expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký je ideální poměr benzinu a oleje ve dvoutaktních motorech?


Je velmi důležité znát správný poměr míchání benzínu s olejem pro váš dvoutaktní motor. První věc, kterou musíte udělat, je zkontrolovat příručku dodanou se zařízením. Ta vám sice prozradí správný poměr požadovaný pro váš motor, lepší je však vědět o tom trochu víc a proto se dnes společně na to podíváme.



Výhody dvoutaktního motoru

Dvoutaktní (zážehový) spalovací motor je pístový spalovací motor, jehož pracovní cyklus proběhne za jednu otáčku klikového hřídele neboli během dvou zdvihů pístu proběhnou čtyři pracovní fáze a směs paliva a vzduchu ve válci je zapálena elektrickou jiskrou, kterou obvykle vytvoří zapalovací svíčka.

Na rozdíl od čtyřtaktního spalovacího motoru obstarávají přívod zápalné směsi místo ventilů píst a kanály. Píst při svém pohybu otevírá a zavírá kanály.

Popsaný cyklus lze velmi jednoduše realizovat otvory a kanály ve válci, které jsou střídavě odkrývané a zakrývané hranou pohybujícího se pístu. Proto dvoutaktní motor nepotřebuje složitý rozvodový mechanismus, je jednoduchý, spolehlivý a levnější.

Z použitého pracovního cyklu vyplývají další výhody:

·     vyšší objemový výkon,

·     menší výkonová hmotnost,

·     rovnoměrnější průběh točivého momentu.

Jaké stroje používají dvoudobé motory?

I když většina automobilů a motocyklů má čtyřtaktní motory, stále existuje několik motocyklů s dvoutaktními motory. Také mnoho dalších strojů používá dvoutaktní motory - například:

  • modely letadel
  • motorové pily
  • sekačky
  • foukače listů
  • vyžínače
  • stavební stroje (vibrační žába apod.)
  • sněžné skútry

Jaké palivo se používá pro dvoutaktní motory?

Palivo do dvoutaktního motoru je v podstatě bezolovnatý benzin smíchán s dvoutaktním olejem. Poměr směsi oleje a paliva by měl být uveden v návodu k obsluze zařízení, kterého se to týká.

Olej v palivové směsi do dvoutaktního motoru je mimořádně důležitý při mazání vašeho motoru, protože dvoutaktní motory nemají zvláště nádrž na olej. A bez oleje riskujete zničení motoru.

Proč byste do dvoutaktního motoru neměli lít jen benzín?

Klasický benzin do většiny motorů je bezolovnatý benzin, který by rapidně mohl snížit životnost vašeho dvoutaktního motoru. Toto je nesprávné palivo pro dvoutaktní motor, protože neposkytuje požadovanou kvalitu mazání.

Je téměř zaručeno, že vynucením chodu motoru bez správného mazání docílíte trvalého poškození pístu a válců. Bohužel vyměnit tyto díly může být složité a pořádně nákladné. Dá se tomu tak předejít pouze správně připravenou směsí v kombinaci benzínu a oleje.

Jaký je nejlepší poměr benzinu a oleje pro dvoutaktní motor?

Pro začátek je třeba říci, že každý stroj vyžaduje specifický poměr oleje a benzínu. U zahradní sekačky tomu tak může být určitá hodnota, ale u motorové pily se může o dost lišit. Tento poměr vždy naleznete v návodu k obsluze stroje nebo na víčku nádrže. Někdy se může u motorů v záběhu požadovat jiný poměr ředění, například 1:33, než po záběhu – po něm například 1:40.

Poměr vždy určuje, kolik oleje je třeba nalít do benzínu. Pokud máte ředit benzín olejem v poměru 1:50, znamená to, že na 50 litrů benzínu potřebujete 1 litr oleje. Na jeden litr benzinu je to potom 20 ml.

Pamatujte na to, že směs musí být namíchána co nejpřesněji, abyste do ní nedávali příliš mnoho nebo příliš málo oleje. Pokud do benzínu přidáte příliš mnoho oleje, může to zastavit motor, vytvářet nahromadění uhlíku a vyfukovat kouř, který je obzvláště nepříznivý pro životní prostředí. Pokud však přidáte málo oleje, časem se váš motor trvale poškodí.

Pokud pro svůj motor nenajdete konkrétní poměr, pro dvoutaktní poměry se akceptuje průměrný poměr 40:1. To je 125 ml dvoutaktního oleje na 5 litrů paliva.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku