expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Cupra značka: založení, samostatnost, modely a výhody


20.08.2024
 | 
6 min. čtení.

Dnes samostatná značka, původně sportovní divize automobilky Seat. Cupra si již od svého založení vybudovala pozici na trhu v segmentu sportovních aut a pro milovníky dynamického stylu jízdy. Jak ale vznikla, jaká je její historie, kdy a proč se osamostatnila a co dnes nabízí? Pojďte se podívat, povíme si o tom víc.

Vznik značky Cupra pod Seat a její stručná historie

Vznik značky Cupra jako původně sportovní divize známé španělské automobilky Seat se datuje do roku 1985 a jde o zajímavý milník v historii automobilového průmyslu. Jako samostatná značka vozů však byla oficiálně založena až v roce 2018, kdy se od Seatu osamostatnila a začala vyvíjet vlastní modely výkonných aut.

Cupra, která se vždy zaměřovala na výrobu vozů s vyšším výkonem, si tak rychle našla své místo mezi automobilovými nadšenci, kteří hledali něco víc.

Před svým osamostatněním se Cupra proslavila zejména díky modelům jako Cupra Ibiza a Cupra León. Tyto automobily se staly ikonami v rallye sportech a mezi milovníky rychlých aut, zejména díky úpravám motorů a zesíleným podvozkům.

Rok 2018 byl tedy pro Cupru zlomový, protože se odčlenila od Seatu a začala fungovat samostatně. Toto osamostatnění znamenalo pro značku Cupru nové možnosti v oblasti designu i inovativních technologií, přičemž již tak krátká historie ukazuje, že značka má správné směrování, které naplňuje specifické požadavky motoristů.

Tento nový začátek jí umožnil vybudovat si samostatný a silný obraz a velmi známou identitu na automobilovém trhu, což je vidět na jejích aktuálních modelech. Než se k nim ale dostaneme, řekneme si něco víc o historii a úspěších značky.

Historické úspěchy a nasazení vozidel v soutěži WRC

Cupra se proslavila nejprve v mistrovství světa v rallye, známých i pod zkratkou WRC. Její historické úspěchy jsou spojeny ještě s úpravou vozů Seat .

I když se Cupra jako nezávislá značka etablovala až v roce 2018, právě jako součást automobilky Seat má dlouhou historii účasti v tomto závodě. Zřejmě nejznámějším modelem, který se v soutěži WRC představil, byly Seat Ibiza a Seat Cordoba v úpravě Cupra. Tato auta se úspěšně zapsala do historie závodu především v 90. letech.

Auto Seat Ibiza se stalo mistrem světa ve své kategorii v letech 1996, 1997 a 1998. Následující model, Seat Cordoba, na to navázal v letech 1999, 2000 a 2001 a přestože už na mistrovský titul nedosáhl.

Během těchto let dokázala auta v úpravě Cupra pravidelně konkurovat i porážet silnější konkurenty a tak prokázaly výjimečné výkony i ve velmi náročných geografických podmínkách. Zároveň byly úspěchy těchto vozů později silným momentem pro uvedení více modelů Seat v úpravě Cupra i na civilní trh aut.

Osamostatnění Cupry v roce 2018 tak pak bylo už jen přirozeným strategickým rozhodnutím, které umožnilo této značce ještě více se zaměřit na výrobu vysoce výkonných sportovních automobilů. Dnes je tak její portfolio více než zajímavé.

Aktuální a nové modely: Born, Formentor, Leon a Ateca

Pokud jde o aktuální nabídku, modely Cupra zasahují do více segmentů trhu, přičemž z nabídky značky jsou nejzajímavější Born , Formento, Leon a Ateca.

Model C úpra Born je první plně elektrický vůz značky a kombinuje sportovní vzhled s pokročilou elektromobilní technologií. Dojezd modelu může být až 599 km a v případě potřeby máte k dispozici funkci pro zrychlení e-Boost.

Formentor byl model, který byl vyvinut speciálně pro značku Cupra a je považován za vlajkovou loď této značky. Tento crossover kombinuje perfektní výkonné motory s vysokou úrovní výbavy, přičemž nejnovější verze modelu je dostupná v několika verzích včetně hybridní i čistě spalovací, což z něj činí atraktivní volbu.

Cupra Leon je výkonná verze populárního modelu Leon, který léta patřil k základním modelům Seatu. Nyní pod značkou Cupra přichází s ještě výkonnějšími motory a sportovnějším designem, ať už jako hatchback nebo sportovní kombi.

Model C cupra Ateca byl jedním z prvních modelů, které debutovaly pod značkou Cupra a dnes představuje výkonnou verzi SUV. S robustním designem a výkonnými motory je Ateca ideální pro ty, kteří hledají spojení SUV a výkonu sportovního auta. Pokud očekáváte od svého auta víc a bez kompromisů, tento model je pro vás!

Proč právě značka Cupra a závěrečné shrnutí jejích výhod

Značka Cupra si za svoji krátkou historii samostatnosti rychle vybudovala reputaci producenta inovativních, stylových a hlavně výkonných automobilů. Její rostoucí popularita mezi motoristy potvrzuje, že toto její směřování je správné.

Cupra se vyznačuje intenzivním důrazem na detail a vysokou kvalitu, což je zřejmé ve všech aspektech jejích vozů. Značka cílí na řidiče, kteří hledají nadstandardní zážitky z jízdy a to nejen s ohledem na rychlost, ale celkový požitek. Každý její model je navržen tak, aby poskytoval optimální spojení výkonu, pohodlí, bezpečí a stylu.

Inovativní pohonné jednotky, včetně hybridních či plně elektrických, zároveň ukazují, že Cupra chce jít v duchu moderní doby. Spojení výkonu s elektrinou jako pohonem je právě v případě této značky ukázkou, že pokud se chce, tak všechno se dá.

Dalším pilířem, který definuje značku Cupra, je důraz na design. Ten je zvláštní a už na první pohled rozeznatelný, někdy dokonce až ve futuristickém stylu.

Platí však, že vozy této značky jsou navrženy s ohledem na vizuální i funkční dokonalost. Cupra si dává záležet i na bezpečnosti a komfortu, včetně využití inovativních asistenčních systémů. Samozřejmě, za pokrok se platí a vozidla této značky rozhodně nepatří k těm levnějším. Buďte si však jisti, že stojí za to!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Skvělé ceny a výběr , špičková a jednoduchá komunikace a rychlost včetně doručení . Fantazie
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrý obchod, rychlé doručení
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Velká nabídka
  • + Přehledný eshop
  • + Rychlost dodání
  • + Příznivé ceny
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku