expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co to je defenzivní způsob jízdy, techniky a zásady


06.05.2024

Slyšeli jste už někdy o defenzivním způsobu jízdy, ale nebyli jste si jisti, co to přesně znamená? Defenzivní jízda je strategie, která zvyšuje bezpečnost na cestách. Tento způsob jízdy je založen na principech předvídavosti a zodpovědnosti a dává řidičům nástroje a techniky k ochraně sebe i dalších účastníků provozu.



Co je defenzivní jízda, vznik, historie a význam

Defenzivní jízda je strategický přístup k řízení vozidla, který je zaměřen na bezpečnost, ostražitost a prevenci nehod na cestách . Tento styl se začal formovat v polovině 20. století v reakci na rostoucí počet vozů as tím spojené nehody.

V 60. letech 20. století v USA se začaly pořádat kurzy defenzivní jízdy, které měly za cíl zlepšit jízdní návyky a zvýšit bezpečnost na silnicích. Tyto programy podpořily vznik specifických technik zaměřených na minimalizaci rizik a ochranu života. Dnes je defenzivní jízda považována za základní prvek řidičské výchovy.

Řidiči jsou učení, jak si udržet bezpečnou vzdálenost od jiných vozidel, jak předvídat akce ostatních řidičů a jak se chovat v nečekaných situacích.

Defenzivní jízda také zahrnuje aspekty jako jsou správné nastavení sedadla, nastavení zrcadel, používání bezpečnostních pásů a vyhýbání se rušivým činnostem během jízdy, v dnešní době jde zejména o používání mobilního telefonu.

Praktikování defenzivní jízdy je v současném rychlém a často nepředvídatelném dopravním prostředí důležitější, než kdy předtím. Pomáhá nejen ve snížení rizika nehod, ale zvyšuje také celkovou plynulost a bezpečnost silničního provozu. Tato strategie tak zlepšuje bezpečnost řidičů a přispívá k bezpečnějšímu ježdění.

Hlavní zásady? Předvídání, ostražitost a obezřetnost

Hlavní zásady defenzivní jízdy jsou předvídání, ostražitost a obezřetnost. Tyto principy tvoří základ pro bezpečné řízení vozidla v neustále se měnícím dopravním prostředí. Zároveň umožňují řidičům nejen reagovat na okamžitá nebezpečí, ale stejně tak i aktivně předcházet potenciálním incidentům nebo nehodám.

Předvídání je zásadní pro defenzivní jízdu, neboť řidič by měly být vždy o krok vpřed ve svém myšlení. To znamená předvídat možné akce ostatních účastníků silničního provozu a být tak připraven adekvátně reagovat na nečekané situace.

Vyžaduje to pozorné sledování chování řidičů, chodců, cyklistů, ale i všímání si značek a podmínek na silnici, které mohou ovlivnit jízdu.

Ostražitost znamená udržování stálého vědomí o situaci na cestě. Řidič by měl neustále skenovat silniční prostředí kolem svého auta, včetně sledování mrtvých úhlů a používání zpětných zrcátek k získání přehledu o svém okolí. Tato neustálá pozornost umožňuje rychlejší rozpoznání a reakci na potenciální hrozby.

Poslední princip neboli obezřetnost je o opatrném a rozvážném přístupu k jízdě. Zahrnuje dodržování bezpečné rychlosti a vzdálenosti od ostatních vozidel, jakož i předvídání změny dopravních podmínek, zejména počasí či hustého provozu.

Techniky: plynulost, periferní vidění a předpisy

Mezi základní techniky defenzivní jízdy patří plynulost, periferní vidění a dodržování předpisů . Jsou mimořádně důležité pro bezpečné řízení vozidla, ale zároveň pomáhají řidičům minimalizovat rizika na silnicích a zvyšují jejich schopnost efektivně reagovat na nečekané situace. Právě to působí jako nejlepší prevence.

Plynulost v jízdě je klíčovým prvkem defenzivní jízdy, který zahrnuje hladké a předvídavé ovládání vozidla. Jedná se o minimalizaci náhlých změn rychlosti nebo směru, které mohou způsobit nebezpečné situace nebo dokonce dopravní kolize.

Plynulé brzdění a zrychlení nejenže zvyšují bezpečnost, ale také zlepšují účinnost vozidla a komfort cestování. Periferní vidění je další důležitou technikou, která umožňuje řidičům udržovat širší vizuální přehled o situaci. Rozšíření vizuálního pole pomáhá včas zaznamenat pohyb na okrajích jejich přímého zorného pole.

Zapomínat není třeba ani na dodržování dopravních předpisů. Přesné dodržování rychlostních limitů, používání směrových světel a respektování semaforů či značek snižuje riziko nehod, ale zvyšuje také předvídatelnost a plynulost dopravy.

Tyto techniky jsou klíčové pro každého, kdo se chce stát defenzivním řidičem a jejich pravidelné používání výrazně přispívá k bezpečnosti a plynulosti provozu.

Je to io správných pneumatikách a technickém stavu

Bezpečnost na silnici vám zaručí nejen defenzivní jízda, ale také správný technický stav vozidla. Ten má klíčový význam pro plynulost jízdy a možnost plné koncentrace, kdy se nemusíte soustředit na to, zda nastartujete, přeřadíte nebo dobrzdíte.

Jedním z nejdůležitějších aspektů, který výrazně ovlivňuje bezpečnost jízdy, jsou pneumatiky. Pneumatiky jsou jediným bodem kontaktu mezi vozidlem a silnicí, proto je jejich stav důležitý pro udržení kontroly nad vozidlem. Pro maximální trakci proto v zimě používejte pouze zimní pneumatiky a v létě pouze letní pneumatiky .

Zároveň platí, že pneumatiky by měly být vždy správně nafoukány podle doporučení výrobce, neboť nesprávný tlak může ovlivnit ovladatelnost vozidla, spotřebu paliva a opotřebení. To poslední znamená pravidelnou kontrolu hloubky dezénu pneumatik.

Neméně důležitou součástí 100% technického stavu jsou také pravidelné kontroly a údržba brzdového systému, tlumičů, světel, převodovky, řízení a řazení. Zejména funkční brzdový systém je nezbytný pro rychlé a bezpečné zastavení, zatímco funkční světla zajišťují, že máte dobrou viditelnost a zároveň vás je na cestě také vidět.

Dodržování těchto prvků zvyšuje bezpečnost vás i jiných účastníků silničního provozu. Technický stav vozidla tak jde ruku v ruce se způsobem jízdy.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku