expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Cupra a její poslední spalovací motor


Španělská automobilová značka Cupra slaví letos své čtvrté výročí. Za toto krátké období se jí podařilo již několik nevídaných úspěchů, kdy láme rekordy jeden za druhým. Aby další stanovené cíle byly snadněji dosažitelné, rozhodla se automobilka před pár dny novinářům představit až tři nové modely a několik faceliftů. Event probíhal nedaleko španělské Barcelony na nefunkčním závodním oválu Terramar. Měl zároveň symbolický charakter, neboť právě na tomto místě v roce 2018 značka Cupra vznikla. A co se automobilový svět na představení dozvěděl? Vlastně hodně a zároveň nic. Pojďte se spolu s námi podívat na zajímavé novinky této mladé automobilky.



Původně pojmenováním Cupra byly označovány nejvýkonnější modely španělské značky Seat (Leon Cupra, Ibiza Cupra apod.). V roce 2018 se bývalý šéf Seatu Luca de Meo (dnes šéf Renaultu) rozhodl vytvořit samostatnou značku pojmenovanou Cupra. Zpočátku se tento krok setkal s velmi kontroverzními reakcemi. S odstupem času se však dá hodnotit, že jeho krok byl geniální a vytvořil jednu velmi úspěšnou značku.

Prostřednictvím různých prodejních kanálů (Cupra Master a Cupra City Garage) se jí podařilo prodat již téměř 200 000 aut! Samotné výnosy z prodeje se zvedly ze 430 milionů eur za první rok existence na 2,2 miliardy za loňský rok. Zajímavé je to, že to španělská automobilka dokázala i přes covidovou pandemii či probíhající čipovou krizi. Cílem je momentálně tyto zisky zdvojnásobit, s přicházející expanzí do Austrálie a Jižní Ameriky je záměrem značky zvýšit roční odbyt až na neuvěřitelných 500 000 aut.

Původním plánem bylo aby značka v koncernu Volkswagen zaplnila místo mezi lidovějšími (Seat, Škoda apod.) a prémiovějšími značkami (Porsche, Audi apod.). Debutujícím modelem byla Cupra Ateca, kterou následovaly modely Cupra Leon či elektromobil Cupra Born. Prvním samostatným autem byl dosud nejúspěšnější Cupra Formentor, který prodal již 100 000 kusů. Jde o crossover SUV s příjemnější cenou a lepší časovou dostupností oproti konkurenci, (ale i v samotném koncernu Volkswagen) který je stále nejoblíbenějším modelem z portfolia.

Do budoucna, konkrétně do roku 2025, se značka rozhodla vyrábět už jen elektromobily. S tím než z trhu postupně mizí spalovací motory, dojde pravděpodobně ik postupnému zániku značky Seat. Její místo by měla nahradit právě modernější, progresivnější a pro mladší klientelu zajímavější Cupra.

Cupra Terramar

cupra-teramar.jpg

Cupra Terramar je nové 4,5 metrové SUV, které vzniklo ve spolupráci se značkou Audi. Svým designem mírně připomíná Porsche. Terramar bude jediný a zároveň poslední model s nabídkou spalovacího motoru. Ani jeho však neobejdou elektrické doplňky. Pravděpodobně půjde o plug-in hybrid druhé generace od koncernu Volkswagen. Automobilka na představení prozradila, že můžeme očekávat dojezd 100 km, což je dvojnásobně více než dokáží současné plug-in hybridy. Pod kapotou očekáváme novější 1,5 TSI spalovací motor. Terramar by měl mít v nabídce i klasický model jen se spalovacím motorem. Výroba by se měla spustit až v roce 2024 v závodě Audi v maďarském městě Győr.

Cupra Tavascan

cupra-tavascan.jpg

Cupra Tavascan je další novinkou, která se očekává v roce 2024. Jedná se o plně elektrické SUV-kupé s agresivně tvarovaným designem, který si spoustu prvků převezme od Škody Enyaq a Volkswagen ID.5. U tohoto modelu prozradila Cupra nejméně a tak můžeme vycházet jen ze studie Extreme E Concept z roku 2021. Očekává se baterie s kapacitou 77 kWh a dva elektromotory se systémovým výkonem 299 koní. Nechme se překvapit co nám v případě tohoto modelu v roce 2024 Cupra připraví.

Cupra UrbanRebel

cupra-urbanrebel.jpg

Posledním představeným modelem, kterého se dočkáme až v roce 2025, je Cupra UrbanRebel. Jde o městský elektromobil o délce 4,03 metrů as 198 centimetrovou šířkou. Auto bude mít pohon předních kol a bude používat MEB Small platformu koncernu Volkswagen. Pod kapotou můžeme očekávat pohon s výkonem 226 koní se zrychlením na 100 km/h za necelých 6,9 sekund. Pravděpodobný dojezd bude až 440 km. Cupra nezapomněla ani na udržitelnost. Při výrobě budou využity recyklované polymery a bio materiály rostlinného původu. Zároveň bude využit 3D tisk a 3D tkaní. Výroba se očekává v mateřském závodě Seatu ve španělském Martorelli.

Cupra Leon a Cupra Formentor

cupra-leon-.jpg

Na představení jsme si mohli všimnout i nové tváře modelu Leon (i Formentor), kterou zastínily právě výše zmiňované modely. I přesto, že byl schován v pozadí, novinářským objektivem neunikl. Cupra se snaží sjednotit své modely prostřednictvím designu, který obdrží nové i faceliftové modely. Nový sjednocený design je specifický novými světly, která budou mít uvnitř trojúhelníkové elementy, žraločí maskou chladiče a výraznějším tvarovaným nárazníkem. Facelift Leonu a Forementora se očekává již v druhé polovině příštího roku.

Speciální event ukázal kam se posouvá trend a kterým směrem se bude ubírat samotná značka Cupra. Pro fanoušky spalovacích motorů jsou to bohužel smutné zprávy, protože trend směřuje k úplné elektrifikaci automobilů. Po designové stránce se určitě nové modely líbí a máme se na co těšit. Jsme zvědaví jak úspěšná a zajímavá budou tato nová auta u široké veřejnosti. Určitě to budeme sledovat a doufáme že vy s námi.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
Vše proběhlo naprosto v pořádku.
  • + Rychlá reakce
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
vše OK
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 22.08.2024

100%
  • + Rychlost, flexibilita, ochota
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku