expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak prodloužit životnost pneumatik na vašem vozidle?


Líbí se vám představa, že své těžce vydělané peníze minete na novou sadu pneumatik? Pokud nejste skutečným nadšencem pneumatik, tak pravděpodobně ne. Pokud tedy chcete prodloužit životnost svých pneumatik, zlepšit jízdu svého auta a zvýšit bezpečnost na silnici, postupujte podle následujících pěti tipů.



1. Pravidelná kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách

Nejjednodušší krok, který můžete udělat pro prodloužení životnosti pneumatiky je udržet správný tlak vzduchu v pneumatikách. Nesprávný tlak vzduchu může způsobit těžší manipulaci s vozidlem, prodloužení brzdné dráhy, zvýšení opotřebení a také zvýšení rizika defektu.

Tlak vzduchu byste měli kontrolovat alespoň jednou za měsíc , ale ještě lepší bude, pokud tak učiníte jednou za 2 týdny. I když máte nové pneumatiky, tak po nějaké době se v nich tlak vzduchu změní. Třeba myslet i na to, že v zimě se snižuje tlak vzduchu a v létě zase zvyšuje tlak vzduchu v pneumatikách.

Nejde zde ani tak o to, že by se vám pneumatiky rychle opotřebovaly a museli jste je častěji měnit. To je jeden aspekt. Jde zde však zejména o vaši bezpečnost. Některé statistiky uvádějí, že 1 z 11 dopravních nehod byla zapříčiněna právě kvůli problémům s pneumatikami.

2. Rotace pneumatik na vozidle

Ve většině automobilů „pohánějí“ auto současně pouze jedno nebo dvě kola. To může způsobit nerovnoměrné opotřebování pneumatik. Například na vozidlech s pohonem předních kol se přední pneumatiky opotřebovávají rychleji . Ve vozidlech s pohonem zadních kol jsou to zase zadní pneumatiky.

Také vozidla s pohonem všech kol mohou mít nerovnoměrné opotřebení, protože většina přesouvá pohon z jednoho kola na druhé. Díky rotaci pneumatik na jednotlivých nápravách však vydrží pneumatiky déle. Udělejte to každých 10 000 km.

3. Pravidelná geometrie kol

Dalším způsobem jak prodloužit životnost svých pneumatik je pravidelně provést geometrii kol. Při nesprávné geometrii kol může vozidlo zanášet do jedné strany nebo nerovnoměrně opotřebovat pneumatiky. Toho si umíte všimnout na vyšisovaném dezénu, který je sedřený jen na určité části pneumatiky.

Správné nastavení geometrie pneumatik vám zajistí bezproblémovou ovladatelnost a rovnoměrné opotřebení pneumatik , díky čemuž umíte prodloužit jejich životnost. Geometrii kol doporučujeme provést na vozidle 2x do roka, při přezouvání pneumatik nebo vždy, když zpozorujete nějaké problémy při jízdě.

4. Správné skladování pneumatik

Životnost svých pneumatik můžete prodloužit také jejich správným skladováním. Před uskladněním pneumatik byste je měli očistit. Doplňte tlak vzduchu pneumatikách alespoň o 0,5 baru. Během uskladnění zvyknou poněkud vyfučet.

Ideální místo pro uskladnění pneumatik je suché, tmavé a chladné . Určitě byste je neměli skladovat ve vlhkém prostředí, protože by je to mohlo znehodnotit. Také by pneumatiky neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření.

5. Styl jízdy

V neposlední řadě i samotný styl vaší jízdy má přímý vliv na opotřebování pneumatik na vozidle. Pokud preferujete agresivní jízdu, kola neustále prokluzujete nebo prudce brzdíte, nemůžete očekávat, že vám pneumatiky dlouho vydrží. Zvolte tak spíše pomalejší jízdu, hladké zrychlování i brždění a vyhnete se tak nežádoucímu a předčasnému opotřebování pneumatik.

Postupujte podle těchto jednoduchých tipů a můžete tak prodloužit životnost pneumatik. Zlepšíte také počet najetých kilometrů, prodloužíte životnost svého auta a zvýšíte bezpečnost své jízdy. Můžete začít hned teď: Zkontrolujte například tlak v pneumatikách.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku