expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co se stane, když auto během bouřky zasáhne blesk?


Věděli jste o tom, co se stane s vámi as vaším autem, pokud do něj během bouřky udeří blesk a vy se nacházíte uvnitř? Je třeba se obávat a může vás to ohrozit? Na to se podíváme v následujícím článku, kde si vysvětlíme, jak to ve skutečnosti je.



Většina lidí má vědomí o tom, že když jsme v autě, jsme v bezpečí před úderem blesku. Důvodem je tvrzení, že automobilové pneumatiky působí jako izolace před bleskem, podobně jako gumový povlak na drátě. Takže pokud se žádné kovové části nepřipojí přímo k zemi, vaše auto nebude zasaženo, že?

To je bohužel mýtus. Stejně jako ostatní kovové předměty, které jsou během bouřky venku, je i vaše auto náchylné k zásahu bleskem . To ovšem neznamená, že v něm nejste v bezpečí. Ve skutečnosti může vaše auto v mnoha případech nabídnout dostatečnou ochranu a měli byste spíše zůstat uvnitř auta, než z něj vystupovat.

Co se stane s vaším autem, když ho zasáhne blesk?

Je důležité si uvědomit, že elektřina reaguje na různé materiály odlišně. Vnější plášť většiny automobilů je zpravidla vyroben z kovu, ale není tomu tak vždy – kabriolety nebo auta vyrobená ze sklolaminátu nepřitáhnou blesk tak, jak to udělá kovové auto. A existují i ​​další faktory, například jestli je vaše auto mokré nebo suché. Přidejte k tomu různé energetické hladiny, které může mít blesk, a uvidíte, proč každý úder blesku vede k jiným následkům.

Přestože většina automobilů je složena převážně z kovu, pokud jsou okna vašeho auta zavřená a motor je vypnutý, pravděpodobně budete v pořádku i když to vašeho vozidla udeří blesk. Během bouřky se z auta stává tzv. bouřka. nedokonalá Faradayova klec .

Pojmenování má podle svého vynálezce, anglického fyzika, Michaela Faradaya. Jedná se vlastně o uzavřenou klec vyrobenou z elektricky vodivého materiálu, přičemž její vnitřní prostor je chráněn před působením elektrických či elektromagnetických vln.

A proč vás tato klec vlastně ochrání? Je to v samotné vlastnosti elektrického náboje. Tato vlastnost je označována také jako Faradayův efekt. Výboj se totiž rozšiřuje jen v rámci povrchu vodiče, nikoli v jeho vnitřním objemu.

Co očekávat, když vaše auto zasáhne blesk?

Zde jsou některé z věcí, které můžete očekávat, pokud vaše auto zasáhne blesk:

1.   Motor zhasne

Když do auta zasáhne blesk, je velmi pravděpodobné, že vypne motor. Existuje mnoho různých způsobů, jak může silný elektrický proud změnit práci motoru, takže je nejlepší pokud sami vypnete motor během bouřky.

2.   Vnitřní požár a poškození

Když do auta zasáhne blesk, je možný i vnitřní požár a poškození, protože v každém vozidle je mnoho lehce zápalných povrchů. Proto je vždy dobré mít s sebou v autě i malý hasicí přístroj pro každý případ.

3.    Poškození elektrického systému

Silnější údery blesku mohou poškodit i elektrické systémy vašeho auta, proto se během bouřky nedotýkejte žádných elektrických zařízení.

4.   Aktivace airbagů

Poškození elektrických systémů automobilu může mít různé důsledky, jako je například i aktivace airbagů automobilu. Jsou zaznamenány případy zranění osob následkem náhlého rozvinutí airbagu po zásahu bleskem, takže v takovém případě nezapomeňte zůstat ve stabilní poloze, lehnout si na své sedadlo a nedotýkat se elektrických ani kovových předmětů a zařízení.

5.    Poškození karoserie auta

Při úderu blesku do vašeho auta je třeba počítat is různými vnějšími poškozeními karoserie, jako jsou stopy po popáleninách či promáčknutí karoserie na různých místech.

;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku