expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak funguje mazací systém na lodích?


Mazání je nezbytné pro jakýkoli druh strojních zařízení na palubě lodí. Mazání hlavního motoru je zodpovědné za mazání a chlazení vnitřních částí, které navzájem působí a vytvářejí tření a teplo, což vede k přehřátí dílů. Mazání poskytuje nejen chlazení, ale také odstranění jakýchkoli nečistot.



Typy mazacích systémů

Existuje několik hlavních typů mazacích systémů, které se používají na lodích:

Hydrodynamické mazání

Při tomto typu mazání vytváří olej mezi pohyblivými povrchy souvislý olejový film přiměřené tloušťky. Film se vytváří v důsledku pohybu pohyblivých částí a tlaku, který se sám generuje. Například kloubová ložiska hlavního motoru mají hydrodynamické mazání. Mezi hlavním ložiskem a čepem klikového hřídele se vytvoří film pomocí klínu tvořeného rotujícím hřídelem.

Hydrostatické mazání

Pokud olejový film nemůže vzniknout v důsledku pohybu pohybujících se částí, musí být tlak oleje přiváděn externě. Takový typ mazání je znám jako hydrostatické mazání. Pro pomalu se pohybující těžké části jejich relativní pohyb nestačí k tomu, aby zajistily samočinný tlak na mazání, a proto se tlak vytváří externě pomocí čerpadla.

Hraniční mazání

Hraniční mazání se zvykne nazývat i mezní mazání. U tohoto typu existuje tenký film mezi dvěma třecími povrchy, který by mohl mít povrchový kontakt. Mezní mazání se používá kvůli relativně nízkým rychlostem, vysokému přítlačnému tlaku a drsným povrchům. Například v hlavních motorech se mezní mazání vyskytuje během startování a zastavení v důsledku výše uvedených podmínek.

Elastohydrodynamické mazání

U tohoto typu mazání se tloušťka mazacího filmu výrazně mění s elastickou deformací povrchů. Je to vidět v řadě nebo v bodě dotyku mezi valivými nebo kluznými plochami, například valivými kontaktními ložisky a záběry zubů ozubeného kola. Dochází k elastické deformaci kovu a působení vysokého tlaku na mazivo.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Můj druhý nákup a opět spokojenost, můžu jen doporučit :o).
  • + Příznivé ceny a rychlé odeslání.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
vše OK
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku