expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak se připravit na dovolenou autem?


Venku pomalu začíná léto as ním se každému pojí čas letních dovolených. Rekreanti rádi využívají různé způsoby přepravy, ale mezi ty nejoblíbenější nepochybně patří dovolená autem. Tento typ cestování se pojí se spoustou zážitků, volností, dobrodružstvím a svobodou. Vždyť ze Slovenska si umíme po pár hodinách jízdy užívat zasloužený odpočinek u Jaderského moře, nebo poznávat blízké země a jejich kulturu nebo se odvézt za odpočinkem na horách. Auto je třeba před delší cestou zkontrolovat a patřičně připravit. Taková kontrola vám umí ušetřit zbytečné problémy, které umí znepříjemnit čas strávený na dovolené.



Stejně jako po zimě, si před delší dovolenkovou cestou zkontrolujte základní provozní kapaliny . K jejich kontrole a doplnění nepotřebujete nutně utíkat do servisu, dokážete to i doma. Nejdůležitější je podívat se na hladinu motorového oleje , která by se měla kontrolovat před každou delší cestou. Jelikož jsou v dnešní době auta komplexnější, většinou nám už hlásí nedostatek této provozní kapaliny samy. Na to se však nedoporučujeme spoléhat. Je proto lepší si stav oleje zkontrolovat standardním způsobem, protože když se rozsvítí kontrolka nedostatku během cesty na dovolenou, může být již pozdě. V případě, že údaje na tachometru hlásí blížící se servisní prohlídku, doporučujeme ji absolvovat raději před cestou, kvůli lepšímu pocitu během dovolené. Taková prohlídka také může odhalit únik, kterého byste si za běžných okolností nemuseli všimnout.

Určitě se před cestou podívejte také na nádržku chladicí kapaliny . Je třeba myslet na to, že plánujete absolvovat dlouhou cestu, během které v horkém počasí s autem překonáváte hustý provoz a nejednu zácpu. Právě v zácpách se může nedostatek chladicí kapaliny projevit přehřátím motoru, kdy je třeba auto odstavit a nechat vychladnout. Nikdy však v tomto případě neotevírejte nádržku s kapalinou, protože ta při horkém motoru může vystříknout a způsobit popáleniny. Zároveň její kontrola také probíhá u studeného motoru.

Nakonec je třeba zkontrolovat kapalinu do ostřikovačů . Během cesty potřebujete mít dobrý výhled a to je přece základ pro bezpečnou jízdu. Použijte letní směs, která si umí lépe poradit s nachytaným hmyzem než zimní. V neposlední řadě doporučujeme koupit a vyměnit baterii, v případě pokud té své starší už po dlouhých letech nedůvěřujete.

Kontrola pneumatik

Před dlouhou cestou je také důležité posvítit si na pneumatiky a jejich stav. V první řadě zkontrolujte hloubku dezénu, který je ve většině evropských zemích stanoven na 1,6 mm v případě letních pneumatik. Jelikož jsou pneumatiky opotřebovávány nerovnoměrně je třeba měřit hloubku dezénu v různých částech pneumatiky. Zároveň není třeba zapomínat zkontrolovat tlak v pneumatikách. Jelikož na dovolenou jezdíme s plně naloženým autem, hodnota tlaku by měla být o 10-15% vyšší než je doporučeno výrobcem. Ideální hodnoty naleznete v B-sloupku po otevření řidičových dveří nebo v návodě od vašeho auta. Také je třeba mít vyvážená a vyrovnaná kola, protože tak zlepšujete ovladatelnost auta a snižujete spotřebu paliva.

Kontrola klimatizace

V horkých měsících používáme v autě ke zchlazení klimatizaci . Nikdo z nás si už bez ní cestu na dovolenou neumí ani představit. Proto se před delší cestou vyplatí zkontrolovat její funkčnost, popřípadě ji doplnit a vydezinfikovat. Funkční klima vám zajistí příjemné cestování a bezpečnost na cestách. Vysoká teplota v autě prodlužuje reakční dobu řidiče až dvojnásobně. Zároveň s klimatizací opatrně! Nechcete přece strávit dovolenou v posteli as teplotami. Ideální je nastavit klimatizaci tak, že v autě bude maximálně o 5 až 7 stupňů nižší teplota než venku.

Kontrola světel a stěračů

Před cestou si dejte záležet na správném fungování světel. Někteří z nás cestují během noci a proto je třeba dobře vidět a být viděn. Světla na autech je třeba vyčistit jednou za 3 roky. Nejdůležitější je však překontrolovat žárovky a jejich správnou funkčnost. V případě, že máte ztmavené, blikající nebo jinak poškozené žárovky, určitě je vyměňte. Zároveň si před jízdou zkontrolujte nastavení předních světel, které je velmi důležité, pokud cestujete v neznámém prostředí.

Pokud jste si již doplnili vodu v ostřikovačích , nezapomínejte se podívat i na stěrače. Lišty stěračů by měly pevně přiléhat k povrchu čelního skla a neměly by při stírání vytvářet šmouhy nebo pásky. Dobře fungující stěrače zajišťují bezpečnou jízdu i v horším počasí.

Kontrola brzdového systému

Na začátek zkontrolujte kotouče a plotýnky vizuálně, poté změřte jejich tloušťku. V případě, že je tloušťka blízko minimální hodnotě udávané výrobcem, určitě si systémy vyměňte. Během kontroly brzd se ujistěte zda je systém těsný. Praktikuje se to vícenásobným stisknutím brzd při vypnutém motoru. Pokud při kontrole necítíte žádný brzdový odpor, máte poškozené brzdy.

Kontrola povinné výbavy

Povinná výbava je něco co v autě musíte mít nejen během cesty do zahraničí ale i během jízdy u nás. Nařizuje ji vyhláška MZ SR č.j. 143/2009 Sb. V autě tedy musíte mít autolékárničku (povinně si zkontrolujte expiraci), reflexní oděv (např. v Rakousku musíte mít reflexní vestu pro všechny spolujezdce), výstražný trojúhelník arezervní kolo (doporučujeme si zkontrolovat předepsaný tlak). Každá země má jinou předepsanou povinnou výbavu. Před jízdou je třeba nastudovat si jaká pravidla platí v zemi, do které se chystáte vycestovat (ve Francii vyžadují alkohol tester, v Polsku hasicí přístroj , vBelgicku bezpečnostní kladívko na rozbití skla). Při balení se, je dobré myslet na všechno a do auta přihodit například tažné lano , rukavice či deku, v případě komplikací se vždy sejde něco navíc.

A na závěr, předtím než vycestujete za odpočinkem, si určitě nezapomeňte zkontrolovat platnost dokladů, pojištění vozidla, popřípadě zda máte mezinárodní řidičský průkaz (někde je potřebný). Nám už jen zbývá zapřát příjemné dovolené a buďte opatrní. Šťastnou cestu!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
  • + Profesionální přístup
  • + Rychlé jednání
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku