expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak vybrat autožárovky podle typu světla a technologie?


Potřebujete vyměnit žárovku na světle, které již nesvítí? Nebo jste se rozhodli úplně vyměnit auto žárovky kvůli tomu, že jejich světlost a viditelnost nemá dostatečnou kvalitu? V následujících řádcích si představíme kompletní sortiment žárovek, které naleznete iu nás a řekneme si, jak je vybrat podle typu světla či technologie.



Klasické halogenové, xenonové nebo moderní LED?

Prvním kritériem výběru auto žárovky je použitá technologie jejího fungování. V tomto ohledu rozeznáváme tři typy a to halogenové, xenonové a LED žárovky.

Halogenové žárovky jsou vyráběny z křemene, který je naplněn inertním plynem ve spojení s halogenovým, nejčastěji jodovým nebo bromovým. Toto složení umožňuje žárovce dosáhnout svítivosti a to přeměnou tepelné energie na světlo. Chemické složení je ideální pro dlouhou životnost a vysokou svítivost, obzvlášť pokud jde o auto.

Druhým typem jsou xenonové žárovky, známé také jako xenonové výbojky. Ty využívají xenonový plyn a světlo generují pomocí elektrického proudu, který prochází přes xenonový plyn a elektrody. Plyn se ionizuje, vytváří plazmu a ta zase světlo.

Pro xenonové žárovky je typická produkce intenzivního bílého světla, které pochází právě z reakce s xenonovým plynem. Výsledkem je vysoký jas a obzvláště ve tmě na cestě i vynikající svítivost. Tyto žárovky jsou stále populárnější náhradou za klasická halogenová, pokud samozřejmě v autě nemáte moderní LED světla.

LED znamená Light Emitting Diode, neboli dioda emitující světlo. Tato světla fungují na základě elektroluminiscence, během které se světlo vytváří přechodem přes polovodičový materiál, kde dochází k rekombinaci elektronů a děr.

Denní svícení? Nejčastěji než LED světla

Pokud stále nemáte na vašem starším autě denní svícení, které je u nás povinné, nejlepší cestou k přestavbě osvětlení jsou právě světla založená na principu LED.

LED světla jsou efektivnější a mají delší životnost oproti tradičním žárovkám, stejně tak mají nižší spotřebu energie a méně se přehřívají. Jejich žárovky jsou navrženy tak, aby poskytovaly stabilní a intenzivní světlo, což zlepšuje viditelnost vozidla během dne a zvyšuje bezpečnost. Použít k tomu můžete celé sady i jednotlivé žárovky.

Jejich označení se může lišit v závislosti na normě, nejčastěji se světla pro denní svícení označují zkratkami DRL, LED Daytime Running Light nebo LED Daytime Light. Jindy mohou obsahovat pouze zkratku LED a označení, například H7.

LED denní světla jsou dodávána v různých barevných teplotách, například jako bílá nebo jako modrá. Pokud se rozhodnete pro koupi kompletní LED sady, můžete najít také speciální žárovky spojující bílé denní osvětlení spolu s funkcí oranžové blinkry. V naší nabídce máme také jednotlivá LED světla pro externí montáž do přední části auta.

Pořídit si můžete jak přední, tak zadní LED světla. V případě těch zadních u nás naleznete konkrétní modely pro levou nebo pravou stranu, přičemž v nabídce máme i sdružená světla. Ty mohou sloužit jako směrové, obrysové, brzdové i jako světlo na SPZ.

Jak vybírat žárovky pro potkávací a dálková světla

Pro potkávací světla aut se obvykle používají standardní halogenové žárovky, alternativní xenonové nebo LED. Běžné halogenové žárovky pro potkávací světla jsou označeny písmenem H ačíslem, které označuje typ patice pro danou žárovku.

Jednou z nejčastěji používaných halogenových žárovek pro potkávací světla je H7, která má využití prakticky ve všech typech bez LED světlometů.

Pokud jde o tuto technologii pro využití v klasických potkávacích světlech, při výběru se není třeba nechat zmást označením. Označení LED žárovky pro potkávací světla může být podobné jako u té halogenové, obvykle je tam zkratka „LED“. Zapojit je můžete do shodné patice a na tom závisí i číselné označení, například LED H7.

Pro dálková světla se používají žárovky s vyšším světelným výkonem, které umožňují jasné osvětlení na větší vzdálenost. I v tomto případě můžete sáhnout po halogenových žárovkách, přičemž na dálkové se používají například typ H1.

Pokud se rozhodnete pro xenonové, ty poskytují vyšší světelný výkon a mají charakteristickou namodralou barvu. Označení pro xenonové žárovky se mohou lišit, ale běžná označení pro dálková světla jsou D1S nebo D2S s prodlouženou životností. Některé speciální modely mají mimořádně vysokou bělost světla a barvu nad 4.000 K.

A co směrovky nebo světla do mlhy?

Směrovky používají obvykle žárovky, které jsou navrženy k vytvoření dostatečného a viditelného signálu pro ostatní řidiče. Žárovky musí být schopny blikat jasně a rychle, aby upoutaly pozornost jiných vodičů, přičemž se používají dva typy.

Prvním jsou klasické žárovky s halogenovou technologií. Ty jsou běžné ve starších vozidlech, mají wolframové vlákno a ohříváním emitují teplo. Jsou poměrně levné a snadno dostupné, nejčastěji se používají typy s označením PY21 W. Novější automobily však již mohou mít směrovky vybaveny i moderními LED žárovkami.

LED žárovky mají řadu výhod, včetně dlouhé životnosti, nízké spotřeby energie a rychlé reakční doby. Mají jasné a intenzivní světlo, což zlepšuje viditelnost. Stejně jako u jiných světel jsou označeny jako LED, například WY21 W.

Pokud jde o světla do mlhy, podle patice se využívají standardně typy H1, H3, H4 nebo H7, ve všech případech s teplotou kolem 3.000 K. Díky tomu mají nižší rozptýlení odrazu a zabezpečují větší svítivost s dopadem světla na vozovku a těsně před auto. Speciální povlak na jejich povrchu může zvýšit svítivost až o 30%.

V naší nabídce máme i menší žárovky určeno pro interiér auta , například na palubní desku nebo vnitřní osvětlení a to nejčastěji než halogenové typy.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku