expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Gilles Villeneuve: životopis, začátky, úspěchy i nehoda


24.07.2024
 | 
6 min. čtení.

Jedním z legendárních pilotů F1, který se významně zapsal do dějin během své kariéry, byl Gilles Villeneuve. Jeho působení ve Formuli 1 zůstává nezapomenutelným momentem v historii tohoto královského motorsportu. Dnes si povíme něco víc o tom, jaká byla jeho kariéra, jakých úspěchů dosáhl a také to, proč se mu stala nehoda.

Jak začínal, dětství a kde působil před Formulí 1

Gilles se narodil v roce 1950 v Richelieu, malém městě v okrese Québec v Kanadě. Jeho fascinace rychlostí se projevila už v dětství. Z malých sněžných skútrů, které upravil k závodění po zamrzlých jezerech, přešel k závodění na autech.

Villeneuve zahájil svou závodní kariéru v náročných závodech s terénními auty a amatérských závodech s vozidly na asfaltových okruzích. Jeho nadání pro rychlou jízdu a schopnost kontrolovat vůz v extrémních podmínkách si rychle získali pozornost jak místních závodních fanoušků, tak organizátorů závodů.

Před vstupem do světa F1 se Gilles představil ve více nižších motorsportovních sériích, zejména v oblíbené kanadské sérii Formula Atlantic. Zde se mu podařilo dosáhnout několika působivých vítězství, což přilákalo pozornost i týmů F1.

Jeho nebojácnost a neortodoxní techniky řízení, včetně agresivních předjížděcích manévrů a jízdy na hranici možností, mu rychle vynesly obdiv mezi fanoušky a respekt mezi jeho soupeři. Jeho schopnost vytlačit z auta maximum i za cenu velkého rizika, byla jeho poznávacím znamením, které jej lišilo od jeho soupeřů.

Za své působení v nižších soutěžích si vysloužil obdiv a respekt, takže cesta do prestižní F1 byla už jen otázkou času a překonání překážek, které zdolal.

První závod v McLarenu, poté přestup do slavného Ferrari

Gilles Villeneuve zažil svůj debut ve Formuli 1 v roce 1977 na Grand Prix Velké Británie ve Farneborough. Tento závod byl pro něj velkou šancí, kterou mu poskytl tým McLaren. Přestože šlo o jeho první závod v této prestižní sérii, prokázal obrovský potenciál, který upoutali pozornost tehdejšího motoristického světa.

V týmu McLaren se však dlouho nesehřál, protože jeho talent neunikl pozornosti Enza Ferrariho, legendárního šéfa týmu Scuderia Ferrari. Ten viděl v Gillesovi nejen talent, ale také odhodlání, které považoval za esenciální pro úspěch v F1.

Koncem roku 1977 tak Gilles Villeneuve podepsal smlouvu s týmem Ferrari, čímž začala jedna z nejkonečnějších kapitol jeho motorsportovní kariéry.

Přestup do Ferrari byl pro Gillese zásadním krokem. Jeho první závod za tento tým absolvoval v 1978 a přestože jeho začátky byly náročné kvůli zvyku na nový vůz, jeho schopnost rychle se učit mu umožnila dosahovat prvních úspěchů.

V této době se Gilles neoddělitelně spojoval s červenými monoposty Ferrari. Dosáhl řady vítězství a stal se jedním z nejoblíbenějších závodníků doby, ačkoli nikdy nedosáhl na titul mistra světa. V roce 1979 skončil celkově na druhém místě se 47 body, prvenství si tehdy vybojoval jeho kolega Jody Scheckter.

Osudová sezóna 1982, tragická nehoda a smrt

Osudová sezóna 1982 se pro Gillese stala synonymem tragédie v F1. Během této sezóny se objevily první známky napětí mezi Villeneuvem a jeho kolegou Didierem Pironim. Konflikt vyvrcholil během Grand Prix v San Marině, kde Pironi porušil týmem schválenou strategii a předjel Gillese, což vedlo k rozporu mezi jezdci.

Nehoda, která ukončila Villeneuveův život, se odehrála během kvalifikace na belgické Grand Prix v Zolderu 8. května 1982. Villeneuve se pokoušel zlepšit svůj čas a překonat Pironiho, když jeho vůz narazil do pomalejšího auta Jochena Massa.

Massa viděl příchozího Villeneuvea a přesunul se doprava, aby mu uvolnil cestu. V nešťastné shodě okolností se Villeneuve také rozhodl změnit směr doprava, čímž došlo ke srážce. Villeneuveovo auto letělo více než 100 metrů a narazilo do zábrany, kde se rozpadlo. Jeho sedačka, stále s Villeneuvem, byla vymrštěna z vraku.

Jako první na pomoc mu přišli John Watson a Derek Warwick, první lékař byl při něm do 35 vteřin. Ten zjistil, že Gilles už nedýchá, přestože jeho srdce ještě bilo.

Jakékoliv pokusy o záchranu bohužel selhaly a ten den ve 21:12 Gilles Villeneuve umírá. Jeho nehoda vedla k posílení pravidel bezpečnosti ve Formuli 1, včetně návrhů na ochranná zařízení a přísnější požadavky na bezpečnost.

Statistiky, shrnutí kariéry a úspěch jeho syna Jacquese

Kariéra Gillese Villeneuvea v F1 byla tragicky krátká, ale poznamenána nebojácným stylem ježdění a významnými úspěchy. Jeho dědictví navzdory tragické nehodě žije dále v rekordech, které zanechal, ale iv příbězích o jeho odvaze.

Během kariéry absolvoval 67 závodů Grand Prix, z nichž vyhrál 6 a dosáhl 13 pódiových umístění. Získal 2 pole positions a 8krát zaznamenal nejrychlejší kolo závodu. Dohromady nasbíral 107 mistrovských bodů. Rychlost a vášeň pro F1 však s jeho nehodou neskončily, dědictví Gillese převzal totiž o 20 let jeho syn Jacques.

Jacques Villeneuve působil v F1 celkem od roku 1996 do roku 2006, kdy se zúčastnil 165 závodů. Mezi jeho největší kariérní vrcholy a zároveň osobní úspěchy patří 11 vítězství a 23 pódiových umístění na Velkých cenách.

Jacques dosáhl také 13 pole positions a devětkrát zaznamenal nejrychlejší kolo. Dohromady si připsal 235 mistrovských bodů, čímž překonal i svého otce.

Jeho nejvýznamnějším úspěchem byl zisk mistrovství F1 v roce 1997 v barvách Williams v souboji s Michaelem Schumacherem z Ferrari. Kromě působení v F1 se Jacques stal také vítězem šampionátu CART a prestižních 500 mil Indianapolis v roce 1995. Spolu s Mariem Andrettim a Emersonem Fittipaldim jsou jediný, kteří získali oba tituly.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Velká nabídka
  • + Přehledný eshop
  • + Rychlost dodání
  • + Příznivé ceny
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 08.09.2024

100%
  • + Rychlá doprava
  • + Produkt souhlasí
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku