expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Dálnice zdarma na Slovensku? Od 1. srpna to jsou tyto!


08.08.2024
 | 
6 min. čtení.

Nová éra cestování na Slovensku začala! Od 1. srpna letošního roku si totiž můžete užívat jízdy na vybraných dálnicích zcela zdarma. Tento krok má nejen usnadnit každodenní dojíždění za prací, ale také podpořit domácí cestovní ruch. Zjistěte, které úseky dálnic byly osvobozeny od poplatků a co všechno nového se ještě změnilo.

Které dálnice u nás máme a kdo je povinen za ně platit

Slovenská dálniční síť se pyšní několika důležitými trasami, které zajišťují rychlé spojení mezi městy. D1 představuje páteř této sítě a to od Bratislavy až po Košice, přičemž prochází přes města jako Trnava, Trenčín, Žilina a Poprad.

Celkově měří D1 více než 514 kilometrů, z nichž je momentálně dostupných 343 kilometrů. Další významnou trasou je D2, která spojuje Bratislavu s českou hranicí a zajišťuje tak důležitou mezinárodní dopravu. Dálnice D3, byť kratší, je klíčová pro spojení severního Slovenska a poskytuje rychlý přístup k české hranici.

Kromě výše uvedených dálnic existují i ​​další menší úseky a rychlostní silnice, které zajišťují dopravní spojení mezi menšími městy a regiony.

Pokud jde o povinnosti spojené s poplatky za používání těchto dálnic, systém je jasně rozdělen podle typu vozidla. Osobní auta musí být vybavena elektronickou dálniční známkou , která je k dispozici v roční, měsíční a desetidenní lhůtě.

Tyto dálniční známky jsou přiřazeny ke státním poznávacím značkám vozidel a umožňují tak neomezené cestování po placených úsecích na Slovensku. V případě vozidel s hmotností převyšující 3,5 tuny se použije elektronický mýtný systém, který vypočítává poplatky na základě ujeté vzdálenosti na zpoplatněných úsecích.

Bezplatné dálniční obchvaty míst od 1. srpna

Od 1. srpna se na Slovensku otevírá nová kapitola v dálničním cestování a to s tím, že některé dálnice a jejich části budou zdarma. Vláda zavedla opatření, podle kterého mohou řidiči využívat určité dálniční obchvaty bez nutnosti platit za dálniční známky. Tento krok je součástí širšího plánu na zlepšení dopravní infrastruktury.

Bezplatný přístup k dálničním obchvatům je nyní možný na několika úsecích. V Bratislavě například obchvat od Ivanky u Dunaje až po Lamač umožňuje řidičům objet centrum města bez zbytečných zdržení a finančních poplatků.

Podobná situace je iv Trnavě, Žilině, Prešově a Košicích, kde nová pravidla umožňují rychlejší průjezd kolem těchto měst právě přes dálniční obchvaty.

Účelem těchto změn je nejen zvýšení pohodlí a efektivity cestování, ale také snaha o redukci emisí a zlepšení kvality ovzduší v okolí hustě osídlených oblastí. Vláda tímto způsobem reaguje na dlouhodobé požadavky obyvatel a organizací zaměřených na udržitelný rozvoj, které poukazovaly na vyloučení dopravy z měst .

Toto nové opatření je příkladem, jak může efektivní dopravní politika zlepšit logistiku průjezdu, ale také výrazně přispět ke zlepšení životního prostředí. Vláda očekává, že tímto krokem přiláká více řidičů k využívání zpřístupněných obchvatů.

Proč používat dálnice a rychlostní cesty co nejvíce

Využívání dálnic a rychlostních cest nabízí řadu výhod, které se pozitivně odrážejí i na životním prostředí a bezpečnosti. Jedním z hlavních důvodů, proč preferovat tyto cesty, je jejich schopnost snížit dopravní přetížení v městských a obecních oblastech. Dálnice také umožňují rychlejší propojení mezi velkými městy.

Stejně významný je i ekologický aspekt využívání dálnic. Díky vyšší plynulosti dopravy na dálnicích nedochází k zastavením, což snižuje spotřebu paliva a emise. Rychlejší cestování na také znamená menší čas strávený na cestách.

Dalším kritickým faktorem je bezpečnost. Právě kvůli ní by měli řidiči upřednostňovat dálnice, jelikož jsou navrženy tak, aby minimalizovaly možnosti nehod.

Velkou výhodou je ekonomická efektivita. Dálnice zkracují dobu cestování, což má pozitivní vliv na náklady spojené s dopravou a tím podporuje úsporu i hospodářský prospěch pro firmy závislé na logistice. Obecně dálnice přispívají k rozvoji regionů tím, že zlepšují dostupnost a atraktivitu pro investice a turismus.

Dálnice pomáhají snižovat opotřebení vozidel díky lepším povrchům a konzistentnějším rychlostem, což prodlužuje životnost vozidla a snižovat náklady na údržbu. Všechny tyto faktory dohromady jasně ukazují, proč využívat dálnice.

Ještě dvě novinky související s dálnicemi od 1. srpna

Od 1. srpna vstoupily v platnost ještě dvě významné změny v systému dálničních poplatků na Slovensku, které mají značný dopad na řidiče. První změnou je zavedení jednodenní dálniční známky, jejíž cena je stanovena na 5,40 Eur.

Druhá změna spočívá ve zrušení celoroční dálniční známky, která byla platná od 1. ledna do konce kalendářního roku. Ministerstvo dopravy se rozhodlo tento krok podniknout i pro časté zaměňování této známky s 365denní známkou. Těm, kteří si již zakoupili celoroční známku, zůstává její platnost až do 31. ledna 2025.

Spolu s těmito změnami byly provedeny i legislativně technické úpravy v souvislosti s terminologickým sladěním se zákonem o pozemních komunikacích. Cena za ostatní druhy dálničních známek zůstává prozatím nezměněna.

Všechna tato nová opatření mají také vliv na pokuty za neuhrazené mýtné, kde může řidičům hrozit pokuta až do výše 1050 Eur, což odpovídá 150-násobku neuhrazeného mýta. Tyto pokuty jsou určeny jako prevence proti obcházení pravidel a zajišťují spravedlivé používání dálnic všemi řidiči, kteří budou chtít.

V každém případě platí, že všechny změny od 1. srpna významně ovlivní možnosti cestování po dálnicích i pro ty, kteří je dosud nevyužívali.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

100%
  • + Rychlost dodání
  • + Komunikace obchodu
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé dodání, skvělá komunikace
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
v pohodě z domova
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku