expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak často kontrolovat množství oleje v motoru?


To, že motorový olej je třeba pravidelně měnit už pravděpodobně víte. Víte však, jak často kontrolovat hladinu motorového oleje? Právě na to se podíváme v tomto článku, ve kterém si ukážeme i postup jak to udělat správně.



Kontrola alespoň jednou měsíčně

Motorový olej je zásadní věc, kterou je třeba mít pod dohledem z hlediska údržby. To znamená, že byste měli zkontrolovat hladinu motorového oleje vozidla nejméně jednou měsíčně. Lépe však uděláte, zkontrolujete-li motorový olej i vícekrát, než jen jednou za měsíc.

Může se stát, že váš motor spaluje motorový olej nebo v nějakém místě pomalu uniká. V takovém případě byste o tom měli vědět co nejdříve, abyste mohli problém identifikovat a následně jej i vyřešit.

Množství oleje měřte nejdříve 5 minut po vypnutí motoru

Kontrola hladiny oleje ve vašem autě vám nezabere více než pár minut, ale na přesné odečítání měřítka musíte vypnout motor a počkat alespoň pět minut. Je to z toho důvodu, že olej, který se pumpuje do motoru pomocí olejového čerpadla, potřebuje určitý čas na to, než steče zpátky do olejové vany pod motorem.

Také byste se měli ujistit, že vaše auto je zaparkováno na rovném povrchu a že hladinu oleje na měrce kontrolujete až poté, co jej hadříkem setřete a ponoříte podruhé do olejové vany. Vedle kontroly množství oleje v motoru doporučujeme zkontrolovat i tlak vzduchu v pneumatikách či jiné kapaliny , jakou je například chladící směs.

Co se stane, když v motoru není dostatek oleje?

Hladina oleje na měrce by vás měla znepokojovat více než jeho vzhled. Motor, který spaluje mnoho oleje, může mít opotřebované ventily, pístní kroužky nebo jiné díly, které je třeba vyměnit. I když jste si pod vozidlem nevšimli louže oleje, mohlo dojít k úniku oleje.

V obou případech může nízká hladina oleje v konečném důsledku znamenat, že jej není dost k namazání všech částí motoru, které to potřebují. To následně zvyšuje opotřebení jednotlivých částí a může to vést až k jejich úplnému zničení. .

Kromě toho olej cirkulující kolem motoru pomáhá ochlazovat pohyblivé části, takže jeho nedostatek může způsobit, že motor se bude přehřívat. Je tedy mnohem lepší zjistit nízkou hladinu oleje dříve, než později, protože čím déle bude motor v takovém stavu pracovat, tím větší bude šance na nákladné opravy. Při velmi nízké hladině motorového oleje se může stát i to, že pohyblivé části se navzájem spojí .

Barva není důležitá

Když kontrolujete hladinu oleje v motoru, s největší pravděpodobností bude černý. Když přidáváte do motoru nový olej, tak si můžete všimnout, že jeho barva je jantarová. Olej však velmi rychle ztmavne a nakonec získá úplně černou barvu.

I když se vám může zdát, že taková barva poukazuje na potřebu výměny oleje, není tomu tak. Při intervalech výměny oleje byste se měli řídit vždy časem nebo počtem ujetých kilometrů. Buď tedy vyměníte olej jednou ročně nebo každých 10 000 najetých kilometrů. Barva bude černá téměř vždy a to vás nemusí znepokojovat.

Postup, jak zkontrolovat hladinu motorového oleje

Postup je velmi jednoduchý a množství olejového oleje tak můžete zkontrolovat v následujících pěti krocích:

1.     Otevřete kapotu vašeho vozidla a položte ji na podpěru.

2.    Najděte měrku oleje a vytáhněte ji. Pokud ji nenajdete, použijte svůj manuál, ve kterém se dozvíte, kde se nachází.

3.    Měrku oleje otřete o hadřík nebo ubrousek a vložte zpět do olejové vany.

4.     Po vložení měrku opět vytáhněte a zkontrolujte, zda je hladina v rámci doporučené úrovně uvedené na měrce.

5. Pokud je hladina oleje nízká, doplňte motorový olej a poté následující týden zkontrolujte, zda nedochází k úniku oleje.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku