expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Crossover, terénní auto nebo SUV: jaké jsou rozdíly mezi nimi


Dnešní doba přeje větším autům s vyšší karoserií. Při jejich výběru se můžete setkat se třemi různými pojmy a to crossover, terénní vůz nebo SUV. Tyto kategorie vozidel se zobecňují, ale mají mezi sebou zásadní rozdíly, které ovlivňují jejich účel, použití a tedy i cílovou skupinu. Pojďte se podívat na všechny tři typy blíže.



Jak a proč vznikla první auta do terénu, jejich začátky a využití

Terénní auta jsou auta, která jsou navržena, aby zvládla náročný terén, kde běžná vozidla selhávají. Vyvinuly se z praktických potřeb, zejména za účelem použití v dobách války, kdy přirozeně vznikla potřeba pro zvládnutí náročných podmínek.

Standardní vozidla totiž nebyla vybavena k překonávání bláta, písku či jiných náročných podmínek a právě proto vznikla terénní. Prvním významným modelem, který byl speciálně navržen pro tyto účely, byl americký Jeep Willys. Vozidlo bylo vybaveno čtyřkolovým pohonem, který mu umožňoval pohyb v terénu i přes překážky.

Po válce se popularita terénních aut rozšířila také do civilní sféry a hlavně kvůli dostupnosti vojenských přebytků a rostoucímu zájmu o outdoorové aktivity.

Terénní auta se začala adaptovat pro různé účely, včetně zemědělství, lesnictví a rekreačního používání. Jejich design byl upraven tak, aby poskytoval větší pohodlí a bezpečnost, přičemž se zachovala jejich schopnost zdolávat terény.

Mezi jejich typické rysy patří vyšší karoserie, silný motor a pohon všech čtyř kol. Tyto charakteristiky jim umožňují překonávat překážky a nezpevněné povrchy, včetně vysokých převýšení. Kromě zmiňovaného vozu patří mezi další známé modely Toyota Land Cruiser , Land Rover nebo Subaru Leone Wagon.

SUV jako praktičtější nástupce a nejznámější SUV modely

SUV představují kategorii automobilů, které se staly oblíbenou volbou pro mnohé řidiče díky jejich praktičnosti, pohodlí a univerzálnosti. SUV se vyvinulo z tradičnějších terénních vozů a na trh se začaly prosazovat v 80. letech 20. století jako odpověď na rostoucí požadavky na víceúčelová a současně pohodlnější vozidla.

První modely SUV byly založeny na platformách terénních aut, ale byly uzpůsobeny tak, aby poskytovaly větší pohodlí. V této kategorii se ujaly vozy jako Jeep Cherokee nebo Ford Explorer, které kombinovaly elegancí, komfort a výkon v terénu.

Dnes jsou SUV jedním z nejpopulárnějších typů vozů na trhu. Mezi nejznámější výrobce patří Toyota, například s modelem Toyota RAV4.

Za zmínku stojí i Ford Explorer, který se proslavil prostorností a všestranností, Honda CR-V , která je cenově dostupná a nabízí pohodlnou jízdu s nízkou spotřebou, ale také luxusnější modely jako BMW X5 a Mercedes-Benz GLE. Ty se těší popularitě díky jejich výkonným motorům, špičkové technologii a luxusnímu stylu.

Historický přechod od čistě terénních vozů k SUV dokazuje, jak se automobilový průmysl vyvíjel tak, aby vyhověl měnícím se životním stylům a potřebám zákazníků. SUV zároveň přispělo i pokroku v bezpečnosti a technologiích.

Co je crossover, proč vznikl, jeho význam a plusy a minusy

Nejnovějším typem vozidla v této kategorii je crossover. Cílem jeho vzniku bylo spojit pohodlí a jízdní vlastnosti osobního auta s prostorem a robustností SUV. Tento segment se začal formovat v 90. letech, kdy automobilky reagovaly na to, že zákazníci hledali vůz vhodný pro město, které by poskytovalo více prostoru.

Díky své univerzálnosti se crossovery staly téměř ihned populární. Nabízely vyšší podvozek, ale ne příliš, ale tak, aby současně usnadnily nastupování a vystupování. Zároveň si zachovaly kompaktní rozměry, které jsou vhodné i do města.

Navíc mnohé modely nabízejí pohon všech čtyř kol, což zlepšuje jejich výkon v náročných podmínkách a terénu. Mezi prvními modely, které definovaly kategorii crossover, byly Kia Sportage či Mitsubishi AXS, které kombinovaly ekonomické motory s prostornějším interiérem a pružnějším uspořádáním sedadel.

V současnosti patří mezi nejznámější modely v této kategorii Nissan Qashqai, který je oblíbený v Evropě, ale také Ford Escape na trhu Severní Americe. Jde o příklady, které zdůrazňují rovnováhu mezi funkčností, stylem a kvalitou.

Crossovery však mají i nevýhody, zejména nižší účinnost ve skutečném terénu v porovnání s SUV auty a zároveň vyšší spotřeba oproti městským autům.

SUV coupé jako stylovka, proč ano a proč ne a známe modely

Posledním zajímavým modelem, který má střih SUV, je SUV coupé. Tato moderní varianta tradičního SUV klade důraz na styl a kombinuje vyšší světlou výšku SUV s elegantnějšími liniemi kupé. První modely tohoto typu jsou staré pouze přes 15 let.

SUV coupé je ideální pro ty, kdo hledají auto s výrazným designem. Jeho sportovní vzhled přitahují pozornost, což jej činí populárním mezi mladšími kupujícími, kteří chtějí kombinovat funkčnost SUV se stylem luxusního osobního auta. Často jsou tyto modely vybaveny vysokovýkonnými motory, zvláště pokud jde o benzin.

Na druhé straně, stylové linie SUV coupé mohou mít za následek omezení v praktičnosti. Skloněná střecha může snížit prostor v zadní části vozu, což může být nevýhodou pro rodiny nebo pro ty, kteří vyžadují větší nákladový prostor.

Menším mínusem je i cena, která bývá vyšší ve srovnání s tradičnějšími SUV. Je to však daň za určitou exkluzivitu, například jako v případě BMW X6. Právě toto auto bylo jedním z prvních vozů typu SUV coupé na trhu. O pár let později k němu přibyly i další značky, například Mercedes-Benz GLC Coupé a Audi Q8 .

Jak vidíte, šířka segmentu vozidel s vyšším podvozkem, která jsou vhodná do města i do terénu, je poměrně široká. Podle účelu či designu si jistě vybere každý.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku