expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaká je funkce brzdové kapaliny?


Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou funkci ve vozidle plní brzdová kapalina? Pokud vás zajímá, co se stane od stlačení brzdového pedálu až po zastavení vozidla, tak určitě pokračujte ve čtení dále. Společně se podíváme i na to, jak často je vhodné brzdovou kapalinu měnit.



Brzdová kapalina je zodpovědná za pohyb různých komponentů brzdového systému vozidla. Kapalina funguje při vysokých teplotách a vysokém tlaku. Bez ní by vaše auto nedokázalo zabrzdit, i když byste stlačovali brzdový pedál, jak jen víte. Brzdová kapalina je nestlačitelná látka, která se nachází v brzdových potrubích a dodává sílu do každého z brzdových rotorů na všech kolech vozidla pomocí stlačení brzdového pedálu. Toto vyvíjí tlak na kola a nakonec váš vůz zpomalí nebo úplně zastaví.

Zde je ve zkratce vysvětleno to, jak funguje brzdová kapalina v brzdovém systému vozidla:
  • Řidič sešlápne brzdový pedál.
  • Pedál stlačuje píst uvnitř brzdového třmenu.
  • Tato komprese zvyšuje tlak uvnitř brzdových potrubí a uvádí brzdovou kapalinu do pohybu.
  • Tlak brzdové kapaliny pak způsobí stlačení brzdových rotorů na brzdové destičky, které se pak dostanou do kontaktu s koly. To způsobí zpomalení, případně úplně zastavení rotace kol a tím pádem i samotného vozidla.

Jak často měnit brzdovou kapalinu?

Brzdová kapalina může časem absorbovat vlhkost ze vzduchu, což způsobí její znehodnocení a nesprávné fungování. Z tohoto důvodu je důležité pravidelně vypouštět brzdovou kapalinu a vyměnit ji za novou, abyste zajistili její správnou funkci. Většina mechaniků doporučuje výměnu brzdové kapaliny jednou za dva až tři roky, ačkoli každé vozidlo vyžaduje jinou údržbu.

Protože účel brzdové kapaliny je tak nedílnou součástí celkové bezpečnosti vozidla, přečtěte si v uživatelské příručce doporučený interval výměny brzdové kapaliny. Pokud vám však stále není jasné, jak často byste měli měnit kapaliny nebo máte podezření, že váš brzdový systém není v pořádku, měli byste se svým autem zajet do servisu.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku