expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Dopravní policie ve světě, její historie, současnost a vybavení


26.07.2024
 | 
6 min. čtení.

Pronikavé sirény, blikající majáky a neustálý zápas s časem a nebezpečím. Dopravní policie je pro někoho nutné zlo, pro jiného zajímavá práce. V každém případě platí, že je nedílným základním kamenem dopravního provozu a právě proto se podíváme na jeho historii, vybavení, současnost a na to, jaká je její role ve světě.

Kdy, kde a na co vznikla první dopravní policie ve světě

Vše začalo na přelomu 19. a 20. století. Tehdy začala být s narůstajícím rozšiřováním vozidel evidentní potřeba regulace dopravy a zajištění bezpečnosti na silnicích. Více aut a jejich vyšší výkon tak přirozeně připravil půdu pro samostatnou policii.

První dopravní policejní oddělení vzniklo tak v Londýně a to již v roce 1890. Tento nový orgán byl pověřen monitorováním a řízením dopravy, což zahrnovalo vozidla, kočáry i chodce. Policisté byli vybaveni jednoduchými nástroji jako píšťalky a ruční semafory a jejich přítomnost nebyla ještě kvůli pokutám , ale proto, aby doprava probíhala hladce.

Následoval New York, který v roce 1908 založil svou první dopravní policejní jednotku, primárně na kontrolu a řízení přeplněných ulic Manhattanu.

Tento krok byl motivován neustálým přírůstkem motorových vozidel a nutností udržovat bezpečnost provozu. Tyto dopravní policejní jednotky se zaměřovaly na manuální řízení provozu, často s použitím fyzických signálů a značek.

Takto se postupně formoval základ pro moderní dopravní policejní oddělení, která dnes fungují ve velkých městech po celém světě. Dnes jsou samozřejmě vybaveny moderními technologiemi, ale samotná historie dopravní policie je příkladem adaptace státu a veřejné správy na měnící se technologické i společenské podmínky.

Jak to bylo u nás během první československé republiky a za komunismu?

V období první Československé republiky po jejím vzniku v roce 1918 se začala formovat dopravní policie iu nás. Potřeba regulace dopravy v reakci na rozmach automobilismu, který postupně pronikal i do nově vzniklého státu, vedla k organizovanému zřízení dopravní policie, která měla za úkol řešit tuto oblast.

Během období první Československé republiky, zejména ve 20. a 30. letech, byla dopravní policie zodpovědná za řízení provozu, dohlížení na dodržování dopravních předpisů a prevenci nehod. Využívala hlavně manuální pomůcky a nástroje.

Po II. světové válce as nástupem komunistického režimu došlo k zásadní změně. Ta spočívala v přísném dohledu nad všemi aspekty dopravy.

Byly zavedeny přísnější předpisy a zvýšená kontrola nad dodržováním pravidel silničního provozu. V 50. a 60. letech 20. století komunistický režim zavedl rozsáhlejší používání technologických novinek v dopravní policii, jako jsou například první pokusy s používáním rádiového spojení a první měření rychlosti.

Komunistický režim také zintenzivnil výcvik a profesionalizaci dopravní policie, což vedlo k vytvoření speciálních školení pro dopravní policisty. Zajímavostí je, že tehdy se jim neříkalo „Policie“, ale tzv. „Policie“. „Veřejná bezpečnost“.

Novodobá historie od roku 1993, důležité momenty a vozový park

Po pádu komunistického režimu a vzniku samostatné Slovenské republiky v roce 1993 došlo k podstatným změnám iv oblasti dopravní policie. Nový začátek si vyžádal obrovskou reorganizaci a modernizaci policejních sil, včetně dopravní policie. Ta se dočkala aktualizace vozového parku, uniforem i barevných vzorů.

V prvních letech po pádu komunismu se zavedly nové uniformy, které nahradily komunistické vzory. Dopravní policie dostala převážně bílé uniformy, stejně tak auta změnila barevné schéma z bílo-žluté na bílo-zelenou kombinaci.

Tyto změny měly symbolizovat odchod starých praktik a zavádění nových, demokratických principů a to i v oblasti policie. Samozřejmě, nejen dopravní.

Vozový park se postupně modernizoval a začaly se používat automobily západních značek, které nahradily starší sovětské modely. Nejčastěji šlo o koncern Volkswagen, přičemž nová auta byla lépe vybavena, včetně pokročilé komunikační technologie, navigačních systémů a radarových systémů pro mobilní měření rychlosti.

V posledních letech přišly další výrazné revoluční změny, včetně nasazení dronů na monitorování přestupků. Změnila se i barevnost, ať už jde o černé uniformy nebo o nový barevný vzor vozů ve stříbrno-žluto-modrém provedení.

Zajímavosti ze světa: drahá sportovní auta i drony

Dopravní policie ve světě se stává stále technologicky pokročilejší a některé země dokonce využívají extrémně výkonná a luxusní vozidla. Takto dávají najevo prestiž, ale i nutnost držet krok s dobou, například jak je tomu v Dubaji.

Dopravní policie této země je známá svým vozovým parkem zahrnujícím některé z nejdražších a nejrychlejších sportovních aut na světě. Mezi vozy patřící pod dubajskou dopravní policii patří Bugatti Veyron, Lamborghini Aventador nebo Ferrari FF, které jsou symboly luxusu i konkurenceschopnosti silničním pirátům.

Kromě sportovních automobilů umožnil technologický pokrok dopravní policii po celém světě využívat i jiné technologie. Jedná se například o drony, které jsou stále více používány pro letecký dohled nad bezpečností a plynulostí dopravy.

Kromě Dubaje se nenechaly zahanbit ani některé země v Evropě. Jedná se například o Německo a Itálii, které investovaly do výkonných vozidel jako součást své dopravní policie. Německá policie používá například modely Audi R8 a BMW i8 ke sledování dálnic, italská zas disponuje vozy jako Lamborghini Huracan.

V obou případech je cílem udržovat výkon a vysokou rychlost všude tam, kde je to nutné, včetně dostižení i rychlých sportovních silničních pirátů.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Syper
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Dobré ceny, rychlost dodání. Vše na 1*.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku