expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak vybrat auto do města, jaký motor je nejlepší a jaké jsou ceny


29.07.2024
 | 
6 min. čtení.

Hledáte ideální auto pro přepravu ve městě? V našem článku vám prozradíme, jaké motory jsou nejvhodnější pro jízdu ve městě, poradíme, jak si vybrat správné auto pro městské prostředí a podíváme se také na jejich aktuální ceny. Ať už upřednostňujete benzinové, dieselové nebo elektromobily, zde zjistíte, jak si vybrat a co je třeba zohlednit nejvíce.

Čím jsou charakteristická malá městská auta a jaké mají výhody

Malá městská auta představují ideální volbu pro ty, kteří hledají vůz vhodný pro každodenní používání v hustě obydlených oblastech. Mají kompaktní velikost, která umožňuje snadné manévrování po úzkých i přeplněných ulicích.

Tato vozidla jsou navržena tak, aby zvládla rychlá zastavení a starty, což je pro jízdu ve městě nezbytné. Menší rozměr znamená i menší spotřebu paliva a nižší emise, což jsou další výhody v dnešní době zvýšené environmentální zátěže. To dává malým městským autům zásadní benefit, zejména efektivnost z hlediska celkových nákladů.

Nejenže jsou cenově dostupnější při koupi, ale také udržování a provoz vozu vyjde majitele mnohem levněji v porovnání s většími modely aut.

Výhody malých městských aut však neskončí jen u jejich velikosti a nákladů. Mnohé z nich jsou vybaveny moderními technologiemi, jako jsou systémy pro pomoc při parkování či pokročilé bezpečnostní funkce, které zlepšují komfort jízdy.

Platí také, že design těchto vozů bývá stylový a energický, což oslovuje mnoho městských řidičů, kteří hledají nejen praktičnost, ale také atraktivní vzhled. Tímto způsobem kombinují malá městská auta praktičnost s moderním životním stylem, čímž se stávají výbornou volbou pro jednotlivce i rodiny žijící ve městě.

Benzín vs. diesel vs. hybrid vs. elektromotor: co je nejlepší?

Při výběru nejvhodnějšího typu motoru pro městské auto je důležité zvážit několik klíčových faktorů. Jde hlavně o výkon, hospodárnost, environmentální dopad a samozřejmě i náklady na údržbu. Z tohoto pohledu máte na výběr čtyři základní typy motorů a to benzinové, dieselové, hybridní nebo čistě elektromotory.

Benzinové motory jsou tradiční volbou pro mnohé řidiče a to díky jejich nižším počátečním nákladům na koupi. Jsou vhodné pro krátké jízdy, jelikož rychle dosahují optimální provozní teploty. Obvykle však mají vyšší spotřebu paliva.

Dieselové motory jsou známé svou delší životností. Kvůli kratším trasám se však nehodí čistě jen do města, protože neumožňují motoru dosáhnout ideální teploty.

Hybridní motory kombinují benzinový motor s jedním nebo více elektrickými motory a baterií, která se dobíjí při brzdění. Tato technologie umožňuje snížit spotřebu paliva a emise, což je ve městech plus. Hybridy jsou tedy ideální pro městskou jízdu, kde systém rekuperace energie při brždění může být využit na maximum.

Elektromotory nabízejí nejčistší formu pohonu, jelikož produkují nulové emise. Jsou tiché, mají nízké provozní náklady a jsou ideální pro krátké jízdy. Jejich nevýhodami jsou ale vyšší počáteční náklady a omezení s dobíjením a dojezdem.

Dívejte se na rozměry, ale i asistenty, kufr či pohodlí

Při výběru městského auta by měli kupující věnovat pozornost nejen vnějším rozměrům vozidla, ale také jeho vnitřnímu prostoru, vybavenosti a pohodlí. Většina městských aut má kompaktní rozměry, což zjednodušuje parkování, ale zároveň by měl být vůz dostatečně prostorný uvnitř, aby poskytoval co nejvíce pohodlnou jízdu.

Dalším důležitým aspektem je zavazadlový prostor, zejména pro ty, kteří potřebují vůz pro každodenní účely, jako jsou nákupy a přeprava větších předmětů. I v městském autě by měl být kufr dostatečně prostorný, aby splňoval běžné potřeby.

V současnosti je stejně důležité přihlížet i na asistenční systémy, které hrají klíčovou roli ve zvyšování bezpečnosti a komfortu jízdy, zejména ve městě.

Moderní městská auta jsou často vybavena různými pomocnými systémy, jako jsou parkovací senzory, kamera pro zaznamenávání okolí vozidla, systémy pro předcházení srážkám s chodci či automatické brzdění v nouzi. Tyto technologie nejenom zvyšují bezpečnost, ale značně zjednodušují manévrování v městském prostředí.

Dívat byste měli také na komfort během jízdy. Klimatizace, kvalitní sedadla, tempomat a další prvky zvyšují pohodlí, o což v městském provozu jde nejvíce. Pokud se dá, dívejte se i na kvalitu provedení interiéru, včetně plastových prvků.

Která městská auta jsou dnes v kurzu a jaké jsou jejich ceny?

Aktuální trendy v městských autech pro rok 2024 ukazují, že v kurzu jsou zejména kompaktní a ekologicky šetrné modely. Přestože obecně u nás má v automobilových žebříčcích postavení favorita značka Škoda, v tomto případě to tak úplně neplatí.

Mezi top městské modely v současnosti patří například Fiat 500. Tento model se přetransformoval na plně elektrický vůz, který zaujme retro designem a moderními technologiemi, jako je 10,25palcový dotykový displej a možností rychlého nabíjení. V Evropě se cena tohoto modelu pohybuje přibližně od 19.500 Eur.

Dalším chytrým autem do města je Toyota Aygo X. Ta zaujme nejen svým designem, ale díky vyšší poloze i výhledem. Nabízí moderní technologie a zavazadlový prostor o objemu 231 litrů, přičemž cena modelu začíná na 16.800 Eur.

Za zmínku stojí i Kia Picanto s dynamickou jízdou, kvalitním interiérem a množstvím asistenčních systémů. Cena tohoto auta začíná přibližně na 12.000 Eur. Pokud by se vám to zdálo mnoho, můžete zkusit značku Citroen a model Ami. Jedná se o praktické a cenově dostupné řešení do města se začínající cenovkou kolem 9.200 Eur.

Všechny tyto modely poskytují široký rozsah možností pro městské řidiče a spojení kompaktních rozměrů, vnitřního prostoru a dostatečné výbavy.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku