expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak pečovat o autobaterii?


Víte jak správně pečovat o svou autobaterii tak, aby vydržela co nejdéle a vy jste z ní vytěžili maximum? V tomto článku si ukážeme několik jednoduchých rad, které vám pomohou při správné údržbě autobaterie.



1. Autobaterii vyměňte každé 4 roky

Doporučuje se vyměnit každou autobaterii po čtyřech letech a aby byl zajištěn správný provoz vašeho vozidla, je důležité, abyste na to nezapomněli.

Není nic horšího, než ztratit výkon uprostřed jízdy. Proto se nesnažte za každou prodloužit životnost baterie a pokud už má svůj věk, tak je nejlepší ji vyměnit. Nemusíte se tak bát, že by vás zradila při nízkých teplotách. Ten nejlepší výběr autobaterií naleznete u nás

2. Zkontrolujte hladinu kyseliny

V rámci údržby autobaterie byste měli kontrolovat hladinu kyseliny v baterii zhruba každých šest měsíců. Dávejte si pozor na stratifikaci kyseliny, ke které dochází tehdy, když jsou baterie nabité pod 80 procent , nikdy se úplně nenabijí nebo se vybíjejí.

Máte-li stratifikovanou baterii, elektrolyty se soustředí ve spodní části a horní část zůstane hladová. Akumulátor je obzvlášť ohrožen, pokud s autem jezdíte především na krátké vzdálenosti s používaným elektronickým příslušenstvím.

3. Opatrně dolijte vodu

Pokud si všimnete, že hladina elektrolytu je nízká, doplňte je destilovanou vodou . Buďte při tom opatrní a buňky naplňte pouze tak, aby zakryly články akumulátoru. Trychtýř je mnohdy nejlepší pomůcka pro dolití destilované vody, protože vám umožňuje ovládat průtok. Jakmile doplníte hladinu vody, nabijte baterii nabíječkou.

4. Proveďte test zatížení baterie

Pro komplexní údržbu autobaterie byste měli pravidelně provést test nabití baterie, který vám udělají v každém autoservisu. Takový test zatížení autobaterie dokáže zjistit její aktuální stav a schopnost znovunabíjení i při velmi nízkých teplotách . Takový test doporučujeme provést alespoň jednou za pár měsíců a vždy na podzim.

5. Vyčistěte baterii

Nečistoty mohou být pro vaši baterii velmi špatnou zprávou, pokud se dostanou do článků. Proto je autobaterii třeba pravidelně čistit, protože pokud tak neučiníte, velmi snadno může dojít ke korozi kovů a to zejména v okolí svorek. Pokud se tak stane a autobaterii máte zanesenou rzí, potřebujete se jí co nejdříve zbavit.

Často se doporučují čističe oken na bázi amonitu, ale kombinace sody bikarbony a vody vám pomůže zbavit se jakékoli rzi. Jedlá soda a voda jsou obzvláště užitečné pro čištění koroze. K odstranění koroze tak použijte tuto kombinaci a také drátěný kartáč, kterým rez seškrábete

Baterii nezapomeňte dokonale vyutírat, aby nezůstaly na ní žádné zbytky sody bikarbony, protože ty mohou způsobit další korozi. Také dávejte pozor, aby při čištění baterie nevnikla do otvorů pro baterii žádná tekutina.

7. Nenechávejte auto příliš dlouho bez používání

Necháte-li auto příliš dlouho bez používání, baterie se jednoduše vybije a vy ji následně budete muset nabít, budete-li se chtít vydat opět na cestu. Vaše autobaterie se totiž nabíjí právě během jízdy a pokud nejezdíte, časem se vybije. Proto se doporučuje používat vozidlo alespoň každý třetí den.

Autobaterie se však může velmi snadno vybít i když jezdíte, a to tehdy, volíte-li krátké trasy. Pokud pravidelně jezdíte s autem trasy tak do 20 minut, autobaterie se nestihne nabít a postupně se tak vybíjí.

8. Udržujte baterii v teple

Chladné počasí je pro vaši baterii to nejhorší, protože je důležité, abyste se v zimě snažili udržet ji co nejvíc v teple. Samozřejmě, ne vždy to jde, ale pokud máte možnost zaparkovat své auto v garáži, tak určitě upřednostněte tu před venkovním parkovištěm.

Doporučuje se pořídit si také ohřívač motoru nebo baterie, který pomůže vaší autobaterií udržet se v provozu i během chladného počasí. Nejenže tyto ohřívače usnadňují startování baterie, ale také pomáhají minimalizovat spotřebu energie.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku