expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak pečovat o auto v zimě venku, pokud jej nemůžete mít v garáži


Pokud nemůžete během zimy parkovat auto v garáži, kde je nejlépe chráněno před mrazem, solí, sněhem, deštěm, větrem a celkově zimou, je třeba se o něj v zimě venku dobře postarat. Péče zahrnuje preventivní opatření ještě před zimou, jakož i ta, která byste měli dodržovat dlouhodobě. Zde jsou oblasti, na které se zaměřte.



Důkladné mytí i zakrytí plachtou

To první, co byste měli pro auto v zimě udělat, je chránit jeho karoserii. Základem je proto důkladné omytí před začátkem zimy, které by měly zahrnovat nejen předmytí, odstranění zbytků hmyzu nebo našamponování, ale já kvalitní vosk.

V tomto ohledu je důležité používat tvrdý vosk, který auto na zimu zakonzervuje a ochrání jeho lak před dlouhodobým působením chladu a vlivů počasí.

Pravidelné mytí auta by pak mělo být během zimy samozřejmostí a to bez ohledu na počasí. O to větší pozornost je však třeba věnovat právě období po nasněžení, kdy se na našich cestách používají agresivní soli a rozpouštědla, případně i kamínky. V tomto případě je na místě pravidelné mytí vozidla včetně podvozku.

Součástí umytí by měla být i pozornost věnovaná sklům a stěračům. Gumičky stěračů během nízkých teplot trpí, o to více, bereme-li v úvahu i zamrzání a následné tvrdnutí. Před zimou je proto ošetřete speciální pastou nebo krémem.

Pro dlouhodobou ochranu na ulici, které nebude v zimě často používáno, jsou ideálním řešením speciální zakrývací autoplachty . Umíte je koupit prakticky pro každý typ karoserie, ať už půjde okabriolet, coupe, sedan, hatchback, combi nebo i užitnou dodávku. Tato plachta je nepromokavá a chrání lak před sněhem, mrazem i větrem.

Pneumatiky, plasty, koberce a čalounění

Správnou péči na zimu vyžaduje nejen karoserie, ale také pneumatiky. Zaměřte se proto na jejich důkladné očištění, pravidelnou údržbu speciálním sprejem pro udržení 100% stavu povrchu a pravidelné čištění dezénu od kamínků.

Kromě impregnace pneumatik věnujte pozornost také diskům, zvláště pokud používáte hliníkové. Na jejich lak je dobré aplikovat ochrannou vrstvu, která odpuzuje vodu, zabraňuje usazení nečistot a brzdového prachu a chrání disk před vlhkostí a silnou solí. Jako ochranu můžete zkusit speciální prostředky nebo keramickou ochranu.

Pozornost je třeba věnovat i plastům, ať už těm vnějším, ale zejména vnitřním. Základem je používání čistící pěny a následná impregnace leštidlem.

Součástí prevence a zachovaní 100% stavu v interiéru vozidla je i péče o čalounění. Před zimou a po ní by mělo být samozřejmostí vysátí a vytepování autosedaček. V případě kůže aplikujte speciální oleje nebo vosky.

Velmi důležité je vyměnit na zimní období koberce v autě. Tradiční látkové či textilní jsou sice designově zajímavější, ale do vlhkého prostředí se sněhem, ledem a silniční solí z bot naprosto nevhodné. Praktičtější je proto sáhnout po pryžových autorohožích nebo vaničkách, které jsou odolnější a rychle je i očistíte.

Pozor na doplnění kapalin i tankování

Před zimou byste, pokud vám to finanční a časové možnosti dovolí, vyměnit motorový olej a filtr. Tak zabezpečíte dosažení ideálních vlastností pro mazání motoru, jeho pročištění a zabránění usazování nečistot, které zhoršují výkon i stav. Zvlášť to platí v případě, že bude auto stát celou zimu na místě, tehdy je výměna nezbytná.

Před zimou je rovněž důležité doplnit chladící kapalinu, v tomto případě však o zimní nemrznoucí směs, která obsahuje antikorozní látky a je lépe uzpůsobena k udržení svých původních vlastností. Zajistíte si tak bezproblémovou jízdu.

Neméně důležitou je volba správné směsi do ostřikovačů. I v tomto případě volte zimní, která je nemrznoucí a složením vhodná i do minusových teplot.

Pokud jde o tankování, řidiči benzinových motorů to mají o něco lepší, protože nafta je na nízkou teplotu více háklivá. Dobrou zprávou však je, že většina čerpacích stanic volí na zimu speciální zimní směs paliva s odolností vůči nízké.

Pokud však chcete mít 100% jistotu, doporučujeme v zimě používat speciální aditiva proti zamrzání paliva . Na výběr máte aditiva pro benzínový motor i aditiva pro naftový motor, stejně tak lze zakoupit speciální přísady pro AdBlue. Účinky těchto přísad jsou jednak proti mrazu, ale zároveň i na ochránění palivové soustavy.

Autobaterie, rozmrazovače a škrabky na led

Součástí péče o auto venku během zimního období musí být i doplňky sloužící k odklízení sněhu nebo vyčištění oken od mrazu. Ideální je proto mít po ruce smetáčky na sníh, lopatky na sníh pro těžší podmínky a škrabky na led.

Šikovným a praktickým pomocníkem s okamžitým efektem jsou pak tekuté rozmrazovače, ať už ve formě kapek, roztoků, sprejů nebo rozprašovačů. Jedná se o přípravky obsahující směs syntetických látek, které působí na krystaly ledu a jejich okamžité chemické rozbití. Výsledkem je pak rychlé rozmrazení oken nebo zámků.

Aby vám auto kdykoliv v zimě nebo po ní nastartovalo, je třeba věnovat pozornost i stavu akumulátoru. Před zimou je dobré změřit kapacitu autobaterie.

V případě, že je nedostatečná, doporučujeme využít autonabíječku a baterii plně nabít. Pokud ji nemáte doma, umíte si ji buď koupit nebo nechat autobaterii nabít v autoservisu. Obzvlášť v zimě je to důležité, jelikož nízké teploty ztíží baterii startování motoru, což platí zejména pro velkoobjemové naftové a benzinové agregáty.

I přes nejlepší péči se však může stát, že se vám baterie vybije. Nejčastěji je to důsledkem věku, krátkým trasám po městě nebo nízkým teplotám. V tom případě je dobré mít po ruce startovací kabely, které vám pomohou s nabitím.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku