expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak správně nabít autobaterii?


Máte problém se startováním a tušíte, že problém by mohl být v autobaterii? Nemusíte hned dělat ukvapené závěry a kupovat novou, možná ji stačí jen nabít. Věděli jste však o tom, jak správně nabít autobaterii a jaké úkony je třeba předtím udělat? Právě na to společně podíváme v následujícím článku!



Nabíjení vybité autobaterie je o něco složitější (a potenciálně nebezpečnější) než nabíjení chytrého telefonu. Nechcete se omylem dotknout kyseliny z baterie nebo být zasažen elektrickým proudem.

Také nechcete (znovu) uvíznout na vybité baterii, pokud ji nenecháte dostatečně dlouho nabíjet. Postupujte podle těchto pokynů a zjistěte, jak bezpečně nabíjet autobaterii a jak dlouho ji nechat nabíjet.

K čemu slouží autobaterie?

Před samotným nabíjením byste měli dopředu vědět, co dělá autobaterie. Slouží pro dva účely:

1.Dá vašemu autu energii k nastartování

Baterie dodává napětí do startéru přeměnou chemické energie na elektrickou.

2.Udržuje vaše auto v provozu

Autobaterie poskytuje stabilní proud napětí, aby byl váš motor a příslušenství v provozu. Tím se myslí rádio, světla, klimatizace, atd.

Když je baterie příliš slabá nebo stará, nemůže provádět žádnou z těchto činností. Pokud zpozorujete, že váš motor má problémy při startování, bude možná třeba nabít autobaterii.

Nabíjení baterie vám kromě startování auta může pomoci zjistit, jestli je čas na novou. Například ponechání vnitřního osvětlení přes noc vybije baterii, ale pokud je baterie „zdravá“, měla by se rychle nabít. Baterie, kterou je třeba vyměnit, se však nenabije nebo se bude muset nabít několikrát.

Co dělat před nabíjením baterie?

Ještě než se dostaneme k tomu, jak správně nabít autobaterii, podívejte se na těchto 5 kroků, které je třeba mít na paměti.

· Podívejte se do manuálu

Každé auto je jiné a váš výrobce může mít konkrétní pokyny pro vaši značku a model.

· Dbejte na bezpečnost

Ujistěte se, že nabíjíte baterii v prostředí, kde nejsou žádné plameny, jiskry ani kouř. Také na sobě nemějte pro jistotu žádné šperky. Před nabíjením si nasaďte rukavice a ochranné brýle.

· Sledujte zápach

Cítíte vůni něčeho, co vám připomíná shnilá vejce? Pokud je tomu tak, z baterie může unikat nebezpečný plyn a v takovém případě byste se ji neměli pokoušet nabít. Držte se dále od auta, nechte jej odtáhnout do servisu a zkontrolovat odborníkem

· Zkontrolujte teplotu baterie

Teplo stoupající z pouzdra na baterii může znamenat, že autobaterie ještě pracuje nebo byla nedávno používána. Než se ji pokusíte nabíjet, nechte otevřenou kapotu, dokud baterie nevychladne.

· Všímejte si korozi

Koroze je produkt kouřů z kyselin baterií, které přicházejí do styku se vzduchem-a je to docela běžné ve většině olověných baterií. Může to však ohrozit elektrický systém vašeho auta a způsobit, že se autobaterie nenabije. Korozi tak před nabíjením odstraňte drátěným kartáčem.

Jak správně nabít autobaterii?

Když si připravíte baterii, jste připraveni jít do akce! Máte-li to štěstí, že máte v kufru nabíječku baterií nebo k ní máte přístup, proveďte tyto kroky. (Základní přenosné nabíječky automobilových baterií naleznete také na našem e-shopu filtreaoleje.sk.) V závislosti na situaci (a typu nabíječky) můžete nabíječku použít pro rychlý start nebo úplné nabití baterie.

1.   PŘIPOJTE NABÍJEČKU K BATERII

Tento proces je podobný postupu při startování baterie. Nejprve se ujistěte, že nabíječka a vaše vozidlo jsou vypnuty. Potom připevněte kladnou (červenou) svorku ke kladnému pólu baterie.

Nyní připevněte zápornou (černou) svorku na stabilní místo na karoserii nebo podvozku vozidla. I když můžete černou svorku připojit také k zápornému pólu baterie, není to nejbezpečnější. Z baterie může unikat plynný vodík, v takovém případě může i nejmenší jiskra vést k výbuchu nebo požáru.

2.   PŘIPRAVTE NABÍJEČKU

Na nabíječce budete muset nastavit napětí a ampéry. Slabší zesilovače budou mít za následek delší dobu nabíjení, ale mohou také vést ke spolehlivějšímu nabíjení. Pokud vás však tlačí čas a potřebujete nabít baterii rychle, přepněte přepínač nebo otočte volič na vysokou hodnotu. Postupujte podle pokynů nabíječky a podle pokynů uvedených v příručce majitele.

3.    ZAPNĚTE NABÍJEČKU

Pokud je třeba nabíječku zapojit do napájecího zdroje, ujistěte jste tak učinili. Pokud ne, otočte přepínač a nechte ji dělat svou robotu. V závislosti na typu nabíječky, kterou máte, se může automaticky zastavit, když je baterie nabitá , nebo se může vypnout po uplynutí nastaveného času.

4.    ODPOJTE NABÍJEČKU

Jakmile se baterie vrátí ke startovacímu výkonu, vypněte ji a v případě potřeby odpojte nabíječku od zdroje napájení. Nyní je čas na odpojení svorek! Může to znít zvláštně, ale mělo by se to udělat v opačném pořadí - negativní (černá) svorka by měla být první, kterou odstraníte, a potom pozitivní (červená) svorka .

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku