expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co zahrnuje příprava motorky na sezónu a na co nezapomenout


22.02.2024

Jaro se nezadržitelně blíží a právě teď nastává období, kdy by bylo dobré připravit svého dvoukolého miláčka na sezónu. Abyste si ji mohli užít naplno a bez problémů, je třeba myslet na vše od motoru, přes kontrolu tlumičů, doplnění technických kapalin až po důkladné očištění kovových částí motorky. Podívejte se, jak na to.



Začněte motorem a jeho důkladným pročištěním

Péče a příprava motocyklu na novou sezónu musí začít s motorem. Samozřejmostí musí být pravidelná výměna motorového oleje a jeho filtru.

Kromě toho je však třeba dopřát jeho nitru a pohyblivým částem i něco víc z prémiové péče . Díky tomu prodloužíte jeho životnost, zlepšíte jeho výkon, pomůžete jeho bezproblémovou fungování a ušetříte si tak problémy v budoucnosti.

Pokud máte doma motocykl, skútr, čtyřkolku nebo i sněžný skútr či jinou techniku ​​vybavenou 4-taktním motorem, neměli byste zapomenout na dekarbonizaci. V naší nabídce tak najdete speciální sadu obsahující všechny přípravky k tomu potřebné, čímž dáte motoru 100% péči a zároveň výrazně prodloužíte jeho životnost.

Pomoci motoru vaší motorky můžete i tím, že se budete starat o vstřikovací systém. Moderní vstřikovače a to obzvláště v silnějších motorech jsou vystaveny zvýšené zátěži, pomoci jim tak mohou speciální přípravky na odstranění usazenin.

Tyto přípravky umíte aplikovat i pro motory s přímým vstřikováním a turbem, přičemž jejich účinek na snížení množství usazenin se projeví nejen ve vstřikovacím, ale i spalovacím prostoru, tepelné části motoru a v EGR systému. Na závěr byste měli motoru dopřát proplach s přípravky ve formě přísady do motorového oleje.

Kontrola stavu tlumičů a doplnění kapalin

Pro bezpečnost i pohodlí cestování je nezbytné dbát na stav tlumičů . Samozřejmostí by měla být vizuální kontrola a zátěžový test jejich pružení. Ať už jezdíte na silniční, off-road nebo sportovní motorce, nezapomeňte na tlumičový olej.

V naší nabídce naleznete jak speciální hydraulické kapaliny pro konvenční i obrácené vidlice, tak minerální nebo syntetické oleje pro tlumiče motocyklu.

V tom prvním případě získáte kapalinu s účinkem i proti opotřebení, korozi či pěnění. Oleje zase mají speciální složení zabraňující vzniku usazenin, snižující tření a opotřebování tlumičů a zajišťující vyšší kompaktnost těsnění. Ty syntetické mají i složky potlačující pěnění v obzvláště obtížných podmínkách.

Součástí údržby a přípravy motocyklu na sezónu musí být i doplnění provozních a technických kapalin. První je chladicí kapalina, která pomáhá motorce zvládat i extrémní teplotní podmínky a chrání chladič před korozí.

V naší nabídce máme celoroční i zimní verze s nemrznoucí ochranou až do -37 °C. Pokud jde o brzdové kapaliny, máme typy s mokrým bodem varu bez obsahu silikonu, ale také syntetické kapaliny s vysokou odolností proti oxidaci. Jak chladící, tak brzdovou kapalinu, zkontrolujte vždy před sezónou a doplňte až po k tomu určenou rysku.

Klíč k bezproblémové jízdě? 100% stav řetězu

Nejen stav motoru, ale speciálně v případě motorek je důležitý i stav řetězu. Péče o ni by měla v první řadě zahrnovat pročištění od nánosů špíny, prachu nebo větších nečistot, její impregnaci pro lepší tření a ochranu před rzí.

K čištění řetězů u nás naleznete více přípravků, většinou v podobě spreje. Ten se aplikuje přímo na řetěz, přičemž nezáleží na tvaru kroužků, stejně tak i na ozubené kolečko. Jeho složení je speciálně přizpůsobeno právě na kovové části, takže řetěz nijak nepoškodí, právě naopak, důsledně odstraní bláto, mastnotu, olej nebo prach.

Působení spreje by mělo být pár minut, poté stačí řetěz očistit hadříkem nebo kartáčem. Pokud by na ní zůstaly i nadále nečistoty, aplikaci spreje zopakujte.

Po vyčištění řetězu je vhodná doba k prevenci. Ta spočívá v první řadě v impregnaci speciálním mazivem, které se znovu v podobě spreje aplikuje na řetěz a ozubené části motorky. Speciální složení maziva zajistí pevné přilnutí k řetězu a průnik do všech jejích štěrbin. Výsledkem je snížení tření řetězu na úplné minimum.

Na závěr přichází čas na ochranu řetězu vůči korozi. K tomu se mohou použít mazací tuky nebo spreje, které mají vzlínací vlastnosti a dávají řetězu odpudivost vůči vodě. To minimalizuje riziko vzniku koroze i v náročnějších podmínkách.

Dokonalá čistota i sada pro opravu defektu

Součástí přípravy vaší motorky na sezónu musí být její dokonalé vyčištění a odmaštění. Ať už jde o kovové součásti, vyčištění vzduchových filtrů nebo ošetření pohyblivých dílů vůči rzi, v našem sortimentu naleznete produkty pro každý účel.

Máme také univerzální čističe pro motocykly s vysokým procentem odbourání, které jsou ekologické a zároveň maximálně účinné, včetně protikorozní ochrany. Pokud jde o čištění vzduchových filtrů, naleznete u nás přípravky pro všechny filtry, včetně sportovních, k jejich odmaštění, impregnaci a preventivní ochraně sání do budoucna.

Abyste měli 100% výhled, máme pro vás spreje a čističe na přilby, ať už jde o kovové, plastové nebo i průhledné části, včetně odstranění hmyzu.

Zapomenout nesmíte samozřejmě ani na první pomoc v případě defektu . Není nic horšího, než když vám výlet pokazí nečekané poškození pneumatiky a to v ten nejméně vhodný moment. Právě pro tyto situace ale máme připraveny speciální sady.

Ty fungují na principu jednoduchého spreje s aplikací přímo do ventilu pneumatiky. Složení a konzistence spreje obsahují látky, které utěsní defekt na pneumatice s duší i bez duše a zároveň nafouknou pneumatiku na požadovaný tlak. Výsledkem je oprava defektu bez zdržení a zašpinění a možnost pokračovat v jízdě.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku