expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak se připravit na řidičák? Zde jsou rady, jak zvládnout zkoušky


02.09.2024
 | 
6 min. čtení.

Plánujete získat řidičský průkaz? Ať už máte čerstvých 18 nebo jste se rozhodli naučit se řídit auto ve vyšším věku, dobré je se předem připravit na řidičský kurz a na vše, co vás čeká. V následujících řádcích naleznete praktické rady, jak se efektivně připravit na teoretické testy i praktickou jízdu a jakým chybám se vyhnout.

Nejdůležitější je výběr správné autoškoly

Začít je třeba výběrem autoškoly, přičemž v tomto ohledu je třeba se zaměřit na ty aspekty, které ovlivní kvalitu vaší přípravy a tedy i úspěšnost.

Jako první začněte s přezkoumáním referencí a hodnocení, které najdete online, případně se zeptejte na názor bývalých studentů. Toto vám poskytne reálný obraz o tom, jak autoškola funguje a jak efektivně připravuje své studenty na zkoušky.

Při posuzování autoškoly se zaměřte v druhé řadě na to, jaká vozidla jsou k dispozici pro výcvik. Ideální je, když autoškola používá vozidla, která jsou typická pro běžné používání. To vás lépe připraví na skutečné podmínky na silnici a přestože luxusní auta jsou lákavá, v praxi nemusí poskytovat realistický zážitek a běžnou zkušenost.

Naopak, nehodnoťte autoškolu jen na základě její geografické blízkosti. Přestože je pohodlí důležité, nemělo by být rozhodujícím kritériem. Mnohem důležitější je zjistit, zda má autoškola individuální přístup a zohledňuje schopnosti studenta.

Zjistěte si také, jaké další služby a kurzy autoškola nabízí kromě základního výcviku. Některé školy mohou poskytovat pokročilé jízdní techniky, noční ježdění, kurzy první pomoci nebo se zaměřují na defenzivní jízdu . Tyto služby mohou výrazně obohatit váš výcvik a mnohem lépe vás připraví na běžný provoz.

Jak probíhá kurz a proč jezdit co nejvíce ve městě

Abyste mohli získat řidičský průkaz, musíte v autoškole absolvovat řidičský kurz. Ten se skládá z teoretické az praktické části. Teoretická část vám dá základní znalosti o pravidlech silničního provozu, zásadách bezpečné jízdy a fungování motorových vozidel. To vše je nezbytné pro zvládnutí písemné části zkoušky.

Praktická část kurzu zahrnuje reálné dovednosti za volantem. Na úvod absolvujete několik hodin na speciálním cvičišti, kde získáte pod vedením zkušeného instruktora první kontakt s autem jako takovým. Potom následují jízdy v provozu.

Tady platí, že i když je to na první pohled méně pohodlné a provoz je více hustý, nejlepší je, pokud se při praktických jízdách zaměříte na ježdění ve městě .

Právě ve městě se umíte nejlépe naučit reagovat na situace typu změny jízdních pruhů, interakce s chodci, adaptaci na změny semaforů a značky. Doporučujeme proto žádat co nejvíce jízd ve městě, zvláště během vrcholného provozu.

Taková praxe je neocenitelná a umožní vám získávat zkušenosti v reálných podmínkách. V nich je důležitá nejen technická dovednost, ale zejména schopnost rychle se rozhodovat a komunikovat s ostatními účastníky provozu. Tyto dovednosti jsou klíčové pro bezpečné , správné a sebevědomé řízení nejen během zkoušek.

Jak probíhají zkoušky a několik tipů, jak je zvládnout

Po absolvování řidičského kurzu následují zkoušky. Ty mají, podobně jako kurz, dvě části a to teoretickou a praktickou. Teoretická ověřuje znalosti pravidel silničního provozu, dopravních značek a bezpečného chování na silnici. Probíhá prostřednictvím písemného testu, nově již ve standardizované online podobě.

Abyste se na tuto část dobře připravili, využijte internetové testy, které poskytují vzorové dotazy. Pravidelně si je procvičujte, takto se teorii naučíte nejlépe. Co se týká praktické části, ta spočívá ve zkušební jízdě během ostrého provozu.

Jelikož jde o jízdu se zkušebním komisařem, většina studentů autoškoly pociťuje během ní přirozený stres. Pokud se cítíte nejistě, málo připraveni nebo si dostatečně nevěříte, domluvte si s autoškolou několik dodatečných kondičních hodin jízdy. Takto umíte nejlépe zdokonalit nabyté dovednosti, což vám pomůže ve zvýšení sebevědomí.

Více hodin praktické jízdy vám pomůže získat více zkušeností v reálném dopravním prostředí a vybudovat si důvěru ve vaše schopnosti za volantem.

Nejdůležitější je to právě těsně před zkouškou, tehdy je čas strávený na cestě s instruktorem rozhodující pro její úspěšné zvládnutí. Platí to zejména v náročných dopravních situacích ve městě, právě na toto se přes kondiční jízdy soustřeďte nejvíce.

Kdy dostanete řidičák a co dělat, pokud jste testy neudělali?

Po úspěšném absolvování zkoušek získáte řidičský průkaz, který vám bude vydán buď ve standardním nebo zrychleném procesu. Pokud si vyberete standardní vydání, doklad by měl být připraven do 30 dnů a to za správný poplatek 10 EUR.

Pro ty, kteří potřebují svůj řidičský průkaz dříve, lze požádat o urychlené vydání. To je realizováno do dvou pracovních dnů za poplatek 40 EUR.

Pokud neprojdete zkouškami, co se poměrně běžně stává, máte možnost si je zopakovat v rámci jednoho řidičského kurzu ještě dvakrát. Pokud byste je neudělali ani na třetí pokus, včetně prvního neúspěšného, ​​je nutné absolvovat celý řidičský kurz znovu. Je proto důležité mít mezi opakovanými pokusy určitý časový odstup.

Během něj doporučujeme absolvovat další hodiny jízdy. Autoškoly k tomu nabízejí speciální kondiční jízdy, které jsou zaměřeny na oblasti, kde mají studenti nedostatky. Samozřejmě, to platí pouze v případě, pokud jste pohořeli během praktické části.

V zásadě však platí, že využití kondičních jízd výrazně zvýší vaše šance na úspěch při opakovaném pokusu o získání řidičského průkazu. Pamatujte, že i neúspěch při zkoušce není konec cesty, ale spíše příležitost zlepšit se. S dobrou přípravou a bez panikaření byste za běžných okolností neměli mít problém s jejím zvládnutím.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Vše perfektní i komunikace, doporučuji.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

80%
  • + Cena
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku