expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Elektrické auto do města? Zde jsou jeho výhody a nevýhody


06.03.2024

V současné době, kdy se města stále více zahušťují a znečištění ovzduší dosahuje alarmující úrovně, se elektrická vozidla jeví jako lákavá alternativa pro městskou mobilitu. Slibují snížení emisí a efektivnější využívání energie, ale jejich používání přináší i určité výzvy a kompromisy. Porovnali jsme proto jejich plusy a minusy.



Jak fungují elektrická auta a která jsou nejprodávanější

Elektrická auta představují revoluci v dopravě tím, že namísto tradičních spalovacích motorů využívají elektromotory napájené z akumulátorových baterií.

Tato technologie umožňuje vozidlům pohyb bez emisí škodlivých látek, čímž přispívá k čistšímu životnímu prostředí. Nabíjejí se přes standardní domácí zásuvky i přes rychlonabíjecí stanice, což z nich činí pohodlnou volbu pro denní použití.

Díky pokrokům v technologii baterií se neustále zvyšuje dojezd těchto vozů, čímž se snižují obavy z omezené dostupnosti nabíjecích stanic. Mezi nejprodávanější elektrická auta na světě patří Tesla Model 3, která se vyznačuje skutečně vysokým výkonem, dlouhým dojezdem na jedno nabití a různými prémiovými technologiemi.

Na našem trhu se prosazují také modely od Nissanu, například Nissan Leaf, který je cenově dostupnější a také nabízí solidní dojezd. Dalším populárním modelem je Volkswagen ID.3, který se snaží oslovit evropské zákazníky moderním designem.

Kromě uvedených modelů se na trhu objevují i ​​inovativní přístupy od nových výrobců, jako je například Lucid Air, který se snaží posunout hranice technologie baterií a dojezdu ještě dále. Mnohé tradiční značky, například Toyota, Suzuki či Peugeot, také uvádějí na trh klasické a osvědčené motory, avšak vybavené elektrickým motorem.

Výhody elektrického auta? Ekologie i ekonomie

Elektrická auta nabízejí mnoho výhod a to ekologických i ekonomických. Jednou z nejvýznamnějších výhod je snížení emisí, jelikož tato vozidla neprodukují přímé emise z výfuků, což přispívá k čistšímu ovzduší a to zejména ve městě.

Z ekonomického hlediska nabízejí elektrická auta uživatelům značné úspory. Elektřina jako palivo je ve srovnání s benzinem nebo naftou stále levnější.

Elektrická auta jsou zároveň jednodušší a vyžadují méně údržby než tradiční spalovací, což snižuje náklady a zvyšuje spolehlivost vozidla. Přispívají také k nižšímu hlukovému znečištění, což je obzvlášť cenné v hustě obydlených městských oblastech, kde hluková úroveň může mít negativní vliv na kvalitu života.

Vlády po celém světě uznávají potenciál elektrických vozidel pro zelenější budoucnost a podporují jejich adopci prostřednictvím různých pobídek, jako jsou dotace, daňové úlevy, možnosti bezplatného parkování či přístup do nízkoemisních zón.

Tato opatření snižují počáteční náklady na nákup a zvyšují atraktivitu elektrických vozidel pro samotné spotřebitele. Navzdory výzvám, jako jsou omezený dojezd a delší doby nabíjení v porovnání s tankováním tradičních paliv, je jednoznačné, že tento technologický pokrok rychle tyto nenáročné překážky překonává.

A co nevýhody? Není jich málo a není to jen cena

Přestože elektrická auta nabízejí skutečně řadu výhod, existují i ​​nevýhody, které je důležité zvážit při rozhodování o přechodu na elektromobilitu.

Asi jako první minus napadne každého cena. Elektrická vozidla mohou mít vyšší počáteční kupní cenu v porovnání s vozidly se spalovacími motory, ačkoli vládní pobídky a nižší provozní náklady mohou tuto nevýhodu časem zmírňovat.

Dalším významným omezením je dojezd na jedno nabití, který je sice s každou novou generací baterií lepší, ale stále může být pro některé uživatele nedostatečný. To souvisí is omezenou nabíjecí infrastrukturou v některých oblastech, kde nedostatek nabíjecích stanic způsobuje „úzkost z dojezdu“ mezi řidiči.

Také čas potřebný k nabíjení může být významně delší ve srovnání s tankováním paliv. Přestože rychlonabíjecí stanice mohou nabíjet baterii do 80 % za méně než hodinu, domácí nabíjení přes standardní zásuvky může trvat i celý den nebo noc.

Navzdory výzvám se však vývoj neustále zaměřuje na překonávání těchto překážek. Třeba však připomenout i fakt, že tak, jako klasická vozidla, i ty elektrické je třeba servisovat a udržovat. Jedná se například o brzdy a kapalinu do nich , akumulátory zda standardní provozní kapaliny , samozřejmostí je i základní výbava .

Jak a podle čeho vybírat? Dívejte se zejména na dojezd

Při výběru elektrického auta je důležité zvážit několik klíčových faktorů a přestože cena těchto aut je brána často jako největší minus, jen podle ní se neorientujte.

Dívat je třeba primárně na dojezd na jedno nabití. Ten totiž určuje, jak daleko můžete s autem cestovat před dalším nabíjením. Proto je důležité zvolit model s dostatečným dojezdem pro vaše typické použití, abyste předešli úzkosti z omezeného dojezdu. Myslete na to, že s autem nepůjdete vždy jen a jen do města.

Myslete i na infrastrukturu nabíjení ve vašem okolí či v okolí bydliště. Zjistěte si dostupnost veřejných nabíjecích stanic a možnosti domácího nabíjení, abyste si byli jisti, že budete moci vozidlo pohodlně, efektivně a pravidelně nabíjet.

Důležitá je samozřejmě také cena vozidla. Zohlednit byste měli nejen počáteční kupní cenu, ale také potenciální úspory z nižších provozních nákladů a vládních pobídek nebo dotací. V neposlední řadě dívejte na technické parametry, včetně výkonu, akcelerace či výbavy. Tady je dobré důsledně porovnat konkrétní modely.

Na závěr se zaměřte na kapacitu a životnost baterie, protože tyto faktory ovlivňují dojezd vozidla a jeho celkovou životnost. Vybírejte vozidla se zárukami na baterii, která zaručují stabilitu dojezdu a výkonu i po více let používání.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku