expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Faktory ovlivňující životnost autobaterie


Životnost většiny autobaterií se pohybuje v rozmezí 2–5 let. To, zda vám autobaterie ve vozidle vydrží déle nebo kratší dobu, můžete přímo ovlivnit právě vy. V tomto článku se tak podíváme na nejčastější faktory, které ovlivňují životnost autobaterie. Pokud vás tedy zajímá jak prodloužit životnost baterie, pokračujte ve čtení.



1.   Krátké jízdy

Jednou z nejčastějších příčin vybití autobaterie a poklesu její životnosti jsou krátké jízdy. Možná se to týká i vás a ani si to neuvědomujete. Pokud autem jezdíte jen pár kilometrů v rámci města například do obchodu či do práce, může to být problém.

Akumulátor se totiž nestihne během jízdy dobít a postupně se vybije úplně, takže auto nebude moci nastartovat. Akumulátor se začne dobíjet po odjetí cca 10 km, přičemž ideální je pravidelně jezdit alespoň 40 až 60 kilometrů.

2.   Přerušovaná jízda

Životnost autobaterie může ovlivnit i přerušovaná jízda a v kombinaci s krátkými trasami to může mít velmi negativní účinek. Pokud pravidelně jezdíte stylem brzda – plyn, například v hustém provozu v centru města, akumulátor se rychle vyčerpává a tím se snižuje jeho životnost. V takových případech je nejlepší sáhnout po AGM nebo EFB bateriích, které jsou vyráběny právě na vysoké cyklické zatížení a ani přerušovaná jízda jim nedělá větší problémy.

3.  Nízké teploty

Dalším faktorem, ovlivňující životnost autobaterie jsou nízké teploty zejména v zimních měsících prosinec, leden a únor. Při nízkých teplotách dochází k rychlejšímu vybíjení autobaterie a proto byste měli dbát na pravidelnou kontrolu stavu baterie a případné nabíjení. V takovém případě je nejlepší auto zaparkovat v garáži, kde ty teploty nejsou tak nízké jako venku a baterie tak není příliš zatížená.

Pozor je však třeba dávat i na vysoké teploty během letních měsíců, které také mohou způsobit rychle vybíjené autobaterie a tím pádem i zkrácení životnosti.

4.  Běžící elektronika při vypnutém motoru

Pravděpodobně se vám už někdy stalo, že jste v autě nechali přes noc omylem zapnuté autorádio, nebo po zaparkování vozidla jste zapomněli vypnout světla. Jakákoliv elektronika, které běží při vypnutém motoru výrazně zatěžuje autobaterii, která není nabíjena a v nejhorším případě se může vybít a nejblíže nenastartujete.

To v konečném důsledku vede ke snížení životnosti autobaterie. Moderní vozy vás dnes už dokážou upozornit na vypnutí elektroniky po vypnutí motoru nebo to dokonce udělají za vás. Pokud však vlastníte starší auto, na tohle byste si rozhodně měli dávat velký pozor.

5.  Zanedbaná údržba

Životnost autobaterie může ovlivnit také úroveň údržby. Pokud si myslíte, že o autobaterii není třeba pečovat, jste na omylu. Pravidelně byste měli zkontrolovat minimální svorky autobaterie, které časem zkorodují a uchytí se na ně rez. Údržbu autobaterie tak nepodceňujte a občas se pod tu kapotu podívejte.

6.  Nízká hladina elektrolytu

S tím souvisí i kontrola hladiny elektrolytu. Pokud se ve vašem vozidle nachází údržbový akumulátor, tak byste hladinu elektrolytu měli pravidelně kontrolovat a v případě potřeby dolít po rysku destilovanou vodu. Pokud akumulátor pracuje s nízkou hladinou elektrolytu, zbytečně se vyčerpává a v takovém případě nemůžete počítat s tím, že vám dlouho vydrží.

Pokud se vaše autobaterie pravidelně vybíjí, je to znamení, že už má po své životnosti a je třeba si pořídit novou. Různé autobaterie naleznete přímo na našem e-shopu www.filtreaoleje.sk , kde si můžete vybrat autobaterii podle startovacího proudu , kapacity zda použití .

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku