expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Dolévání oleje: na co byste neměli zapomenout?


Motorový olej je potřebný k tomu, aby motor mohl správně fungovat. Jeho úkolem je promazávání všech pohyblivých částí a jejich bezproblémový chod. Ne všichni vědí, že slouží také jako těsnění mezi písty a válci, k chlazení motoru a odstraňuje zbytky po hoření paliva a kovové piliny z opotřebení materiálu. Výměnu oleje je třeba nechat na profesionály v servisu, ale jeho doplnění nebo dolití byste měli zvládnout ve vlastní režii. Proč je třeba olej dolévat a jak na to? Dozvíte se v tomto článku.



Jak zkontrolovat hladinu oleje?

Každé auto při jízdě spotřebovává olej. Starší auta spotřebovávají více oleje , zatímco nové méně. Většina aut má na palubové desce kontrolku oleje, která se rozsvítí, jakmile senzory zaregistrují příliš nízkou hladinu. V případě, že takovou kontrolku nemáte, je třeba odečítat hladinu oleje z měrky.

Pro změření hladiny přes měrku je třeba, aby auto stálo na rovném povrchu a od vypnutí byste měli počkat přibližně 20 – 30 minut (měření hned po vypnutí je vadné). Po zvednutí kapoty je třeba nalézt tzv. sondu, kterou následně otřete od oleje. Potom sondu vraťte zpět a znovu ji vytáhněte. Každá sonda má minimální a maximální míru. Hladina motorového oleje by měla být v tomto rozmezí. Obávat byste se měli v případě, že je olej pod minimální hodnotou nebo je sonda po vytažení zcela suchá.

Množství oleje, které je třeba doplnit závisí na aktuální hladině a přesné údaje naleznete v manuálu k autu. Mezi maximální a minimální hodnotou na sondě je rozdíl přibližně jeden litr. Olej je třeba dolévat pomalu a počkat několik minut, aby vtekl do olejové vany a usadil se před dalším měřením.

Příliš mnoho. příliš mělo oleje

Při dolévání oleje dávejte pozor, abyste to nepřehnali. Příliš mnoho oleje může motor poškodit a jeho oprava může být nákladná. Olej při přelití může zpěnit a ztratit mazací schopnosti. Zároveň jeho příliš velké množství může uniknout přes těsnění a dostat se do sání. Pokud olej přelijete o centimetr a vyšší, motor raději ani nestartujte (je třeba jej vypustit).

Příliš málo oleje v motoru může poškozovat písty a vést k zadření motoru. Bez dostatečného mazání ve válci vzniká obrovské tření, což výrazně zvyšuje teplotu. V extrémním případě se teplota uvnitř válce zvýší natolik, že píst se doslova připeče na stěnu válce. Motor se zastaví, ojnice se může odtrhnout, kliková hřídel a ojniční ložiska se zdeformují. To v podstatě znamená nevratné poškození.

Jak vybrat správný olej?

Informaci o tom, který olej potřebujete, naleznete v manuálu k vozidlu, motorovém prostoru, servisní knížce nebo na vnitřní straně sloupku dveří. Doporučujeme používat uvedený typ, abyste předešli škodám.

Je tu ještě další možnost a to je ta naprosto nejlepší - kontaktovat naši podporu a my vám vybereme olej na míru jako když vám krejčí ušije oblek.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Syper
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrá cena.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku