expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak vybrat startovací kabely do auta: parametry + porovnání modelů


Nestartuje vám auto? Nebo chcete mít po ruce první pomoc v případě, kdyby se tak v budoucnu stalo? Řešením jsou startovací kabely. Při jejich výběru je však klíčové vědět, na co se zaměřit. Nenechte se zmást rozmanitostí modelů a specifikací, my jsme si pro vás připravili návod a postup, ale také porovnání těch nejlepších u nás.

TOP PRODUKTY - nejlepší startovací kabely do auta

Dynamax 600A 4 m - nezbytný a praktický základ

Tento model já první pomoc v kritických chvílích. Dynamax je značka, která má svůj cveng a její startovací kabely jsou připraveny vrátit váš motor k životu.

Nejdůležitější parametry:

· 600A Výkon pro startování každého běžného vozidla

· Měděno-hliníkový materiál pro rychlé a efektivní startování

· Kabely mají izolované kleště a tak minimalizují riziko zkratu

· Samozřejmostí jsou odolné materiály a robustní konstrukce

· Jsou navrženy pro rychlé a snadné použití s ​​délkou 4 metry

Komplexní charakteristika:

Startovací kabely Dynamax 600A 4m jsou navrženy tak, aby poskytovaly spolehlivou a rychlou pomoc při startování. Tyto kabely kombinují měděno-hliníkové materiály, což zajišťuje vynikající vodivost a umožňuje rychlé a efektivní startování.

Bezpečnost je u těchto startovacích kabelů na prvním místě. Izolované kleště minimalizují riziko zkratu a zajišťují pevné a bezpečné uchycení na bateriových pólech. Kleště jsou navrženy tak, aby se snadno používaly a poskytovaly spolehlivý kontakt. Pokud vás zastihne nečekané selhání baterie, tyto kabely vám pomohou.

Osram OSC250A - pro auta, motocykly i užitková

Zajistěte si spolehlivý start v každé situaci s Osram OSC250A. Tyto startovací kabely nabízejí výkonné řešení pro motocykly, auta i nákladní vozidla.

Nejdůležitější parametry:

· Vysoký výkon až 900A pro bezproblémové startování

· Hrubý průřez 25 mm2 zajišťující efektivní přenos energie

· Délka 3,5 m je dostatečná pro snadné připojení vozidel

· Izolované svorky zvyšují bezpečnost a odolnost kabelů

· Kabely jsou v praktickém pouzdře, které je chrání před poškozením

Komplexní charakteristika:

Kabely jsou vyrobeny z poměděného hliníku, což snižuje odpor a umožňuje konstantní a efektivní přenos elektrického náboje. Díky tomu i při vysokých proudech nedochází k přehřívání, což zvyšuje bezpečnost celého procesu startování.

Kromě technických vlastností nabízejí Osram OSC250A kabely také praktické výhody. Součástí balení je úložná taška, která umožňuje prostorově úsporné skladování kabelů. Samozřejmostí je návod k obsluze, připevněný na zadní straně tašky. Díky flexibilitě použití pro 12 i 24 V systém se nemusíte bát ani rizika poškození.

Hella startovací kabely 480 A - praktické parametry i délka

S HELLA startovacími kabely 480A budete připraveni na každou situaci. Díky spolehlivosti a efektivnímu výkonu jsou vhodné pro vozidla s napětím 12V i 24V.

Nejdůležitější parametry:

· Výkon 480A je ideální pro rychlé startování vozidel

· Délka umožňuje snadné připojení i na větší vzdálenost

· Průřez 4,5 mm zajišťuje vysokou efektivitu přenosu proudu

· Měděně potažený hliník na kabelu zvyšuje vodivost

· Značka je dlouhodobě ověřena a kabely byly prověřeny a testovány

Komplexní charakteristika:

Bezpečnost je u HELLA startovacích kabelů prioritou. Izolované svorky minimalizují riziko zkratu a zajišťují pevné a bezpečné připojení k bateriím. Kabely jsou certifikovány podle CE a GS standardů, což potvrzuje jejich kvalitu a bezpečnost použití.

HELLA Startovací kabely jsou perfektní volbou pro řidiče, kteří hledají kombinaci vysokého výkonu, spolehlivosti a bezpečnosti. S jejich parametry budete vždy připraveni zvládnout nečekané situace na vašich cestách, ať už jezdíte osobním autem, užitkovým vozidlem nebo dokonce i menším nákladním autem, uvidíte!

Co jsou startovací kabely do auta, jejich funkce a kdy je použít

Startovací kabely do auta jsou nezbytným pomocníkem pro každého řidiče. Tyto kabely jsou navrženy pro přenos elektrické energie z jedné baterie do druhé, což umožňuje startovat vozidlo s vybitou baterií pomocí výkonné baterie z jiného vozidla.

Nejčastějším případem použití startovacích kabelů je zimní období. Právě tehdy nízké teploty snižují výkon baterie. Alternativou je situace, že auto zůstane neaktivní delší dobu a tak dochází k postupnému vybití baterie. Kabely jsou vhodné pro různé typy vozidel, od skútrů a motorek, přes osobní auta a užitková vozidla až po nákladní.

Přestože se to na první pohled nezdá, není kabel jako kabel. Odlišují se tloušťkou, délkou, ale i kapacitou, pracovním napětím, materiálem a typem svorek. Investice do kvalitních kabelů znamená jistotu při nečekaných situacích spojených s vybitou baterií.

Při výběru startovacích kabelů je důležité zvolit ty, které jsou vhodné pro typ a objem motoru. Jen tak budete mít jistotu nastartování, přičemž obecně platí, že kabely s větším průřezem jsou vhodné pro větší a těžší vozidla, kde je zapotřebí vyšší proud pro start. Na druhou stranu, neméně důležitá je i dostatečně výkonná baterie v pomocném vozidle.

Jak a podle čeho je vybrat a jejich nejdůležitější parametry

Pojďte se nyní s námi podívat, jak a podle čeho si vybrat startovací kabely do auta a na co se zaměřit při jejich parametrech, abyste si zvolili ty správné a funkční.

Toto jsou kritéria a parametry, podle kterých vybírat:

Průřez vodiče: Průřez vodiče startovacích kabelů je jedním z nejdůležitějších faktorů, který určuje jejich schopnost přenášet proud. Silnější kabely dokáží přenášet větší proud, což je nezbytné při startování větších motorů. Běžně jsou kabely průřezu od 10 mm2 pro menší osobní auta nebo až po 50 mm2 či více pro větší a nákladní vozidla.

Proudové zatížení (A): Abyste si byli jisti, že váš výběr startovacích kabelů bude zvládat potřebnou zátěž, je nutné věnovat pozornost jejich proudovému zatížení vyjádřenému v ampérech (A). Tento parametr určuje maximální proud, který mohou kabely bezpečně přenést a je zásadní pro to, zda se podaří motor nastartovat a udržet v chodu.

Materiál vodičů: Volba materiálu vodičů kabelů má zásadní vliv na jejich výkonnost a odolnost. Nejčastěji se používají měděné a hliníkové vodiče. Měděné jsou vyhledávány pro jejich vysokou vodivost a flexibilitu, což zajišťuje efektivní a rychlý přenos proudu. Hliníkové vodiče jsou lehčí a cenově dostupnější, ale mají nižší vodivost.

Délka kabelů: Ideální délka startovacích kabelů se pohybuje mezi 3 a 6 metry, což umožňuje efektivní připojení dvou vozů i v případě, že nejsou zaparkovány přímo vedle sebe. Tato délka zajišťuje dostatečnou flexibilitu, abyste mohli snadno dosáhnout baterii druhého auta bez potřeby příliš riskantního manévrování vozidly.

Pracovní napětí a typ svorek: Poslední dva parametry jsou pracovní napětí a typ svorek. Pracovní napětí kabelů musí odpovídat napětí elektrického systému vozidla, což je typicky 12 nebo 24 voltů. Typ svorek zase ovlivňuje bezpečnost připojení, svorky by měly být větší as dobrým izolačním pokrytím proti riziku jiskření.

Návod a přesný postup, jak správně startovací kabely použít

Jak bezpečně a zároveň efektivně používat startovací kabely? Zde je náš podrobný návod, který vás provede celým procesem nastartování auta od A po Z.

Pokud jde konkrétní postup startování, postup je následující:

· Zaparkujte obě vozidla tak, aby byla blízko sebe, ale nesmí se dotýkat. Také musí být vypnuty motory a také všechna elektrická zařízení.

· Při zapojování nejprve připojte jeden konec červené (+) svorky k pozitivnímu pólu vybité baterie a druhý k pozitivnímu pólu nabité baterie.

· Připojte černou (-) svorku k zápornému pólu nabité baterie. Druhý konec černé svorky připojte ke kovové části motoru a dále od baterie.

· Následně startujte motor vozidla s nabitou baterií a nechte jej běžet několik minut, poté můžete startovat vozidlo s vybitou baterií.

Při použití startovacích kabelů je klíčové věnovat pozornost také několika důležitým bezpečnostním aspektům. Vždy se ujistěte, že kabely nejsou poškozeny a že nedochází k jejich kontaktu s pohyblivými částmi motoru a jinými horkými povrchy.

Důležité je sledovat i správné pořadí při připojování a odpojování svorek. Když už je auto úspěšně nastartováno, odpojení kabelů by mělo probíhat mimořádně opatrně a v opačném pořadí, jak na úvod. Nejprve odpojte negativní (černou) svorku od kovové části motoru vybitého vozidla a následně pozitivní (červenou) svorku od baterie.

Nejčastější dotazy o startovacích kabelech a jejich použití

Chcete vědět, jak správně používat či skladovat startovací kabely? Podívali jsme se na ty nejčastější otázky a rozhodli se na ně odpovědět, abyste se to dozvěděli.

Mezi nejčastější otázky z internetových diskusí patří:

Jak určit správnou kapacitu proudu pro daný typ vozidla?

Při určování správné kapacity proudu pro startovací kabely je důležité zvážit typ a velikost motoru. Pro osobní auta se obvykle doporučují kabely s kapacitou proudu mezi 200 a 400 A, ale pro SUV a nákladní auta, která mají větší motory, je vhodné vybrat kabely s kapacitou 600 A nebo více. Důvodem je, aby zvládly vyšší startovací proud.

Jaké faktory ovlivňují životnost startovacích kabelů?

Životnost startovacích kabelů ovlivňuje několik faktorů. Základem je kvalita materiálu je, neboť lepší materiál zaručuje odolnost proti opotřebení. Časté zalamování a nevhodné skladovací podmínky také přispívají k opotřebení. Důležité jsou i frekvence používání, skladování v mrazu nebo vysoké teplotě či vliv chemikálií.

Mohu použít startovací kabely pro vozidlo s vyšším napětím?

Používání startovacích kabelů na vozidlo s vyšším napětím může být nebezpečné. Kabely určené pro nižší napětí se mohou při vyšším napětí přehřívat a poškodit se nebo způsobit požár. Vždy dbejte na to, aby napětí kabelů odpovídalo napětí systému vozidla, které chcete nastartovat, zejména u vozidel s 24 voltovým systémem.

Co znamená označení AWG na startovacích kabelech?

AWG na startovacích kabelech znamená "American Wire Gauge", což je standard používaný v USA pro měření průměrů elektrických vodičů. Udává tloušťku řidiče, přičemž nižší číslo znamená hrubší vodič a tím i větší schopnost přenášet proud. AWG je důležitý při výběru kabelů, neboť vodiče s přiměřenou tloušťkou zajišťují bezpečný přenos proudu.

Závěrečné shrnutí: k čemu jsou dobré a jaké výhody mají

Startovací kabely jsou neocenitelným nástrojem pro každého řidiče, který nechce mít nečekané a zejména neřešitelné problémy s baterií. Jejich hlavní funkcí je umožnit rychlé řešení pro nastartování auta s vybitou baterií přes druhé vozidlo.

Oproti čekání na nabíjení baterie, které může trvat dlouhé hodiny a nemusí být možné v terénu, poskytují startovací kabely okamžitou pomoc. Použití startovacích kabelů znamená, že vozidlo můžete dostat zpět do chodu během několika minut a jde o řešení, které je ideální v chladnějších měsících nebo tehdy, máte-li starší baterii.

Kabely se také snadno skladují a jsou bezproblémové pro použití, což je činí ideálními pro neplánované nouzové situace. Na rozdíl od nabíječky jsou také cenově dostupné a velmi praktické, jelikož zabírají málo místa a mohou být uloženy všude.

Jejich přítomnost ve vozidle znamená jistotu, že budete moci rychle reagovat na jakýkoli problém s baterií bez potřeby dlouhého čekání na pomoc. V konečném důsledku představují startovací kabely ekonomickou, efektivní a spolehlivou možnost, kterou umíte s pomocí jiného vozidla využít všude, ať už před panelákem nebo i na dovolené!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
  • + Profesionální přístup
  • + Rychlé jednání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Zboží dorazilo rychle a dle popisu
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku