expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak se zbavit starého motorového oleje?


Čeká vás výměna oleje a vy netušíte, kam se starým olejem? V tomto článku se podíváme na to, kde a jak se ho můžete zbavit, aniž byste porušili zákon či znečistili životní prostředí.



Motorový olej je kapalina, která se používá ve spalovacích motorech a jeho úkol je zmenšovat tření mezi pohybujícími se částmi motoru, zajišťovat odvod tepla, čistit motor od nečistot a chránit jej před korozí.

Starý motorový olej patří mezi nebezpečný odpad. Pokud jste se rozhodli motorový olej vyměnit svépomocí, měli byste vědět, kam s ním. Třeba si uvědomit, že při výměně motorového oleje vzniká i další odpad, jakým je olejový filtr a nádoba na olej, které musí být také bezpečně zpracovány.

Pro začátek si řekneme, kam motorový olej rozhodně nepatří. Rozhodně ho nevylévejte do kanalizace či volné přírody. Nepatří také ani na skládku a není dovoleno jej spalovat. Za porušení byste mohli dostat pokutu až do výše 2500 eur.

Kam se starým motorovým olejem?

Starý motorový olej můžete předat na sběrném dvoře, kde musí být v původním balení a jeho množství by nemělo překročit 5 litrů. Olej můžete také předat v nějakém autoservisu, nebo dokonce i na čerpacích stanicích společnosti Slovnaft. Tato společnost jej totiž využívá jako složku do nafty.

Použitý motorový olej bývá u odběratelů ošetřen, zregenerován a přefiltrován. Následně je vhodný pro další použití. Třeba myslet na to, že motorový olej je nebezpečná látka a co i jen kapka oleje umí znehodnotit stovky litrů vody. Proto byste jeho likvidaci neměli podceňovat.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé vyřízení
  • + Komunikace
  • + Cena
  • - Nenašel jsem žádnou
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

100%
  • + Rychlost dodání
  • + Komunikace obchodu
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku