expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jakou roli v motoru plní olejové čerpadlo?


Možná jste se někdy ptali, jak funguje olejové čerpadlo v motoru a jaká je jeho funkce. V tomto článku se na to podíváme blíže a vysvětlíme si, k čemu olejové čerpadlo slouží, jaká olejová čerpadla známe a jaký je princip jejich fungování.



Olejové čerpadlo slouží k tlakové cirkulaci motorového oleje v pístovém spalovacím motoru. Zajišťuje tak dostatečný tlak oleje , který je potřebný pro správné mazání a chlazení pohyblivých částí motoru. Kromě primárního účelu mazání však tento tlak může pohánět i hydraulická zdvihadla ventilů či variátory pro variabilní časování ventilů. Mezi nejčastěji používaná olejová čerpadla patří:

  • Pístová čerpadla
  • Lopatková čerpadla
  • Trochoidní čerpadla
  • Zubová čerpadla

Jak to funguje?

Na začátku se nachází motorový olej v olejové vaně. Z olejové vany se motorový olej nasává přes sací koš pomocí olejového čerpadla do olejového filtru , ze kterého se pak olej dostává ke klikové hřídeli. Tam jsou pomocí samostatných kanálů mazána hlavní ložiska k likového hřídele. Z hlavních ložisek klikového hřídele se olej postupně dostává do ojničních ložisek. Po ojničních ložiscích následují písty a válce, které jsou mazány pomocí trysek. Tyto trysky stříkají olej na stěny válců. Kromě toho se olej dostává i do samotné hlavy válců, kde maže ventilový mechanismus.

Přídavné elektrické čerpadlo

Známe také tzv. přídavná elektrická čerpadla, která však nemají mnoho společná s hlavním olejovým čerpadlem. Přídavné elektrické čerpadlo slouží k cirkulaci motorového oleje přes horká ložiska turbodmychadla i několik minut po vypnutí motoru. Takto je zajištěno chlazení turbodmychadla.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
  • + Profesionální přístup
  • + Rychlé jednání
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Rychlost, komunikace.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku