přes unášeč.

Příkladem toho, jak to může fungovat, je, když se centrální kolo otáčí a planetová kola jsou držena na místě. Když se centrální kolo otáčí, planetová kola se otáčejí na místě podél vnitřní strany prstence. Tento pohyb zase otáčí výstupní hřídel v opačném směru.

Kde se používají planetové převody?

Planetové převody se používají v zařízeních s omezeným prostorem , protože jsou obvykle menší než jiné typy převodovek. Tvoří také základ nejběžnějšího typu automatické převodovky, známé jako hydraulická planetová automatická převodovka. Většina moderních automatických převodovek v automobilovém průmyslu používá planetové převody.

Jinde se planetové převody používají v zařízeních, jako jsou šneky a větrné turbíny a systémy pohonu ve vozidlech pro vrtulníky a letecké motory. Soupravy planetových kol jsou oblíbené také pro průmyslové stroje, kde je využívají řízené roboty, laserové řezací stroje a dokonce i nemocniční operační stoly. Je také velká šance, že šunka ve vaší chladničce bylo nakrájena na kráječi, který používal planetové převody.

Osobní vozidla s automatickou převodovkou používají planetové převody.

Jak zjistím, jestli má moje auto planetové převody?

Pokud jezdíte v moderním autě s automatickou převodovkou, je velká šance, že má planetové převody. Chcete-li to zjistit, podívejte se do návodu na údržbu svého vozidla, kde naleznete informace o převodovce, kontaktujte servisní oddělení svého prodejce.

Jsou planetové převody dražší než jiné typy?

Obecně ano. Jsou dražší, protože jsou složitější a jsou složeny z více částí než jiné typy převodovek.

Potřebují planetové převody mazání?

Ano. Stejně jako jakýkoli jiný převod nebo mechanický komponent ve vašem vozidle, i planetové převody potřebují mazání, aby fungovaly hladce a aby se zabránilo jejich poškození nebo opotřebení.

Převodovky, stejně jako všechny ostatní části vašeho vozidla, vyžadují pravidelnou pozornost a údržbu, která může zahrnovat drobné práce, jako je výměna kapalin.

V průběhu času se ozubená kola uvnitř převodovky mohou opotřebovat, což vede k prokluzování nebo zvláštním zvukům, takže je důležité je pravidelně mazat a provádět preventivní údržbu, abyste se vyhnuli zbytečným pro

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku