expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak se zbavit námrazy na čelním skle?


Říká se, že jakmile se stanete řidičem, zimu budete nenávidět. No je to pochopitelně z toho důvodu, že si téměř každé ráno najdete na čelním skle námrazu, které je třeba se zbavit. Jinak by jízda autem byla nebezpečná. V tomto článku se podíváme na několik tipů, jak se zbavit námrazy na čelním skle a naopak, jak to raději ani nezkoušet.



Škrabka na sklo

Začneme od toho nejjednoduššího a nejpoužívanějšího. Tím je samozřejmě škrabka na sklo , kterou má pravděpodobně každý v autě. Hrubé vrstvy námrazy se pomocí škrabky jen těžko zbavíte, ale pokud jde o jemnou vrstvu, tak tento nástroj je k tomu jako stvořený.

Pokud je to možné, používejte škrabky s pryžovým břitem. Ty by na slabší námrazy měly postačit a vůči sklu jsou nejšetrnější.

Pokud je ale led na okně silnější, určitě bude potřeba sáhnout po škrabce s mosaznou čepelí. Je však třeba být opatrný. Mosaz je sice měkčí než sklo, takže by nemělo hrozit jeho poškrábání, ale je-li lamelka poškozena, nebezpečí zde přece jen je. Navíc je třeba dávat pozor na těsnění a lišty kolem okna.

Nastartovaný motor

U škrabek ještě chvíli zůstaneme. Většina vodičů ještě předtím, než se pustí do seškrabávání námrazy, nastartuje motor a nechá jej běžet na volnoběh doufaje, že jim za malou chvíli začne z výduchů ventilační soustavy proudit teplý vzduch. Tímto si chtějí dopomoci při odstraňování námrazy, ale častokrát si neuvědomují, že tento pokus je naprosto zbytečný.

Motor se v takovém režimu nemá šanci dostatečně zahřát, a tak je v tomto případě jediným výsledkem jeho zvýšené opotřebení, protože zbytečně dlouho pracuje v podchlazeném stavu. Navíc přitom zcela zbytečně spalujete benzin či naftu.

Líh

Dalším způsobem, jak se zbavit námrazy na čelním skle je použít líh . Stačí ho smíchat s vodou, nalít do rozprašovače a následně nastříkat na okno. Do několika vteřin by se měla námraza rozpustit. Někteří řidiči si líh nalijí dokonce i do nádržky na ostřikovače, čímž zvýší účinnost zimní směsi. Toto řešení je už však takové na hraně, neboť riskujete poškození kanálků.

Rozhodně však nepoužívejte horkou vodu. Je pravda, že námraza zmizí téměř okamžitě, ale nastává zde teplotní šok, který může velmi snadno vést k okamžitému prasknutí, či dokonce rozsypání se skla. Stačí, že se na čelním skle nachází byť jen drobné poškození a může velmi snadno prasknout. No a ne hned, tak později i při velmi malém zachvění.

Slaná voda

Řešením během silných mrazů může být také slaná voda. Do rozprašovače stačí nalít vodu a přidat několik čajových lžiček soli. Následně aplikujte na námrazu, která by se měla do pár vteřin rozpustit. Toto řešení však není úplně ideální, kvůli agresivní soli, která by mohla poškodit těsnění a lišty kolem okna.

Sprej, přípravek na námrazu

Nejvhodnějším způsobem, jak očistit okno od jemné námrazy, ale i od tlustšího ledu je použití speciálních rozmrazovacích přípravků . Většinou se používají ve formě spreje, nejčastěji s mechanickým rozprašovačem. Mají velmi dobrou účinnost a umí rozmrazit i hrubší vrstvu.

Takové přípravky na rozmrazování skla naleznete také na našem e-shopu. Jejich cena není vůbec vysoká a rozhodně nenabourá váš rodinný rozpočet. Vy však budete mít v autě vždy po ruce přípravek, který vám bude skvělým pomocníkem při mrazivých ranách.

Tento sprej můžete kromě čelního skla použít například i na zpětná zrcátka, světla, či jiné povrchy, které je třeba rozmrazit.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
+ rychlost dodávky
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku